skin
selfcare
trendalert

Načini nege kože, ki bodo prevladovali v letu 2023

Novo leto vedno prinese s seboj novosti, in teh v svetu kozmetike ne bo manjkalo. Zate imam nekaj smernic, ki bodo po mnenju strokovnjakov na področju nege kože še posebej priljubljene.

0

 Čez leta je med nas prišlo toliko različnih kozmetičnih proizvodov, da bi se med njimi lahko kar izgubili. Vsem pa je nekaj skupnega; doseganje zdrave, gladke in zapeljive kože, ki si jo vsi želimo. Tudi leto 2023 ne bo nič kaj drugačno od predhodnih, saj tudi to prinaša s seboj različne načine, s katerimi lahko prideš do kože, o kateri sanjaš

Napredni skin cycling

Se sprašuješ, kaj ''skin cycling'' sploh je? To je metoda večerne nege kože obraza, ki je leta 2022 obnorela socialno omrežje TikTok. Metodo je ustvarila dermatologinja Dr. Whitney Bowe, strokovnjakinja na področju nege kože. Z njo je želela tako ljubiteljem kozmetike kot tudi nepoznavalcem predstaviti način, s katerim lahko poskrbimo za svojo kožno bariero - povrhnjo plast kože, ki nas varuje pred zunanjimi dejavniki, kot so veter, sonce, suh zrak,...

 

Metoda je sestavljena iz 4 korakov, ki si sledijo 4 zaporedne večere. Prvi večer zaznamuje piling obraza, drugi večer se vse vrti okoli retinoidov (vitamin A), tretji in četrti večer pa sta namenjena počitku kože. Nova različica, ki jo je dermatologinja poimenovala ''Advanced skin cycling'' (napredni skin cycling) je namenjena vsem, ki so s predhodno metodo že seznanjeni in so jo dodobra preizkusili ter so pripravljeni na stopničko višje, saj zajema odstranitev enega večera za počitek kože in dodatek še enega večera, obarvanega z retinoidi.  

Manj je več 

Čeprav je polna polička kozmetičnih izdelkov v kopalnici naravnost za objavo na tvoj Instagramov profil, novo leto prinaša izdelke, ki bodo vsebovali več sestavin, ki pozitivno vplivajo na status kože. Tako boš namesto seruma z vitaminom C, peptidov v obliki seruma in mnogih drugih sestavin vse to lahko našla v obliki vlažilnih krem, ki bodo dobro podkrepljene z omenjenimi elementi nege kože. S tem boš prihranila čas, ki bi ga drugače porabila v drogeriji za izbiro in nakup vseh izdelkov in seveda tudi denar!

Piling, maska in serum - in to za telo! 

Sarah Brown, izvršna urednica v eni izmed svetovnih kozmetičnih podjetij je mnenja, da se bo nega kože, ki jo sedaj uporabljamo predvsem za obraz, prenesla na kožo celega telesa. Tako bo vse, česar je bila deležna koža tvojega obraza, deležna tudi koža telesa - od pilinga, maske, seruma pa vse tja do različnih vlažilnih krem. Prav tako priporoča tudi uporabo izdelkov na telesu, ki zmanjšujejo rdečico na obrazu. Iznajdljivo, kajne?! 

 

 

 

 

 

 

 

Mirne misli, mirna koža 

Nedvomno je stres prisoten v tem kaotičnem svetu pri vsakem izmed nas - v različnih količinah seveda. Znano je, da stres vpliva na celo telo in tukaj koža ni izjema. Glavni hormon, ki se izloča pri stresu, je kortizol, ki lahko v telesu povzroča vnetja, ki se na koži kažejo kot akne, neželena srbečica kože, psoriaza in slaba kožna bariera.

 

Tako je ob redni negi kože treba poskrbeti tudi za svoje počutje in tukaj nastopi tako imenovana Psihodermatologija-način zdravljenja kože z različnimi tehnikami zdravljenja počutja in vedenja ter različnimi sprostitvenimi tehnikami, kot so joga, meditacija, šport, lahko pa je to tudi preprosto skodelica čaja in dobra knjiga. 

Ceramidi so zakon! 

Ceramidi so maščobe, ki jih najdemo v svoji kožni barieri - povrhnjem sloju kože. Koži pomagajo, da vzdržuje vlažnost. Nekaj časa so bili nepravično zanemarjeni, to leto pa bodo naredili preboj nazaj na trg kozmetike za zdravo kožo. Najdeš jih lahko v različnih serumih za obraz, kombiniraš pa jih lahko z ostalimi izdelki, kot so hialuronska kislina in niacinamidi, ki so sestavni del mnogih serumov in krem. 

Nevtralnost kože

Do sedaj se je vse vrtelo okoli ''skin positivity'' miselnosti - pozitivnega razmišljanja o tako rečeno napakah naše kože. To leto pa prihaja popolnoma nov pristop; napake sploh ne bodo več napake. Koža bo preprosto le še en izmed pridnih delavcev našega telesa, ki bo izločil iz telesa vse, kar nam ne pride prav v nameri k zdravju in dobrem počutju.

 

Tako na primer občutljiva koža, ne bo več nosila takega naziva, ampak se bo preimenovala v odporno kožo. Koža ima namreč nalogo, da zavrne vse, kar ni dobro zate ali za tvoje telo. Zato se naslednjič, ko zagledaš na koži rdečico, akne ali kaj podobnega, vprašaj, kaj je pripeljalo do tega - morda kakšni novi izdelki za nego kože, naporni dnevi v službi ali kaj drugega. 

 

V novem letu se bo nega kože zagotovo razvijala v smeri, o kateri prej nismo razmišljali. Izbira pravih izdelkov bo nedvomno pomembna, še bolj pomembno pa bo poglabljanje vase, ohranjanje mirnega uma, samozavedanje ter razumevanje do kože in do samega sebe. Le tako bo koža hvaležna in bo lahko sijala v vsej svoji lepoti

 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title