skin

Peptidi: prihodnost pomlajevanja kože brez lepotnega kirurga

Vsi si želimo biti videti čim mlajši-skoraj bi lahko rekli, da si želimo večne mladosti. Pa je to možno doseči? V celoti morda ne, obstaja pa sestavina, s katero se lahko temu kar dobro približaš-peptidi. Kje jih lahko najdeš in kako jih uporabljati, preberi spodaj.

0

V kozmetični industriji je prestol okronanega zmagovalca v boju proti staranju zamenjalo že dosti izdelkov; od retinoidov, do vitamina C, izvlečkov zelenega čaja in podobno. V čem so peptidi tako drugačni od drugih?

Peptidi so vrsta proteinov, ki jih najdemo v koži, skupaj s kolagenom. Poimenovali bi jih lahko kar pomočniki nastajanja kolagena, prav tako pa tudi elastina (proteina, ki ga najdemo v telesu in ki skupaj s kolagenom predstavlja nerazdružljivi dvojec pri napeti koži). Peptidi pa igrajo pomembno vlogo tudi pri hormonskem ravnovesju. 

Kako delujejo peptidi?

Čeprav so peptidi sestavni del našega telesa in jih lahko najdemo v praktično vsaki celici, s starostjo tudi le-ti propadajo. Raziskave so pokazale, da po 30. letu vsako leto izgubimo kar 1 odstotek kolagena, s tem pa tudi peptide. Telo peptide zaznava kot nekakšna opozorila, da se je nekje zgodila poškodba in je potrebno celjenje. Peptidi signalizirajo, da je potrebna večja količina kolagena, ki bo zgladila gubice. Z nanosom seruma ali vlažilne kreme s peptidi lahko prelisičiš kožo, da je na določenem mestu poškodba, ta pa bo poslala tam v boj nepremagljivega borca-kolagen, ki bo kožo naredil gladko, napeto in sijočo.

 

Kakšne vrste peptidov poznamo in katera je najboljša za nego kože? 

Peptidni nevrotransmiterji 

To vrsto najdemo na primer v vsem zelo znanem botoksu-ta sprošča obrazne mišice in poskrbi, da se te ne krčijo toliko, kar vodi v bolj napeto kožo in seveda manj gubic. Raziskava je pokazala, da lahko ta vrsta peptidov zmanjša prisotnost določenih gubic za kar 30 odstotkov! Že veš, kateri je tvoj favorit med peptidi, kajne?! 

Signalni peptidi 

Ti so najpogostejša vrsta v negi kože. Poskrbijo za stimulacijo nastajanja kolagena, elastina in ostalih proteinov, pomembnih za videz napete in mladostne kože. 

Nosilni peptidi 

Ta vrsta peptidov ima nalogo iz telesa prenašati različne elemente, med drugim tudi magnezij, v kožo. 

Inhibitorji encimov

Ti peptidi upočasnjujejo naravni proces izgube kolagena. Vplivajo na nastanek kolagena in preprečujejo starostne pigmentacije. 

Peptidi poskrbijo za napeto kožo celotnega telesa 
 

Kje lahko najdemo peptide? 

Medtem ko so peptidi že naravno prisotni v naši koži, jih lahko najdemo tudi v različnih kozmetičnih izdelkih za nego kože-v čistilnih sredstvih za obraz, kremah za področje okoli oči, vlažilnih kremah in serumih. Priporočena je predvsem uporaba peptidov v izdelkih, ki bodo dlje časa obstojni na koži (med te spadajo kreme in serumi). Tako kot v kremah za obraz so peptidi prisotni tudi v nekaterih kremah za telo; s tem bo tvoja priprava na poletje še toliko lažja, saj ne bo zaradi kolagena napeta samo koža obraza, ampak tudi koža trebuha, nog in zadnjice

Kdaj uporabiti peptide? 

Če se odločiš za uporabo kreme ali seruma s peptidi, le-to nanesi na očiščeno kožo obraza in dekolteja 2x na dan (najbolje zjutraj in zvečer). Sledi uporaba kreme z zaščitnim faktorjem (SPF), nato pa lahko po želji nadaljuješ z nanosom ličil. 

Kje lahko še najdeš peptide oziroma kolagen? 

Kolagen je zelo znan kot prehransko dopolnilo, ki ga uporablja vedno več ljudi. Tako lahko z jemanjem dodatkov kolagena, lahko tudi morskega (ta je pridobljen iz ribje kože), v obliki tablet ali praškov poskrbiš, da bo tvoje telo mlado tako znotraj kot tudi zunaj in s tem tudi tvoja koža. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title