skin
tipsandtricks

Oznake na kremah za sončenje, ki jih moraš poznati!

Verjetno ni treba več ponavljati, da je zaščita pred soncem vedno na prvem mestu pri negi kože. A zato, da lahko izbereš prave izdelke za svojo kožo, moraš razumeti ključne oznake, ki se pojavljajo na takih izdelkih. V članku ti razložim vse osnove, od tega, kaj so mineralni in kemični filtri do pomena SPF in PA+.

0

Ker se bliža poletje in so sončni žarki vse močnejši, je ključnega pomena, da svojo kožo zaščitiš pred škodljivim UV sevanjem. Dodajanje kakršnih koli aktivnih sestavin v svojo nego je brez smisla, če vsakodnevno ne poskrbiš za zaščito pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje. Na trgu obstaja že toliko različnih izdelkov in razlikovanje med vsemi možnimi oznakami zna biti zahtevno.

Mineralni vs. kemični filtri: Kakšna je razlika?

Izdelki za zaščito pred soncem lahko vsebujejo mineralne in kemične filtre. Mineralni filtri, kot sta titanov dioksid in cinkov oksid, delujejo tako, da fizično blokirajo UV žarke, da ne pridejo do kože. So nežni in primerni za občutljivo kožo. Na drugi strani pa molekule kemičnih filtrov, kot sta avobenzon in oktinoksat, absorbirajo UV sevanje in ga pretvorijo v toplotno energijo. Pri kemičnih filtrih je možnost pojava draženja in alergijskih reakcij pri ljudeh z občutljivo kožo. Mineralni filtri na koži pustijo belo sled (razen če so nano velikosti), medtem ko se kemični filtri lepo nanesejo in razmažejo.

SPF: Zaščitni faktor pred soncem

SPF ali zaščitni faktor označuje, kako dobro krema za sončenje ščiti pred UVB žarki, ki povzročajo predvsem sončne opekline. Višja, kot je vrednost zaščitnega faktorja, dlje traja, da koža pordi zaradi izpostavljenosti UVB. Čeprav je na splošno priporočljiv SPF 30, strokovnjaki pogosto priporočajo SPF 50. S tem tudi, če ne naneseš pravilne količine (ena čajna žlička izdelka za obraz), vseeno poskrbiš za nekaj zaščite.

PA+: UVA zaščita

Medtem ko SPF predstavlja UVB zaščito, PA indeks pomeni raven zaščite pred UVA žarki. PA sledi znak plus (+), več znakov plus pa pomeni večjo zaščito pred UVA. Žarki UVA so odgovorni za prezgodnje staranje in lahko prodrejo skozi oblake in steklo, zaradi česar predstavljajo grožnjo vse leto.

Vodoobstojna formulacija: Zaščita tudi v vodi

Vodoobstojna sredstva za zaščito pred soncem so zasnovana tako, da ohranijo svojo učinkovitost, tudi v vodi. Na etiketi poišči izraz "vodoobstojen" ali "water-resistant" skupaj s časovno omejitvijo (običajno 40 ali 80 minut). To pomeni, da izdelek za zaščito pred soncem med plavanjem ali potenjem ohrani svojo raven zaščite določen čas.

 

Krema za sončenje za telo in obraz

Zaščitni kremi za telo in obraz sta morda videti podobni, vendar obstajajo razlike. Kreme za obraz so običajno zasnovane tako, da so lahke, nekomedogene in primerne za dnevno nošenje pod ličili. Vsebujejo lahko tudi druge aktivne učinkovine. Najbolje je torej, da za obraz uporabljaš izdelke, ki so posebej zasnovani za to, in se tako izogneš zamašenim poram in morebitnemu draženju.

Kako izbrati med različnimi oblikami izdelkov?

Ko gre za izdelke z zaščito pred soncem, je na voljo široka paleta možnosti. Kreme so najpogosteje uporabljena formulacija, ki zagotavlja gladko in enakomerno nanašanje ter s tem dolgotrajnejšo zaščito. Razpršila so primerna za nanašanje na velike površine in težko dostopne predele. Vendar pa je pri uporabi razpršil težko zagotoviti temeljito in enakomerno pokritost. Geli so lahki in nemastni, zato so primerni za mastno ali k aknam nagnjeno kožo. Stiki pa so kompaktni in prenosni, zaradi česar so idealni za popravke na poti ali za nanašanje okoli oči in na ustnice.

 

Navsezadnje je izbira med različnimi izdelki odvisna od osebnih preferenc, tipa kože in potreb posameznika. Zdaj, ko imaš potrebno znanje, lahko varno uživaš v sončnih mesecih, ki so pred nami!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title