skin
tipsandtricks

Nasveti za nego kože, ki jih moraš upoštevati med poletjem!

Poleti je pomembno, da svojo kožo še dodatno neguješ, da jo zaščitiš pred škodljivimi sončnimi UV žarki in jo ohranjaš zdravo. Spodaj je zapisanih nekaj osnovnih nasvetov za nego kože v poletni sezoni.

0

1# Prekomerna izpostavljenost soncu

Omeji izpostavljenost soncu v dopoldanskih urah, običajno med 10. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši. Poišči senco ali ustvari svojo senco z dežnikom ali baldahinom. Prekomerna izpostavljenost soncu lahko povzroči sončne opekline, prezgodnje staranje in poveča tveganje za nastanek kožnega raka.

Nosi zaščitna oblačila in kožo pokrij z lahkimi, ohlapnimi oblačili, da jo zaščitiš pred soncem. Klobuki s širokimi krajci, sončna očala in dolgi rokavi ti lahko zagotovijo dodatno zaščito.

2# Uporabljaj sončno kremo

Uporabljaj kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več, da zaščitiš kožo pred UV žarki. Kremo nanesi na vse izpostavljene dele telesa, vključno z obrazom, vratom, rokami in nogami. Kremo ponovno nanesi na vsake dve uri, še posebej, če se potiš ali plavaš.

3# Hidracija 

Pij veliko vode, da bo tvoja koža hidrirana od znotraj. Izpostavljenost vročini in soncu lahko povzroči dehidracijo, kar lahko vpliva na zdravje in videz tvoje kože. Poskusi spiti vsaj 8 kozarcev vode na dan in v svojo prehrano vključi živila bogata s tekočino, kot so lubenica, kumare in citrusi.

4# Uporabljaj nežna čistilna sredstva

Kožo vsak dan očisti z nežnim, vlažilnim čistilom, da odstraniš znoj, umazanijo ali ostanke kreme za sončenje. Nadaljuj nego obraza z vlažilno kremo brez olja, da bo tvoja koža navlažena in brez občutka teže.

5# Nanesi piling

Enkrat ali dvakrat tedensko naredi piling kože, da odstraniš odmrle kožne celice in ohraniš svež videz kože. Odloči se raje za nežne pilinge, ki ne bodo pregrobi za tvojo kožo, saj lahko tako odstraniš naravna olja in povzročiš draženje.

6# Vlažilna maska je "must"!

Svoji koži privošči tudi uporabo vlažilne maske za obraz, da obnoviš vlago in poživiš svojo polt. Poišči maske s sestavinami, kot so aloe vera, hialuronska kislina ali kumare, da kožo pomirijo in navlažijo. 

Med poletjem se izogibaj:

  • Vroče prha in kopeli: Vroča voda lahko odstrani naravna olja tvoje kože in povzroči suhost in razdraženost. Izogibaj se vročemu tuširanju ali kopeli, raje se odloči za mlačno vodo. Prhanje naj traja kratko, da preprečiš prekomerno izsušitev kože.
  • Močnih čistil: Izogibaj se uporabi močnih čistil, ki lahko odstranijo naravna olja kože in porušijo njeno ravnovesje. Namesto tega se odloči za nežna čistila, ki učinkovito odstranijo umazanijo in znoj, ne da bi pri tem povzročila suhost ali draženje.
  • Izogibaj se uporabi težkih izdelkov za nego kože, saj so izdelki za nego kože lahko mastni in zamašijo pore, kar povzroči izbruhe in nelagodje v vročem in vlažnem vremenu. Odloči se raje za lahke izdelke, ki tvoji koži omogočajo dihanje in ne mašijo por.
  • Izogibaj se uporabi raznih dišav v izdelkih za nego kože in sicer sintetičnim dišavam in parfumom, ki lahko pogosto vsebujejo mešanico potencialno dražečih ali alergenih spojin in lahko povzročijo občutljivost kože, rdečico in draženje. Poišči izdelke z oznako "brez dišav" ali "brez vonja".

Pomembno je vedeti, da se lahko individualna občutljivost in alergije razlikujejo, zato je vedno dobro, da nove izdelke preizkusiš s poskusnimi obliži ali se posvetuješ z dermatologom, če imaš pomisleke in občutljivo kožo. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title