skin
ecofriendly

Naj te ne pritegne le izgled kozmetičnega izdelka. Ključne so sestavine!

Koža so naša druga usta, zato je zelo pomembno, kaj nanašamo nanjo, saj bo tako vplivalo tudi na naše notranje zdravje. Proizvajalci v kozmetični industriji nam obljubljajo, da bodo njihovi izdelki naredili vse mogoče dosežke, ki naj bi jih dosegli samo z njihovo uporabo krem in serumov. Od mlajšega videza, kože brez gub, proti celulitu in hujšanju, da ne govorimo o sestavinah, ki nam jih obljubljajo. Pa je to res?

1

Razlika med konvencionalno in naravno kozmetiko

Zagotovo je, da se na današnjem trgu konvencionalna kozmetika pojavlja v vse večjih količinah. Gre za cenovno ugodnejše izdelke, ki so posledično tudi nevarnejši, saj so narejeni iz sintetično pridobljenih sestavin. Torej izdelki v večini vsebujejo umetne sestavine in na kožo delujejo le površinsko, brez kakršnega koli večjega učinka.

 

V teh izdelkih navadno NI prisotnih naravnih maščob. Vsebujejo tudi sledi naftnih derivatov, umetnih dišav, barvila, konzervanse in druge sestavine. Ker pa, tako kot se telo s čiščenjem poskuša znebiti toksinov iz kože, tako tudi ti prehajajo vanjo, v limfni sistem in nato v kri. To nam slabi imunski sistem in zato zbolimo.  

Škodljivi dodatki v kozmetiki

Med najpomembnejše se uvrščajo:

  • Konzervansi: Med njimi so najbolj problematični parabeni in druge snovi, ki so rakotvorne in že v majhnih količinah dražijo sluznico ter povzročajo alergije.
  • Pospeševalci vpijanja: Na deklaracijah so te snovi pogosto označene kot PEG. To so snovi ali derivati, ki delujejo kot emulgatorji, saj združujejo vodo in maščobo. Kožo naredijo prepustno in tako omogočajo snovem prehajanje vanjo, katere sicer ne bi prišle v organizem.
  • Umetne dišave: V večini primerov so za alergijske reakcije krive prav te, zato je pomembno, da se pred nakupom prepričamo, da parfumi izhajajo iz eteričnih olj. Umetne dišave se kopičijo v maščobnem tkivu ter obremenjujejo jetra
  • Umetne barve: So sintetičnega izvora na osnovi nafte in premoga
  • Težke kovine: To je predvsem svinec in druge kovine, ki se nahajajo v ličilih, npr.: črtala za oči, šminke, maskare ...

     

V nasprotnem primeru naravna kozmetika po osnovni sestavi sestoji iz naravnih maščob, rožnih vodic, rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj. Kožo dodatno nahranijo, zaščitijo ter globinsko obnavljajo z vitamini, esencialnimi maščobnimi kislinami in antioksidanti, ki podprejo naravne procese v koži. 

 

Seveda beseda "naravno" še ne pomeni 100% naravni izdelek. Da vemo, ali je izdelek res BIO ali EKO je potreben certifikat, kateri zagotavlja določene standarde. 

Varnejši dodatki v kozmetiki:

  • Konzervansi: Naravni konzervansi, ki so pridobljeni naraven način. To so etanol, vitamin C, E in hladno stiskana olja .
  • Naravna olja in maščobe: Poleg tega, da so nosilci vitaminov A, D, E, K, so hkrati tudi nosilci antioksidantov.
  • Dišave: Dišave so najpogosteje eterična olja, hidrolati, razni izvlečki iz rastlin ipd.
  • Vlažilci: Namesto propilen glikola se uporablja aloe vera, glicerin in vodni izvlečki.
  • Emulgatorji: Odličen je naravni lecitin, ki ima razen vloge emulgatorja tudi pomembno vlogo v zaščiti celic in živčevja.

Ali bi zato morali posegati po naravni, namesto konvencionalni kozmetiki?

Mogoče, če želiš dobro sebi in posledično tudi okolju, vendar ni pa pogoj, da čez noč premenjaš vso kozmetiko samo z naravno. Večina sestavin izvira iz ekološke pridelaveAntioksidanti na rastlinski osnovi varujejo kožo pred staranjem, polisaharidi jo vlažijo, maščobne kisline pa hranijo. Naravna kozmetika je primerna za vak tip kože, je lahko razgradljiva in pripomore k čistejši proizvodnji

 

Preden kupuješ izdelke za kožo, vedno naprej poglej sestavine. Kljub vsem naštetim sestavinam obstaja še ogromno drugih škodljivih sestavin, vendar je seznam enostavno predolg, da bi vse naštela. Resnica je, da se jih težko popolnoma izognemo, saj so del že skoraj vsakega kozmetičnega izdelka. Veliko uslugo si boš naredila, če se boš nakupa izdelkov, katere nanašaš na kožo lotila premišljeno. Koža ti bo hvaležna.  

 

1

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title