experience
selfcare
mindfulness

Pisanje dnevnika: kako mi je ta preprosta dnevna rutina spremenila življenje!

Že od malega sem oboževala pisanje in ustvarjanje dnevnikov. Svoje misli sem kot s čarovnijo pretvorila v črke, ki so se povezale v besede, te pa v stavke na papirju. Skupaj z otroškimi risbami so danes čudovit spomin na pozabljene dni. Čeprav risbic v trenutnem dnevniku ni več, pa je navada pisanja ostala – le v nekoliko bolj dovršeni obliki.

0

Zakaj pišem dnevnik?

Pred nekaj leti bi na to vprašanje odgovorila z odgovorom v smislu ''ker ne želim pozabiti trenutkov, ki na prvi pogled delujejo nepomembni''. S tem se še vedno strinjam, a danes ne pišem več o sedanjosti z namenom pomnjenja, temveč za to, da lahko iz nje črpam nov zagon. Pišem, da se iz svojih dejanj lahko nekaj naučim, jih v prihodnosti nadgradim in tako postajam boljša verzija same sebe. Skozi pisanje odkrivam delčke sebe in svoje duše, ki bi jih v hitrem tempu sveta popolnoma spregledala. Poleg tega mi pisanje predstavlja del popolne jutranje rutine za enkraten začetek dneva. 

Kaj sem se skozi leta pisanja naučila?

  1. Ni pravilnega načina pisanja. Pišeš lahko o sebi,  trenutnih dogodkih, preteklosti, sanjah, viziji za prihodnost. Dodaš lahko afirmacije, citate, ki se te dotaknejo, misli, na katere nisi najbolj ponosna, ideje, ki ne bodo nikoli izvedene. Skratka, pišeš lahko karkoli ti pade na pamet.
  2. Čez več let boš cenila, da si zapisala misel, ki se ti zdaj zdi ničvredna. Trenutek se ti v  sedanjosti lahko zdi nesmiseln, a čez več let bo pozabljen. Ko pa ga odkriješ ponovno, podoživiš delček svojega sveta in delček sebe, kar je čaroben občutek.
  3. Neprijetne pripetljaje lahko pretvoriš v neprecenljive izkušnje. Gotovo se ti je kdaj zgodilo nekaj nerodnega, pa si potem še cel dan premlevala ta dogodek. Preko zapisovanja svojih občutkov lahko odvzameš delček teže dogodku in ga tako lažje prebrodiš. Samo dejanje zapisovanja ti upočasni tok misli, kar povzroči, da na pripetljaj gledaš bolj racionalno.
  4. Vsaka ''neumna'' ideja je vredna popisanih vrstic. Si že kdaj imela briljantno idejo, za katero se ti je zdelo, da je ne boš nikoli pozabila, nato pa … Si jo pozabila? Prav zato je zapisovanje tako pomembno. Omogoči ti, da v trenutkih, ko si brez navdiha, prelistaš nekaj strani in že te čaka pozabljena zamisel.
  5. In še najpomembnejše: počni stvari tako, kot ti misliš, da je prav. Ne oziraj se na druge, na ''pravilno'' metodo, na svoje omejujoče misli. Počni stvari na način, ki izvira iz tvoje lastne pristnosti in vse se bo odvilo v popolni harmoniji. P.S. to velja za vse v življenju!

Kako začeti s pisanjem dnevnika?

Potrebuješ le zvezek in pisalo, lahko pa pišeš tudi v digitalni obliki. Najbolje je, da si določiš čas v dnevu, ko boš nekaj minut posvetila le sebi. Nato pa začneš pisati. Vem, sliši se preveč preprosto, a dejansko tako je! Pa vendar je na začetku belina prazne strani lahko zastrašujoča. Zato je najbolje, da navado uvedeš s pomočjo iztočnic oziroma ''journaling prompts''. To so teme ali vprašanja, ki ti pomagajo, da začneš pisati. Spodaj najdeš nekaj primerov, za lažji začetek:

  • Kako se zares počutim v tem trenutku? Kako se želim počutiti?
  • Opiši lepe trenutke današnjega dne.
  • Za katere stvari sem hvaležna?
  • Na kakšen način si lahko izkazujem več ljubezni?
  • Ali svetu kažem svoj pristni jaz? Če ne, zakaj ga skrivam?
  • Kaj me trenutno najbolj navdihuje in zakaj?

Pisanje dnevnika je sijajna navada, ki lahko ogromno pripomore k tvojemu osebnemu razvoju. Morda se boš na začetku počutila nekoliko trapasto, vendar na dolgi rok si boš hvaležna za vsako zapisano besedo. Pomembno je le, da začneš!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title