hair
tipsandtricks
essentialoils
selfcare

Izkoristite potencial svojih las s TEMI olji

Poznamo ogromno različnih olj, kot so kokosovo, arganovo, jojobino … Pogosto se uporabljajo v različnih izdelkih za lase, kot so šamponi, balzami, maske in podobno. Tukaj je tvoj vodič po oljih za lase. Kako jih uporabiti, katera so najprimernejša zate in kakšne kombinacije so najbolj priporočljive.

1

Svoje lase lahko naoljiš tako, da v lasišče vmasiraš izbrano olje. To je zelo priporočljivo, če imaš suhe in puste lase ali pa si jih zelo pogosto umivaš, saj jih bodo olja naredila mehkejše in jih nahranila z vitamini in minerali. Ta metoda se uporablja v Indiji že stoletja, v zadnjih letih pa pridobiva popularnost tudi pri nas.

Uporaba

  1. Olje je dobro vmasirati v čiste lase, saj ga v nasprotnem primeru lasišče ne bo vpilo.
  2. Nanaša se lahko na mokre lase, za najboljšo vpijanje pa na suhe.
  3. Dobra praksa je uporaba toplega olja ali pa uporaba tople brisače po nanosu, saj se tako najbolje vpije in ga je lažje nanesti. Olje lahko segreješ v mikrovalovni pečici ali pa na štedilniku s pomočjo pare. To storiš tako, da uporabiš eno posodo z vodo in manjšo z oljem, ki jo namestiš nad vrelo vodo in pustiš, da para opravi svoje delo. Preden naneseš na lasišče, preveri temperaturo na zapestju.
  4. Olje nežno vmasiraj v lasišče z majhnimi krožnimi gibi. Pomembno je, da se lasje med masažo ne vozlajo ali lomijo. Z nežnimi krožnimi gibi s prstnimi blazinacimi izboljšaš obtok krvi in to lahko dolgi rok pozitivno vpliva na rast.
  5. Potem olje nanesi še po celi dolžini las in si ga pomagaj razporediti z redkim glavnikom.
  6. Lase nežno spleti v kito ali v sproščeno figo. Lasje naj ne bodo preveč tesno zvezani, saj to lahko povzroči lomljenje.
  7. Glavo zavij v brisačo, namočeno v topli vodi, ali pa pa samo stoj pod toplo prho, ne da si zmočiš lase.
  8. Količina je odvisna od vrste olja in dolžine ter gostote tvojih las, vendar ne pretiravaj. Če uporabiš preveč olja, potrebuješ veliko šampona, da ga izpereš in tako izsušiš lase, kar izniči ves trud.
  9. Olje lahko pustiš v laseh čez noč, zadostovali pa bosta tudi dve uri.
  10. Na koncu izperi. Verjetno bo treba namiliti lasišče več kot enkrat.
  11. Za suhe lase lahko uporabiš tudi malo olja, ki ga segreješ z dlanmi in naneseš na konice po sušenju ali za oblikovanje kodrov.
  12. Če imaš težave s prhljajem zaradi preveč aktivnih žlez lojnic, ti bo uporaba napačnega olja škodovala, saj lahko dodatno maši pore.

Olja za vsako skrb

 

Olj je ogromno različnih vrst. Dobro je izbirati hladno stisnjena, saj tako obdržijo največ hranil. Ne glede na to, kakšne lase imaš, bo katero od teh zagotovo uporabno.

  • Kokosovo olje je odlično negovalno sredstvo zaradi maščobnih kislin. Navadno je v trdnem stanju, zato ga je dobro pred uporabo stopiti.
  • Ricinusovo olje naj bi pomagalo pri rasti las, saj spodbuja kroženje krvi v lasišču. Je lepljiv in gost ter vsebuje kar 18 maščobnih kislin. Njegova slaba lastnost pa je, da se težje izpira.
  • Olje grozdnih pešk naj bi po novejših raziskavah vsebovalo antioksidante, ki zavirajo dihidrotesteron, kar je hormon povezan z izpadanjem las in plešavostjo. Uporabljaš ga lahko z ricinusovim oljem na laseh, pa tudi na trepalnicah in obrveh za pospešeno rast. K temu pa pripomore tudi hibiskusovo olje.
  • Olivno olje poskrbi za svetleče lase. Uporaba ene žličke medu z dvema žlicama olivnega olja predvsem na konicah bo imela negovalni učinek.
  • Arganovo olje je bogato z antioksidanti in E vitaminom, kar hrani in vlaži lase, dodaja sijaj ter varuje pred lomljenjem.
  • Mandljevo olje vsebuje veliko E vitamina, magnezija in omega maščobnih kislin. Z mareličnim oljem je čudovit par za umirjanje štrlečih las.
  • Marelično olje je polno oleinske kisline, ki mehča lase in linolenske kisline, ki pomaga pri zadrževanju vlage.
  • Jojobino olje ima zelo podobno sestavo kot naravni sebum na lasišču, zato je v kombinaciji s kokosovim oljem odlično za odpravljanje prhljaja. Uporaba signalizira zdravo količino olja in zato lahko koža neha proizvajati prevelike količine.
  • Sezamovo olje zagotavlja globoko nego ter pomaga preprečevati prhljaj in razcepljene konice.
  • Olje moringe ščiti lase pred soncem in vzdržuje barvane lase. Vlaži lase, spodbuja rast in zavira izpadanje las, pomaga pri prhljaju in razcepljenih konicah ter mehča lase. Zaradi cinka tudi spodbuja izdelavo keratina, ki je ključni graditelj gostih in močnih las.

Glede na trenutne trende lahko naoljene lase spneš v elegantno figo, čop ali kito in hkrati skrbiš za lase in si videti čudovito. ;)

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title