skin

Ogrci - kaj jih povzroča in kako se jih znebiti?

Majhne črne pikice, s katerimi se srečuje vsak človek. Ja, to so ogrci. Zelo pogosta kožna bolezen, ki večinoma prizadene obraz, vrat, dekolte in hrbet. Običajno se s to težavo spopadajo mladostniki, vendar se lahko pojavi v kateri koli dobi. Če te zanima, kako se jih znebiti, potem beri dalje.

1

Kaj so že ogrci?

Ogrci so vrsta aken. So odprte izbokline na koži, ki se napolnijo z odvečno maščobo in odmrlo kožo v povečanih porah. Pojavijo se na tvojem obrazu, najpogostejše na nosu, čelu in bradi, pojavijo pa se tudi na hrbtu, vratu in dekolteju. Njihov nastanek nima nič opraviti z nečisto kožo.

Glavni povzročitelji

  1. Povečana proizvodna sebuma (maščobe);
  2. hormonske spremembe; 
  3. povečana prisotnost bakterij na koži, ki povzročajo tudi akne;
  4. prekomerno nastajanje keratina.

Maščobne žleze proizvajajo preveč maščobe v porah, kar povzročajo hormoni. Te pa preprečujejo, da bi se maščoba neopazno razporedila na površju kože. Odvečna maščoba se začne mešati z odmrlimi kožnimi celicami in ostalimi snovmi v pori in jo tako zamaši. Na koncu, ko se maščoba in odmrle kožne celice izpostavijo zraku, te oksidirajo in tako nastane ogrc.

Kako se lotiti zdravljenja?

Za zdravljenje uporabljaj izdelki, ki učinkujejo pri:

  • uravnavanju proizvajanja maščobe, ki se izloči iz pore, 
  • zmanjševanju in vpijanju odvečne maščobe;
  • odstranjevanju odmrlih delcev s kože.

Da bi se jih v veliki meri uspela rešiti, uporabljaj:

  • nežna, vodotopna čistilna sredstva, razen mil, ki še dodatno mašijo pore, zaradi svoje sestave. Čistila, ki izsušijo kožo, preprečujejo naravno celjenje kože;
  • izogibaj se mastnim in gostim kremam za obraz in raje uporabljaj gele, tonike in losjone;
  • uporabljaj salicilno kislino (BHA), ki pomaga odstraniti zgornjo plast poškodovane kože in raztopi odmrle kožne celice.

Pomembno je, da se ogrc NE stiska, saj se jih lahko potisne še globlje v kožo, kar povzroči boleče draženje. S tem razširimo in povečamo ogrc, v odprtino pa celo vnašamo dodatne bakterije!

 

V boju proti ogrcem kar doma

  • Olje čajevca: ta lahko prepreči ali ustavi rast bakterij. Majhno količino olja nanesi na vato in ga nežno vtri v predele z ogrci.
  • Sladkorni piling: sladkorni piling  odlušči odmrlo kožo. Zmešaj sladkor in med, da nastane pasta. Zmoči obraz in piling nanesi na prizadeta območja, ter s krožnimi gibi masiraj nekje 30 sekund. Ko končaš, dobro speri z vodo.
  • Zeleni čaj: Je odličen antioksidant. Mokri listi zelenega čaja pomagajo zmanjšati nastajanje maščobe na koži. Kar lahko narediš je, da njegove suhe liste zmešaš z vodo in mokre liste s krožnimi gibi vtiraš v kožo približno 30 sekund. Nato spereš z vodo.

     

Na žalost ni čudežnega zdravila, ki bi trajno odpravilo ogrce, vendar imej v mislih, da vsakodnevno neguješ svojo kožo. To pomeni, da si redno umivaš obraz, uporabljaš vlažilno kremo ter sredstva, ki so primerna za tvojo kožo in pa ne pozabi se manj dotikati svojega obraza. 

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title