skin
trendalert

Modra svetloba: nova grožnja koži, rešitev pa prava kozmetika

V današnji digitalni dobi preživimo več časa pred zasloni kot kdaj koli prej. Modra svetloba, ki jo oddajajo te elektronske naprave, od pametnih telefonov do prenosnih računalnikov, je povezana z mnogimi težavami s kožo. Na srečo že obstajajo načini, ki pripomorejo k zaščiti kože. Če te zanima najnovejši trend v negi kože, tj. zaščita pred modro svetlobo, potem beri dalje.

0

Koža je naša največja obramba pred okoljem. Zato je pomembno, da jo zaščitimo pred vsemi vrstami škodljivih dejavnikov, tudi pred modro svetlobo. Modra svetloba, znana tudi kot visokoenergijska vidna svetloba (HEV), je vrsta svetlobe, ki jo oddajajo digitalne naprave, kot so pametni telefoni, prenosni računalniki in tablični računalniki.

 

Kadar smo dalj časa izpostavljeni modri svetlobi z zaslonov, lahko ta prodre v kožo in povzroči nastanek reaktivnih kisikovih vrst (ROS), ki povzročajo oksidativni stres, kar vodi v prezgodnje staranje, hiperpigmentacijo in vnetja.

 

Poleg tega lahko modra svetloba tudi zmoti naš cirkadiani ritem, kar lahko vpliva na proizvodnjo hormonov, ki uravnavajo obnavljanje kože, kar posledično vodi v dolgočasen in utrujen videz kože.

Na srečo lahko kožo zaščitiš pred škodljivimi vplivi modre svetlobe z nekaterimi ukrepi. Najnovejši trend take nege kože je zaščita, kjer se uporablja izdelke, ki ščitijo kožo pred škodljivimi učinki modre svetlobe.

Kaj točno je zaščita pred modro svetlobo?

Gre za uporabo izdelkov za nego kože, ki vsebujejo sestavine, ki lahko absorbirajo ali odbijajo modro svetlobo. Te sestavine vključujejo antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale in pa mineralne sestavine, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid, ki tvorita pregrado pred modro svetlobo.

Katere sestavine so prisotne v izdelkih?

Ena najučinkovitejših sestavin za zaščito pred modro svetlobo je niacinamid, oblika vitamina B3. Dokazano je, da niacinamid zmanjšuje škodo, ki jo povzroča izpostavljenost modri svetlobi, hkrati pa izboljšuje zaščitno funkcijo kože in zmanjšuje vnetja. Gre za vsestransko sestavino, ki je primerna za vse vrste kože in jo lahko najdemo v različnih izdelkih za nego kože, vključno s serumi, vlažilci in kremami za sončenje.

 

Druga močna sestavina za zaščito pred modro svetlobo je astaksantin, naravni pigment, ki ga najdemo v nekaterih vrstah alg in morskih sadežev. Astaksantin je močan antioksidant, ki kožo ščiti pred poškodbami, hkrati pa izboljšuje vlažnost in elastičnost kože. Astaksantin lahko najdeš v prehranskih dopolnilih ter v izdelkih za lokalno nego kože, kot so serumi in maske

 

Poleg vključitve izdelkov za zaščito pred modro svetlobo, lahko v svojo rutino sprejmeš tudi druge ukrepe. Eden od najpreprostejših je, da zmanjšaš čas, ki ga preživiš pred zaslonom, zlasti v urah pred spanjem. Prav tako lahko pri uporabi digitalnih naprav uporabiš posebna očala, ki blokirajo modro svetlobo. hkrati pa so še super trendy!

Kako izbrati prave izdelke?

Pri izbiri izdelkov za zaščito pred modro svetlobo je pomembno, da poiščeš izdelke, ki zagotavljajo širok spekter zaščite. To pomeni, da ščitijo tako pred žarki UVA in UVB, kot tudi pred modro svetlobo. Pri izbiri teh izdelkov bodi pozorna na to, da ne mašijo por.

 

 

Čeprav je zaščita pred modro svetlobo še vedno razmeroma nov trend v negi kože, hitro pridobiva na priljubljenosti, saj se vse več ljudi zaveda škodljivih učinkov na našo kožo. Tega torej res ne smeš prezreti. Z vključitvijo ustreznih izdelkov v svojo rutino, lahko zaščitiš kožo pred prezgodnjim staranjem, hiperpigmentacijo in tudi drugimi težavami. Z malo truda lahko ohraniš zdravo in sijočo kožo tudi v digitalni dobi.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title