skin
makeup
tipsandtricks
selfcare

Ali veš kateri so pravilni načini za odstranjevanje ličil?

Poznavanje pravilnega načina odstranjevanja ličil je bistveno za ohranjanje zdrave kože. Pomembno je, da uporabiš prave izdelke in tehnike, da zagotoviš, da so vse sledi ličil odstranjene, ne da bi poškodovala ali razdražila kožo. V nadaljevanju smo opisali pravilne in napačne načine odstranjevanja ličil, ki ti bodo pomagali ohraniti čisto in zdravo kožo. Z upoštevanjem teh korakov lahko zagotoviš, da bo tvoja koža ostala zdrava in brez poškodb zaradi nepravilnega odstranjevanja ličil.

0

Kako odstraniš ličila?      

  • Poišči pravi odstranjevalec ličil za svoj tip kože: veliko ljudi namreč domneva, da je odstranjevalec ličil univerzalna rešitev za nego kože, vendar to ne drži. Če imaš suho kožo, lahko poskusiš uporabiti odstranjevalec ličil na oljni osnovi. Za mastno kožo in kožo, nagnjeno k aknam, pa si lahko omisliš odstranjevalec ličil, ki ne vsebuje olja. Za občutljivo kožo pa poišči formulo brez agresivnih alkoholov ali parfumov.
  • Za enostavno in učinkovito možnost uporabi micelarno vodo: če si lepotni minimalist in želiš odstranjevalec ličil, ki bo uporaben za vse vrste kože in skoraj vse vrste ličil, je micelarna voda morda prava poteza zate. Micelarna voda je narejena iz prečiščene vode, vlažilnih sestavin, kot sta glicerin ali aloja in micel (drobnih kroglic oljnih molekul, ki privlačijo, dvigujejo in raztapljajo neželeno umazanijo s kože), zato bo svoje delo opravila hitro in brez draženja.
  • Odloči se, ali je odstranjevalec ličil sploh potreben: v večini primerov za odstranitev vseh sledi ličil zadostuje že samo uporaba mlačne vode in sredstva za čiščenje obraza. Če uporabljaš vodoodporna ali dolgotrajna ličila, pa boš morda potrebovala pomoč odstranjevalca ličil.
  • Nikoli ne drgni: zelo pogosto se zgodi, da vatirano blazinico prepojiš z odstranjevalcem ličil in jo začneš drgniti, da bi čim hitreje odstranila ličila. Vendar je pri ravnanju s kožo ključnega pomena nežen dotik. Pri odstranjevanju ličil na obrazu raje poskusi z robčkom ali bombažno blazinico rahlo potapljati po obrazu, dokler ne odstraniš vseh ličil.
  • Odstranjevalcu ličil vedno sledi čistilno sredstvo: zelo priporočljivo je, da si po uporabi odstranjevalca ličil obraz umiješ s čistilnim sredstvom. Tako boš odstranila še zadnje sledi ličil, ki si jih morda spregledala, ostanke olja iz odstranjevalca ličil ter vse sledi umazanije. Nasvet: Ko si umivaš obraz, ne pozabite očistiti tudi lasišča. Mnogi se pri čiščenju pogosto ustavijo pred lasno linijo, kar lahko privede do nabiranja ostankov ličil in posledično do zamašenih por ter izbruhov pri lasišču.

Kaj je dvojno čiščenje?

Kot si najverjetneje ugotovila, se dvojno čiščenje na kože izvaja dvakrat zaporedoma namesto enkrat. Ta metoda čiščenja je priljubljena korejska tehnika nege kože, ki je zaradi pozitivnih učinkov čiščenja postala priznana tudi drugod po svetu. Obraz si je tako treba umiti dvakrat, ključno pa je, kakšna čistila uporabljaš. Dvojno čiščenje pomeni, da si obraz očistiš dvakrat, najprej z izdelkom na oljni osnovi, nato pa še z izdelkom na vodni osnovi.

Prvi korak uporabe čistilnega sredstva na oljni osnovi je koristen, ko gre za odstranjevanje vodoodpornih ličil in sončne kreme. Ta dodatni korak pa lahko olajša delovanje čistilnih sredstev na vodni osnovi, poleg tega pa omogoči, da drugi izdelki za nego kože (serumi, vlažilci, kreme za sončenje, nočne kreme) bolje prodrejo v kožo.

Kako poteka dvojno čiščenje?

Tukaj je vodnik po korakih.

  1. Na dlan nanesi čistilno sredstvo na oljni osnovi in ga nežno vmasiraj v kožo, da odstraniš ostanke ličil, seruma in sončne kreme.
  2. Izperi z mlačno vodo. Prepričaj se le, da voda ni prevroča, saj to lahko izsuši kožo.
  3. Namesto da bi se osušila z brisačo, poskrbi, da bo tvoja koža vlažna. Nato nanesi še formulo na vodni osnovi in jo nežno vmasiraj v kožo.
  4. Izperi čistilno sredstvo in kožo osuši z mehko brisačo.

     

Zakaj je pomembno odstraniti ličila pred spanjem?

Pravilno odstranjevanje ličil pred spanjem je bistveno za zdravo in sijočo kožo. Nošenje ličil čez noč lahko povzroči vrsto težav s kožo, kot so zamašene pore in izbruhi. Žal pa je seznam ostalih posledic kar  precej dolg! 

  • Koža postane dolgočasna: spanje je čas, ko se tvoje telo, vključno s kožo, obnovi. Verjetno si že opazila, da je po dobrem spancu tvoja koža videti osvežena, nekoliko bolj napeta in gladka. Če pa spiš z ličili, je ta proces obnavljanja povrhnjice oviran, zato je tvoja koža namesto sveže videti dolgočasna in starejša.
  • Zamaši pore: večina ličil zamaši pore, zlasti če jih nosiš dlje časa. Če ličila odstraniš zvečer, koža med spanjem diha, če pa se v posteljo odpraviš s polnim obrazom ličil, se pore zamašijo in sčasoma povzročijo izbruhe in akne. Ponoči se ličila pomešajo tudi z naravnimi olji kože in nečistočami na blazini, kar še poslabša stanje.
  • Pospešuje staranje: tudi če uporabljaš prave izdelke proti staranju kože, a se še vedno odpraviš spat z ličili, se bo tvoja koža še vedno starala hitreje. Čez dan je tvoja  koža namreč izpostavljena prostim radikalom. Če jih ne umiješ, se ti prosti radikali nalagajo na kožo in pospešujejo nastanek drobnih linij in gub.
  • Izsuši kožo: če predolgo nosiš tudi najboljša ličila, je tvoja koža predolgo izpostavljena različnim izsuševalnim sestavinam. Če pustiš, da se ličila čez noč zadržujejo na obrazu, to ovira naravno obnavljanje kože in zadrževanje vlage, zaradi česar je koža na koncu videti suha in izsušeno.
  • Draži oči: maskara, črtalo za oči in senčila lahko povzročijo hudo draženje oči in celo okužbo. To se lahko zgodi tudi čez dan, a ko si obraz drgneš v vzglavnik, se prenese v oči, kar povzroči srbenje, izsušenost in celo ciste na vekah! Poleg tega lahko maskara povzroči krhkost trepalnic, zaradi česar se te zlomijo in izpadejo.
  • Lahko povzroči okužbe in izpuščaje: spanje z nanesenimi ličili poškoduje kožno pregrado, poškoduje kožo in povzroči akne ter jo naredi dovzetno za okužbe in izpuščaje.

In še za konec

Skratka, odstranjevanje ličil je pomemben del vsake rutine nege kože. Postopek traja le nekaj minut, a lahko močno vpliva na zdravje in videz tvoje kože. Poznavanje pravilnih načinov odstranjevanja ličil bo pomagalo ohraniti tvojo kožo zdravo in lepo. Vedno se prepričaj, da uporabljaš prave izdelke, ki so najbolj primerni za tvoj tip kože. Pravilno odstranjevanje ličil bo veliko pripomoglo k ohranjanju zdravega in lepega videza tvoje kože. Poskrbi za svojo kožo in koža bo poskrbela zate!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title