skin
hair
tipsandtricks
healthylifestyle

Sveže iztisnjena lepota: naravna nega kože in las z limoninim sokom

Vsi smo že slišali številne vplivneže in guruje za lepoto, ki kot glavni ključ do sijočih las in zdrave kože priporočajo neskončne vsakodnevne sestavine, od kisa in medu, do sode bikarbone in zelenega čaja. Predvsem pa je ena najbolj trendovskih sestavin limona. Limona naj bi bila odličen zaveznik zaradi svojih antibakterijskih lastnosti, vendar, ali lahko resnično iztisnemo prednosti limone v namene lepote?

0

Na spletu je na stotine receptov za tretmaje, ki pomagajo zmanjšati videz brazgotin aken ali olajšati srbeče lasišče – glavna sestavina pa je prav limona. Limona je zaradi svojih antibakterijskih lastnosti, dostopnosti in obljubljenih čarobnih rezultatov postala kraljica domače nege kože in las. Poglejmo, zakaj.

Učinki za nego kože

Obstaja na milijone krem, pilingov, tonikov in serumov, ki vsebujejo limono, nekateri izdelki so celo oblikovani za vse tipe kože. Ključne so tri sestavine, ki prevladujejo v limoni.

1. Vitamin C ali antioksidantni rešitelj

Limone imajo visoko vsebnost vitamina C, ki je antioksidant. Njegove lastnosti pomagajo zmanjšati nastajanje sebuma in kopičenje umazanije, ki sta glavna krivca za izbruh aken. Pri tem pa kože pretirano ne izsuši. Izvleček limone pomaga tudi osvetliti pusto kožo in ji povrniti njen naravni sijaj, posvetliti temne lise in zmanjšati temne kolobarje. Uporaba limone pa ne pomaga le zgladiti gubic, ampak spodbuja tudi proizvodnjo kolagena. Kolagen je beljakovina, ki se s staranjem naravno raztopi, kar povzroči nastanek drobnih linij. Limona tako zagotavlja bolj napeto in gladko kožo.

2. Neprecenljivost učinka citronske kisline

Značilnost limon je tudi ta, da imajo nizek pH, saj so bogate s citronsko kislino, ki je ena izmed učinkovitejših alfa hidroksi kislin (AHA). Citronska kislina pomaga pomiriti vnetja in preprečevati kopičenje maščobe, bistvena pa je tudi zaradi svoje vloge pri zmanjšanju videza por. Pore namreč odmaši, očisti in skrči, saj se nakopičena umazanija, ki jih je naredila tako velike, razgradi. Dodatno pa citronska kislina spodbuja tudi obnovo celic, saj odnaša odmrle celice in posledično za seboj pusti zdrav videz kože.

3. Dodatna pomočnika: kalcij in magnezij

Limone pa se lahko ponašajo še z vsebnostjo kalcija in magnezija. Kalcij je mineral, ki pomaga povrniti pordeli in suhi koži njen naravni sijaj, magnezij pa je odlična antioksidantna sestavina, ki pomaga upočasniti staranje kože in preprečiti nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo kožne celice.

 

 

Učinki za nego las

Limona je naravna rešiteljica las, ki lahko pomaga pri uresničitvi želje o dolgih in zdravih pramenih. Limona, s svojo vsebnostjo vitamina C, ne pomaga lasišča le očistiti, ampak izboljša tudi lasne mešičke in spodbuja splošno zdravje las.

1. Obnovi pramene in spodbuja rast las

Limonin sok je bogat z antioksidanti in drugimi hranili, ki pomagajo obnoviti suhe in grobe lase ter ohranjati tvoje lase gladke in zdrave, saj poleg vitamina C vsebuje tudi veliko folne kisline. Če te skrbi prekomerno izpadanje las, lahko prav tako zaupaš limoninemu soku, ki ti bo pomagal do dolgih, svilnatih las z obilo volumna. Kisla narava limone odmaši in aktivira mirujoče lasne mešičke in posledično zagotovi rast pramenov ter pomaga preprečevati prekomerno izpadanje las.

2. Zdravi srbeče lasišče

Nega las in lasišča z limono spodbuja zdrave, nemastne lase in posledično grivo brez prhljaja. Protiglivične in antibakterijske lastnosti limone pomagajo odstraniti nakopičeno maščobo, kar ti omogoča ohranjanje zdravega lasišča. Na tržišču je prisotnih tudi veliko število lahkih pilingov na osnovi limoninega soka, s pomočjo katerih se boš lahko znebila umazanije in srbečice ter za vedno odpravila prhljaj.

 

 

A pozor!

Vključitev izdelkov, ki vsebujejo limono, je lahko zelo koristna, vendar pa moraš pred uporabo upoštevati dva vidika.

1. Limone so boljše v limonadi

Čeprav milijon vplivnežev razglaša limono za nepogrešljivo sestavino domače nege kože in prisega na učinkovitost domačih receptov, ni v resnici vse varno. Limona ima res veliko pozitivnih učinkov za nego kože in las, vendar to ne pomeni, da lahko ta citrus stisneš neposredno na obraz. Priporočljivo je, da prednosti izvlečka limone uživaš v ustrezni koncentraciji v obliki formuliranega izdelka, kot na primer v obliki seruma z vitaminom C.

 

 

2. Posvetuj se z dermatologom

Čeprav so izdelki, ki vsebujejo limono, pravilno uravnoteženi, obstaja možnost, da si na limono alergična, kar lahko povzroči pekoč občutek in srbečico. Citronska kislina je v tvojem primeru premočna, zaradi česar je koža razdražena in izsušena. Uporabo izdelkov z limono prekini, če opaziš pojav rdečice ali občutiš povečano draženje in srbenje. Da se izogneš tveganju, se posvetuj z dermatologom, ki ti lahko pomaga izvesti tudi test alergičnosti.

 

Torej, ali naj uporabljam limono ali ne?

Razlog, zakaj dermatologi ne odobravajo uporabe limone na koži, ni v tem, da so njene koristi velika laž, temveč je problematičen njen način uporabe.

Dejstvo, da so sestavine tega sadja dobre za kožo, ne pomeni, da ga lahko kupiš na tržnici in naneseš neposredno na obraz. Čeprav so »DIY« recepti za nego kože in las zelo mamljivi, obstaja velika razlika med izbranimi izdelki za nego in dobesednim stiskanjem limoninega soka po obrazu in lasišču. To ne pomeni, da kdaj kakšnega recepta absolutno ne smeš preizkusiti, ampak je najbolje najprej izvesti test sestavin, da vidiš, kakšen je odziv tvoje kože. Poleg tega ne pretiravaj s koncentracijo in pogostostjo uporabe doma narejenih mazil. Seveda, ne smeš pozabiti niti na uporabo zaščitnega faktorja proti soncu (SPF), tudi pokrivalo ne bo odveč. Izdelki, ki vsebujejo vitamin C namreč povečajo občutljivost kože na UV žarke, še posebej, če je kateri koli del lasišča izpostavljen.

 

Poslovi se torej od dobesednega iztiskanja prednosti limone in raje izberi strokovno odobrene izdelke, bogate z limono, da boš uživala v njenih osupljivih lepotnih prednostih in se izognila ostalim nevšečnostim.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title