hair
feelgood

Naj te prhljaj ne ovira pri popolni pričeski

Vsak se v življenju sreča vsaj z eno od težav lasišča. Ena od teh težav je prav ta. PRHLJAJ! Težava, ki je mnogim v breme, prej kot v korist. Lasem in lasišču lahko škodujejo različni zunanji in mehanski dejavniki, zato velikokrat pride do raznih sprememb le teh. Odkrij trike in nasvete kako do zdravega lasišča in si pomagaj pri spopadanju tega nadležnega pojava brez uporabe agresivnih metod in sredstev, ki bi ti samo še bolj škodili.

2

Prhljaj so drobne bele luske, ki se pojavljajo na lasišču in marsikomu povzročajo ogromno težavo. So pogosta dermatološka težava. Največjo težavo z njim imajo starejši, pojavlja pa se tudi pri veliki večini mladih, predvsem v adolescenci. Vrhunec doseže okrog dvajsetega leta starosti, izzveni pa po petdesetem letu.

Njegov nastanek 

Prhljaj je pogostejši pri moških in kljub njegovi razširjenosti, vzrok še ni popolnoma znan, se pa večina znanstvenikov strinja, da ni posledica slabe higiene. Znano je le, da naj bi bila za nastanek kriva glivica, saj je pri ljudeh s temi težavami prisotnost le te, močno povečana, zato je večina šamponov za zdravljenje prhljaja osredotočenih prav na uničenje teh glivic. Poleg tega so lahko dejavniki za nastanek tudi okoljski ali individualni.

Stanje lasišča se poslabša predvsem v jesenskem in zimskem času, ko je koža že nasplošno bolj suha, ali pa zaradi slabe nege in uporabe nepravilnih izdelkov za lase in lasišče

Dejavniki, ki težavo še dodatno poslabšajo so hormonske spremembe, način prehranjevanja, stres in druge bolezni. 

  •  SPOL

Pri moški populaciji je prhljaj bolj razširjen. Vzrok je predvsem v moških hormonih, ki stimulirajo intenzivnejšo proizvodnjo loja.

  • MASTNI LASJE

Ljudje z mastnim lasiščem so pogosteje nagnjeni k razvoju prhljaja, saj imajo glivice ob redkejšem umivanju čas, da se hranijo z olji in mrtvimi kožnimi celicami, nakopičenimi na lasišču. Blage oblike prhljaja se da odpraviti s pogostejšim umivanjem, vendar ne s prepogostim, saj draženje lasišča prav tako prispeva k nastanku prhljaja.

  • NEUPORABA KRTAČE ALI GLAVNIKA

Neredna uporaba krtače ali glavnika poveča tveganje za razvoj prhljaja, saj z rednim česanjem enakomerno razporedimo maščobo po lasišču in laseh.

  • SUHA KOŽA 

Tudi težave s suho kožo lahko vodijo v nastanek prhljaja. Na lasišču so opazne manjše in manj mastne luske.

  • UPORABA NAPAČNIH IZDELKOV

Lasišče včasih reagira na izdelke, kateri mu ne odgovarjajo. Tako draženje sproži rdečico in srbečico ter posledično luščenje lasišča.

  • PREHRANA

Zagotovo tudi zdrava in raznolika prehrana pripomore k zdravju in boljšemu videzu kože. Tisti, ki ne uživajo dovolj cinka, vitamina B in nekaterih vrst maščob, so bolj nagnjeni k prhljaju.

Kako pa se ga znebimo?

Dandanes so na voljo že številni šamponi, ki zmanjšujejo luščenje povrhnjice. Ti delujejo protivnetno in zmanjšajo razmnoževanje glivice. V večino izdelkov so dodane snovi, ki raztapljajo luske. Najpogostejša je salicilna kislina, saj zmanjšuje luščenje povrhnjice. V šamponih najdemo tudi katrane, ki zmanjšujejo prehitro zorenje celic.

Za takšne šampone je priporočljivo, da se lasišče našamponira in pusti delovati 5-10 minut, 2-3  krat tedensko in ko je prhljaj pod nadzorom, se po nekaj tednih uporaba zmanjša. Ko prhljaj izgine naj se terapijo za  1-3 mesece prekine. V tem času naj se uporabljajo šamponi z nižjo vrednostjo pH. Prhljaj je kronično obolenje, zato je velika verjetnost, da se bo s časoma ponovno pojavil. V takem primeru tretma znova ponovimo. Tudi poletni čas ugodno deluje na prhljaj, zaradi prisotnosti UV žarkov.

Z domačimi sestavinami proti prhljaju

  • OLJE ČAJEVCA: se že stoletja uporablja kot antibiotik in antiseptik. Zmanjšuje pojav prhljaja, zato se uporablja v veliki večini šamponov. Majhne količine olja se nanese lahko tudi na prizadete predele lasišča.
  • ALOE VERA: čudežna rastlina, ki pomaga pri mnogih težavah, tudi pri prhljaju.  Tekočino v njenih listih se iztisne neposredno na prizadeta mesta.
  • JABOLČNI KIS: zmešaj 1/2 skodelice jabolčnega kisa in 1/2 skodelice vode. Pripravek vtri v lasišče in ga pusti delovati 15 min, nato izperi. To je priporočljivo ponoviti dvakrat na teden. 
  • LIMONIN SOK:  se nanese neposredno na lasiše in nekaj časa masira, nato spere z vodo.

Miti, kot so:

  • prhljaj lahko povzroči redčenje las ;
  • prhljaj pomeni le umazane lase in lasišče,

so le miti. Res, da je zdravo lasišče izjemno pomembno za zdrave, prožne in sijoče lase, vendar je to pogosto težko doseči, če se srečuješ s prhljajem. Vse pa se začne odznotraj, zato le niso vedno krivi agresivni šamponi in mastni lasje. Prehrana je ključen element, ki vpliva na stanje lasišča.

Prhljaj je lahko zelo težaven, vendar ga ni treba obravnavati kot neizogibno težavo.

2

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title