tipsandtricks
feelgood
selfcare

Nasveti za naporne študentske dni

Čeprav so študentski dnevi razburljivi, čas preobrazbe, uvajanja novih izkušenj, prijateljev in okolij, lahko vzbudi tudi občutke skrbi in bojazni. Odvisno od resnosti teh čustev lahko študentje doživijo povečano raven stresa, anksioznosti, depresije ali drugih težav z duševnim zdravjem.

0

Raziskave so pokazale, da je 83 odstotkov od 33.000 študentov menilo, da njihovo duševno zdravje negativno vpliva na njihovo akademsko uspešnost. Spodaj najdeš nasvete za duševno dobro počutje, ki ti lahko pomagajo prevzeti nadzor nad svojimi simptomi. Ne pozabi pa, da čeprav so ti dragoceni, niso nadomestilo za profesionalno terapijo. Po potrebi se obrni na strokovnjaka.

#1 Razvij zdrave navade

Redna vadba, uživanje hranljive hrane in zadostna količina spanja (približno 8 do 10 ur na noč) bodo pomagali zmanjšati simptome tesnobe. Toda včasih je težko ostati na zdravi poti zaradi dolgih ur pouka, testov in natrpanega družabnega življenja. Morda boš neko noč manj spala, vendar pomen samosprejemanja te opomni, da boš delala napake in da si lahko opomoreš in se iz njih učiš.

#2 Vadi samooskrbo

Študentsko življenje je lahko ob usklajevanju pouka in družabnega življenja zelo naporno, zato je pomembno, da si vzameš čas samo zase. Poskusi vsak dan početi nekaj, v čemer uživaš, pa naj bo to meditacija, gledanje tolažilne televizijske oddaje ali sprehod. Samo ta čas ti lahko napolni misli in zmanjša razširjenost tesnobe.  Številne raziskave hvalijo prednosti samooskrbe za izboljšanje razpoloženja in zmanjšanje stresa.

#3 Poišči podporne skupine

Pomembno je, da ne trpiš v tišini in poiščeš druge, ki se morda spopadajo s podobnimi težavami. Na družabnih omrežjih in internetu danes lahko najdeš ogromno organizacij, ki ti pomagajo in nudijo pomoč tako pri težavah, kot samem iskanju pomoči.

#5 Zastavi si cilje

Postavljanje ciljev, izobraževalnih ali osebnih, spodbuja motivacijo in lahko pomaga določiti tvojo usmeritev. Lahko jih zapišeš na seznam z oznakami ali usmeriš svojo ustvarjalnost s tablo vizij. Preglej kup revij in izreži slike in besede, ki predstavljajo tvoje želje, ali pa uporabi digitalne predloge na spletnih mestih, kot sta Pinterest in Canva.

#6 Izogibaj se negativnemu samogovoru

Negativni samogovor se lahko predstavlja kot obtoževanje samega sebe, katastrofiziranje položaja, filtriranje pozitivnih trenutkov iz scenarija, dajanje prednosti perfekcionizmu itd. Po svojih najboljših močeh poskušaj utišati ta cinični glas v svoji glavi - namesto tega preoblikuj svoje razmišljanje in ravnaj prijazno. Raziskave kažejo, da pozitiven in produktiven samogovor znižuje stopnjo depresije, stresa in bolečine ter spodbuja boljše duševno in fizično zdravje.

#7 Ohrani odnose z družino in prijatelji

Ne glede na to, ali gre za prvi teden prvega letnika ali spomladanski semester nižjega letnika, je domotožje resnično in te lahko prizadene kadar koli. Ohrani stike s prijatelji in družino doma, tako da se lahko takoj obrneš na te ljudi, ko se ti občutki osamljenosti razkrijejo. Enaka filozofija velja za nova prijateljstva, ki jih skleneš na fakulteti. Spet ti bo tesen prijatelj na faksu v tolažbo, ko doživljaš občutke žalosti ali nelagodja.

#8 Pogovori se s terapevtom

Še enkrat, čeprav so vsi prej omenjeni nasveti koristni, niso nadomestilo za individualno terapijo. Zato se vsekakor obrni na strokovno podporo, če jo potrebuješ. Če obiščeš šolsko svetovalno središče, te lahko napotijo ​​k terapevtu izven univerze, ki je bolje opremljen za pomoč tebi in tvojim potrebam. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title