skin
tipsandtricks

Poslovi se od vraščenih dlak s temi TOP nasveti za britje!

Vraščene dlake so pogosta težava, ki prizadene ljudi vseh spolov in tipov kože. Povzročajo nelagodje, zadrego in celo okužbe kože. V članku ti predstavim vse od učinkovitih preventivnih tehnik do varnih metod odstranjevanja. Pripravi se, da se za vselej posloviš od nadležnih vraščenih dlak in samozavestno nadeneš bikini ali razkazuješ brado!

0

Z vraščenimi dlakami se sooča marsikateri posameznik, ki se pogosto brije. Poleg estetskega problema lahko povzročajo tudi bolečino in v najslabšem primeru privedejo do vnetij in okužb

Zakaj se sploh pojavijo vraščene dlake? 

Kot lahko sklepamo že iz samega poimenovanja, dlaka ne more prodreti na površje kože, zato raste pod njo. Na tem mestu se pojavi drobna bunkica, ki je običajno rdečkaste barve. Razlogi za vraščanje dlak so lahko različni. Največkrat so povezani z zamašitvijo lasnega mešička, ki prepreči normalno izraščanje dlak. Pomemben dejavnik je tudi tekstura dlake. Če so tvoje dlake skodrane in posebej močne, je verjetnost za njihovo vraščanje večja.

Na srečo obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko preprečiš vraščene dlake in poskrbiš, da tvoja koža po britju ostane mehka in sijoča.

 

1. Redno izvajaj piling

Eden glavnih vzrokov za vraščene dlake so odmrle kožne celice, ki zamašijo lasne mešičke, zato dlaka ne more prodreti skozi kožo. Z redno uporabo pilinga lahko odstraniš odmrle celice in preprečiš vraščanje dlak. Med prhanjem enkrat do dvakrat tedensko uporabi nežen piling, s posebnim poudarkom na predelih, ki so bolj dovzetni za vraščanje dlak.

2. Uporabi britvico z ostrim rezilom

Poskrbi, da bo rezilo britvice dovolj ostro za odstranjevanje dlačic, saj jih le tako lahko gladko obriješ in ne trgaš. Uporabi vedno novo britvico ali pogosto menjaj rezila, da je le-to vedno čisto in brez rje. Topa rezila namreč lahko še dodatno povzročijo draženje kože.

3. Brij se nežno in v smeri rasti dlak

Pri britju je pomembno, da greš vedno v smeri rasti dlak in ne proti njej. S tem zmanjšaš tveganje vraščanja dlak in vnetja kože po britju. Najbolje je, da uporabljaš kratke in nežne poteze.

4. Uporabi peno ali gel za britje

Uporaba kreme ali gela za britje je obvezna, saj pomaga namastiti kožo, da rezilo lažje nežno drsi. Najbolje je, da se briješ po kopanju ali prhanju. Na kožo nanesi zadostno količino pene oz. gela in počakaj nekaj minut, preden začneš z britjem. S tem se bodo zmehčale tudi dlačice, kar bo olajšalo britje in zmanjšalo možnost vraščanja. 

5. Izogibaj se tesnim oblačilom

Pritisk na kožo in drgnjenje zaradi nošenja preozkih oblačil pripomoreta k temu, da dlake ostanejo pod kožo. Boljša izbira so ohlapna oblačila, ki koži omogočajo dihanje. 

 

Kako lahko poskrbiš za kožo po britju?

Najbolj pomembno je, da zagotoviš zadostno vlažnost kože, da bo lahko ostala mehka in prožna. Na voljo imaš mleka, losjone in olja za po britju, ki jih dnevno uporabljaj na predelih, kjer se ti pojavlja vraščanje. Dvakrat tedensko prakticiraj tudi uporabo nežnega pilinga. Lahko uporabiš mehanski piling, ki vsebuje majhne delce, s katerimi odstraniš odmrle celice, ali pa kemične pilinge, kot so izdelki s salicilno kislino, glikolno kislino ali alfa-hidroksi kislinami

Kako pravilno odstraniti vraščeno dlako?

  • Najprej lahko poiskusiš dlako spraviti na površje z nežnim pilingom. Uporabi res nežen mehanski piling ali izdelke, ki vsebujejo salicilno in glikolno kislino.
  • Če ta metoda ne pomaga, lahko poskusiš vraščeno dlako odstraniti s sterilno iglo ali pinceto. V nobenem primeru ne vleči dlake navzven ali jo poskušaj izpuliti, ampak jo pusti, da bo lahko normalno zrasla.

NASVET: Dokler vraščene dlake ne izrastejo in se koža ne pozdravi, se izogibaj britju in drugim oblikam depilacije, saj tako le dodatno razdražiš in poškoduješ kožo. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title