skin
hair

Z morskim kolagenom v boj proti staranju kože

Kolagen je vsem zelo dobro znan kot nepremagljivi borec proti staranju kože, tukaj pa gre zadeva še korak naprej. Kaj je morski kolagen in zakaj je tako priljubljen v svetu? Za vas smo pripravili najpomembnejše informacije o kolagenu, njegovi najbolj ''in'' različici, morskem kolagenu, zaradi katerih ga boste želeli začeti uporabljati še danes.

0

Staranje je neizogiben spremljevalec minevanja let, ki se ga vsi po tihem bojimo. Kozmetična podjetja imajo na trgu nešteto izdelkov proti staranju kože, ki obljubljajo napeto in sijočo kožo; med njimi je seveda tudi kolagen-zvesti prijatelj v bitki proti staranju

Kaj je kolagen? 

Kolagen spada med proteine, ki jih lahko najdemo v telesu in je gradnik kosti, mišic, vezi, ligamentov, krvnih celic in seveda tudi kože. Kolagen skupaj s hialuronsko kislino pripomore k elastičnosti kože. Telo samo proizvaja to čudežno sestavimo, a na žalost se z leti nastajanje le-te močno zmanjša. Na zmanjšanje njegovega nastanka pa lahko vpliva tudi prehrana, ki ne vsebuje dovolj potrebnih hranil. Takrat pride do nastanka gubic, mišične slabosti, prenapetih vezi in ligamentov, bolečin v sklepih,... Njegov primanjkljaj je priporočljivo nadomestiti z zunanjim vnosom v obliki prehranskih dopolnil

Vrste kolagena 

Naše telo sestavlja 28 različnih vrst kolagena, med temi so najpomembnejše 3: 

  • Kolagen tipa 1: najdemo ga v koži, kitah in kostnem tkivu
  • Kolagen tipa 2: prisoten je v hrustancu 
  • Kolagen tipa 3: prevladuje v mišicah in krvnih žilah 

Morski kolagen

Ta vrsta kolagena je pridobljena iz ribje kože. Njegova največja prednost je ta, da so njegove molekule manjše in s tem ga telo lažje sprejme in prebavi. Dokazano je, da se morski kolagen 1,5 krat bolje absorbira kakor navaden (goveji). Še en korak naprej pa je hidroliziran kolagen; ta se zaradi svojih zelo majhnih molekul še nekoliko bolje absorbira v krvni obtok. 

Prednosti uporabe morskega kolagena

  • Vsebuje antioksidante, ki se uspešno borijo proti prostim radikalom in staranju, kar pripomore k odstranjevanju starostnih madežev
  • Vpliva na strukturo kože; naredi jo bolj elastično in sijočo 
  • Stimulira fibroblaste (to so celice v globljem sloju kože, ki so med drugim zadolžene tudi za nastanek kolagena) in tako pomaga pri obnovi poškodovane kože
  • Preprečuje propadanje vezi, ligamentov in mišic 
  • Ima protimikrobne lastnosti, s katerimi pripomore k hitrejšemu celjenju ran 
  • Skrbi za ohranjanje kakovosti kosti in hrustanca; uspešno se bori proti nastanku osteoporoze
  • Pripomore k izboljšanju gibljivosti sklepov 
  • Deluje protivnetno in tako lahko omili simptome že prisotnega artritisa 

Kdaj in kako uporabiti morski kolagen? 

Za morski kolagen praktično ne obstajajo prepreke pri uporabi. Najdete ga lahko v obliki kapsul ali v prahu v bolje založenih trgovinah s prehranskimi dopolnili. Problem predstavlja le za vegetarijance oziroma vegane, saj so dodatki kolagena živalskega izvora (ribe, govedo). V tem primeru se lahko kot nadomestek uporabi fulvična kislina, ki prispeva k izboljšanju sinteze kolagena, prav tako pa so koristni tudi izdelki, kot so goji jagode in aloe vera, ki vsebujejo kolagenu podobne proteine. 

Problemi s ščitnico 

Da, morski kolagen lahko pomaga tudi pri tovrstnih problemih. Ta namreč vsebuje velike količine joda, ki lahko pri problemih s ščitnico primanjkuje. Seveda pa se je v tem primeru pred uporabo priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom. 

Morski kolagen v kombinaciji s hialuronsko kislino 

To je tako imenovana zmagovalna kombinacija v boju proti staranju. Obe sestavini sta eni izmed glavnih gradnikov kože. Zaloge kolagena v telesu lahko dodatno podkrepimo z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kolagen, hialuronsko kislino pa lahko najdemo v že omenjenih prehranskih dopolnilih ali pa v številnih kozmetičnih ''anti-age'' izdelkih.

 

Pri iskanju izdelkov, ki vam bodo pomagali ohranjati mladosten videz kože, zdrave kosti in posledično dobro počutje, je kolagen neizbežen element, ki bo poskrbel za vse to. Stopnička višje pa sta morski in hidroliziran kolagen, s katerimi boste želene rezultate dosegali še hitreje in učinkoviteje.  

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title