skin
selfcare

S kombiniranjem teh sestavin bo tvoja koža še pred Valentinovim videti kot prerojena!

Katere sestavine kozmetičnih izdelkov so dobra kombinacija v borbi z določenimi težavami.

0

Tisti, ki ste že prestali preizkušnjo prvega zmenka, dobro veste, kako na trnih smo lahko v zadnjih urah pred odhodom; nekateri bolj, drugi manj. Ob takih priložnostih se navadno predrami Murphy – kar gre lahko narobe, bo tisti dan gotovo šlo. Takrat niti naša koža ni več naš zaveznik, pa čeprav smo se večer prej oklepali večerne rutine nege kože kot redko prej. V enem večeru odkriti toplo vodo je nemogoče; kar pa lahko storiš, je, da pametneje kombiniraš sestavine kozmetičnih izdelkov. Obstajata vsaj dva dobra razloga, zakaj to početi: tvoja koža bo manj razdražena in vneta, hkrati pa bo na tvojem računu nekaj prihrankov več. Katere sestavine kombinirati in kako, ti pokažemo v naslednjih vrsticah.

1. Niacinamid in salicilna kislina

Prvi parček na našem seznamu sta niacinamid in salicilna kislina. Prvi je pripadnik izjemno pomembnega elementa, ki ga lahko vnesemo v svoje telo: vitamina B, natančneje sodi v skupino vitamina B3. Je sestavina, ki jo lahko telo proizvaja tudi samo – če ga ne, ga moramo vnesti na drug način. Niacinamid je izredno vseprisoten v izdelkih za nego kože, a je največ pozornosti pritegnil šele v zadnjih nekaj letih. Pomemben je pri ustvarjanju keratina, proteina, ki ohranja našo kožo zdravo. Poleg tega niacinamid našo kožo posvetli, gladi in vlaži, pomaga v boju proti aknam, pomirja rdečico in zmanjšuje pore.

Na drugi strani je salicilna kislina, ki so jo nekdaj pridelovali iz lubja vrbe; je torej rastlinskega izvora. V rastlinah opravlja vlogo hormona, sicer pa lahko deluje tudi kot sprožilec aspirina, da lahko ta deluje. Tudi salicilna kislina se množično uporablja v izdelkih proti aknam, to pa je tudi točka, kjer se srečata z niacinamidom.

Kombiniranje teh dveh sestavin ti lahko pomaga pri zmanjševanju por, blaženju rdečice (učinkovito tudi proti rosacei ali ekcemom), preprečevanju izbruhov aken in zabrisovanju znakov staranja.

2. Vitamin C in vitamin E

Vitamin C v našem telesu igra vlogo ščita pred prostimi radikali. Pomaga proizvajati kolagen in brez njega koža izgubi prožnost in voljnost. Ker je nasploh dober za naše telo in imunski sistem, ga je tudi sicer priporočljivo uživati – nahaja se v agrumih, jagodičevju, papriki, paradižniku in ostali

rdeče-oranžno-rumeni zelenjavi.

Vitamin E pa je vitamin, ki je topen v maščobi in se posledično nahaja na naši kožni povrhnjici ter v sloju pod njo. Je eden izmed za nas najpomembnejših antioksidantov, ki ščiti nenasičene maščobne kisline in maščobne zaloge pred uničenjem. Tudi tega – podobno kot vitamin C in niacinamid – moramo v telo vnašati sami. To lahko najlažje storimo z uživanjem zelene, solate, zelja, oreščkov, soje in koruze.

Obe sestavini skupaj sta priporočljivi za uporabo, kadar želimo dodatno zaščito pred UV-žarki in odpraviti znake staranja (denimo pigmentne madeže).

3. Retinol in hialuronska kislina

Retinol je izpeljanka vitamina E in sodi pod retinoide (ki prihajajo iz vitamina A). Poznamo biološko aktivne in neaktivne retinoide; aktivni so tisti, ki jih telo takoj prepozna in jih uspešno vključi v svoje delovanje. Med aktivne štejemo npr. tretinoid (lahko se ga dobi samo pri dermatologu), med neaktivne pa retinol, retinil in retinaldehid. Aktivni retinoidi sicer niso dovoljeni v kozmetiki, saj kot aktivna oblika kljub prednostim, ki jih prinašajo naši koži, predstavljajo tveganje tudi za stranske učinke. Toda nazaj k retinolu: med kozmetičarji in dermatologi je oklican za najboljšo sestavino proti znakom staranja. Čeprav ga zadnje čase vedno bolj izpodriva tudi bolj naraven in nežen bakuchiol, pa retinol ostaja priljubljen, saj prinaša takojšnje rezultate.

Hialuronska kislina na drugi strani predstavlja eno izmed najbolj prisotnih sestavin v izdelkih za vlaženje kože. Tudi ona ima anti-age učinkovine, saj je danes v porastu težnja po mladostnem in sijočem videzu – zaradi tega toliko izdelkov proti znakom staranja.

Drug drugemu pomagata tako, da retinol spodbuja nastanek kolagena in odpira celice, hialuronska kislina pa pomaga vanje dovesti vodo.

4. Glikolna kislina in resveratol

Resveratol je v celoti mogoče pridobiti iz grozdja. Gre za antioksidant, ki zmanjšuje pigmentne madeže, preprečuje vnetja in blaži znake staranja.

Glikolna kislina igra vlogo kemičnega pilinga, zaradi česar morate pred uporabo premisliti predvsem tisti z občutljivo kožo, ki se hitro razdraži.

V kombinaciji ti dve sestavini odpravljata pigmentacijo in ju zato priporočamo vsem, ki se s tovrstnimi zagatami srečujete na svojem obrazu ter vam le-te znižujejo samozavest.

Med seboj lahko kombinirate tudi niacinamid in vitamin C za povišano proizvodnjo kolagena ter niacinamid in retinol za stabilizacijo kože.

Katerih sestavin pa naj ne mešam?

Retinoidi v kombinaciji z vitaminom C lahko povzročijo pretirano luščenje kože s pilingom, kar pa bo povzročilo rdečico, občutljivost in hudo razdraženost.

Glikolna kislina v kombinaciji z ostalimi kislinami, npr. salicilno in laktatno kislino, bo predstavljala preveliko dozo kislosti za kožo – kot stisk veliko limon na obraz, kar pa seveda ni priporočljivo. Koža bo ostala brez lastnih olj, ki jo ščitijo, kar pa jo bo neizmerno izsušilo. Poškodovalo bo tudi kožno pregrado.

Za konec še nekaj opozoril

Za nami je torej nekaj sestavin, ki jih najpogosteje najdemo v kozmetičnih izdelkih, tudi takšnih, ki so bolj prijazni do naših denarnic. Poglavitno seveda ostaja, da pred uporabo izdelkov, vsebujočih navedene sestavine, opravimo test na vidnem mestu – npr. na zapestju – in se prepričamo, da bo koža dobro prenesla izdelek. Test lahko opravimo tudi na vratu, saj je lahko koža drugače odzivna po telesu kot na obrazu. Če imate občutljivo kožo, vas bo uporaba vitamina C nekoliko pekla – nič hudega; dokler ni nevzdržno in ga ne spremljajo še drugi simptomi, npr. huda rdečica, mehurji, srbečica, drastična sprememba teksture kože, ni potrebno skrbeti. Vsekakor pa se je potrebno pred nakupom pozanimati o vašem tipu kože: kaj prenese, česa ne, katere sestavine ji bodo v korist in katere ne. Nikar ne kupujte izdelkov na vrat na nos samo zato, ker so priljubljeni.

 

Naj bo vaše valentinovo, samsko ali ne, drzno, zabavno in v znamenju širjenja ljubezni – ne pozabite pa je izkazati tudi svoji koži.

          

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title