feelgood
healthylifestyle
selfcare
experience

Pitje tekočega klorofila - neumnost ali znanost?

Zadnje čase je skoraj v vsakem videu jutranje rutine videti, da ljudje pijejo vodo, v katero dajejo neke zelene kapljice … To je tekoči klorofil. Ja, tista stvar, ki daje rastlinam zeleno barvo. Zakaj pa ljudje to pijejo? O tem bom pisala v tem članku. Kaj je klorofil, za kaj se uporablja, kakšne so koristi in kakšna je bila moja izkušnja.

0

Kaj je tekoči klorofil?

Je tekočina, v kateri je koncentriran klorofil, ki je izvlečen iz molekule, ki daje rastlinam njihovo zeleno barvo. To je pravzaprav klorofilin, ki je vodotopna oblika klorofila, ki naj bi se bolje absorbirala v telo kot klorofil v tabletah in prahu. Pa res moramo dodatno uživati klorofil, če že jemo listnato zelenjavo in podobno?

Vpliv na kožo

Ta napitek me je zanimal prav zaradi pozitivnih učinkov na kožo. Obstaja nekaj raziskav, ki pravijo, da lahko pitje klorofila pospeši produkcijo rdečih krvničk, kar pospeši dostavo kisika do tkiv v telesu in zato ljudje opazijo bolj sijočo kožo.

  • Nanos klorofila na kožo lahko pomaga pri hitrejši obnovi celic, kar pripomore k bolj mladostnemu videzu kože, manj vidnim gubam in zdravljenju aken in mozoljev.

Študije na to temo so zelo majhne, zato nimamo veliko znanstvene podlage, ki bi resnično potrjevala pozitiven vpliv tekočega klorofila na kožo. V štiridesetih in petdesetih letih dvajsetega stoletja so klorofilin uporabili tudi na ranah za minimiziranje neprijetnih vonjav in vnetij ter za pospeševanje zdravljenja.

Sama sem redno uživala tekoči klorofil dober mesec. V tem času nisem na svoji koži opazila velikih razlik. Morda bi ga morala uživati več časa, ali pa ga poiskusiti namazati na obraz

Zdravljenje mačka

Klorofil lahko poveča dejavnost nekaterih encimov, ki so potrebni za razstrupljanje telesa, zato ima potencial, da pomaga tudi pri mačku.

Zaviranje neprijetnih vonjav

Obstaja prepričanje, da klorofil pomaga pri slabem zadahu in slabem vonju potu. Tudi za to trditev ni znanstvenih dokazov, pri sebi pa sem opazila nekaj razlike.

Antioksidant

Klorofil je znan po svojih antioksidantnih značilnostih, kar pomeni, da prepreči ali odloži oksidativno poškodbo celic. Ta lastnost je bila povezana z možnimi učinki proti nekaterim vrstam raka, vendar poizkusov na ljudeh še ni.

Za domače ljubljenčke

Klorofil je pa dejansko koristen za pse, še posebno, če ne uživajo zelenjave. Pomaga pri slabem zadahu, prebavi ter zdravju zob in dlesni.

Stranski učinki

  • Koža lahko postane bolj občutljiva na sonce, zato ne pozabi na zaščito pred soncem.
  • Če se odločiš za uporabo tekočega klorofila, ga hrani v hladilniku, saj to podaljšuje njegovo uporabnost.
  • Urin lahko postane na začetku rahlo zelenkast, ker se telo še privaja.

Naj torej vsi začnemo piti tekoči klorofil?

 

Resnica je, da je v zeleni zelenjavi najverjetneje dovolj klorofila za potrebe našega telesa. Če pa tako kot jaz ješ bolj malo zelenjave, najverjetneje ne dobiš dovolj klorofila v telo. Zato je lahko žlička koncentriranega klorofila na dan koristna. Lahko ga uporabiš tudi v smutijih ali si pripraviš "wellness shot," ali pa dodaš v čaj. Je precej brez okusa in diši po meti. 

 

Če te torej muči radovednost, ali ima klorofil dejansko vpliv na tvoje telo ali ne, ti najverjetneje ne bo škodil. Meni osebno pa tudi za zdaj ni kaj dosti pomagal, ampak bom vseeno porabila svojo steklenico do konca :)

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title