skin
trendalert

Microneedling - nov lepotni trend!

Samo da se obrneš, se na družbenih omrežjih že pojavi nov lepotni trend. Ne glede na to, ali gre za nego kože, zdravo življenje ali pa povsem običajno skrb za nohte in lase, je na internetu poln panj ljudi, ki so obsedeni s temi trendi in na to zvesto prisegajo. Samo en primer tega je microneedeling.

0

V zadnjih nekaj letih je microneedling postal najboljši lepotni tretma, ki pospeši proizvodnjo kolagena v koži in poskrbi za sijočo polt ter zapolni brazgotine pred aknami. Vendar pa moraš upoštevati nekaj varnostnih napotkov, preden se odločiš za posege z iglami. 

Kako microneedling deluje in kakšne so prednosti?

Microneedling je preprost postopek, ki uporablja zelo majhne iglice za izdelavo drobnih lukenj v koži. Gre za nadzorovan način, ki spodbudi celjenje ran. Ko ga izvaja strokovnjak v ordinaciji, je obraz lokalno omrtvičen. Nekateri strokovnjaki uporabljajo plazmo ali hialuronsko kislino, da pero z mikro iglami drsi po koži in prodre globlje. Ker iglice spodbujajo proizvodnjo kolagena, s tem izboljšajo videz drobnih linij, gub, por, brazgotin od aken, strij, neenakomernega tena kože in pomagajo pri napenjanju kože.

Ali poseg boli?

Uporaba igel za ustvarjanje majhnih ran na koži res da sprva zveni, kot da bi lahko bilo nekoliko boleče, vendar se v ta namen uporablja lokalno omrtvičenje za zmanjšanje nelagodja.

Razlika med tretmaji v ordinaciji in tistimi, ki jih lahko izvajaš doma

Ko gre za nego kože, profesionalni tretmaji vedno delujejo drugače. Zdravljenje v ordinaciji prodre globlje in ponuja dodatne koristi, včasih pa je kombinirano s plazmo, bogato s trombociti, kar pomaga še izboljšati rezultate.

Cena posega je odvisno od tega kje se nahajaš, običajno pa stanejo od 100 do 300 evrov na tretma. Večina, ki se jih odloči za tretma, potrebuje 3-6 obiskov, da dosežejo optimalne rezultate. 

 

Microneedling peresa pa lahko uporabljaš tudi sama doma, vendar je ob nepravilni uporabi lahko zelo nevarno za trajne poškodbe kože, okužbe in brazgotine. Poleg tega obstaja manjše tveganje za zaplete, če se poseg izvaja v nadzorovanem in čistem okolju.

Kakšni so stranski učinki mikro igle?

Negovalni tretmaji pogosto pomagajo izboljšati stanje kože, včasih pa lahko povzročijo stranske učinke. Po tretmaju se odsvetuje prekomerno izpostavljenost soncuker lahko povzroči hiperpigmentacijo, to pa je zadnja stvar, ki bi si jo želela, da bi dosegla sijočo in čisto kožo.

 

Kako pripraviti kožo pred in po mikroiglicah?

Kot pri večini tretmajev za nego kože je pomembno, da poskrbiš, da je tvoja koža popolnoma čista. Priporoča se prekinitev uporabe izdelkov, kot je retinol, vsaj tri dni pred zdravljenjem z mikroiglami, da preprečiš morebitno vnetje. Po zdravljenju ne uporabljaj zaščitne kreme, manjše kot je SPF 30, da preprečiš razvoj hiperpigmentacije.

Kdaj se moraš izogibati mikroiglicam?

Če je tvoja koža nagnjena k prekomernim brazgotinam, je priporočljivo, da preskočiš ta poseg, saj lahko povzroči nove brazgotine. Predlagano je tudi, da se ljudje z občutljivo kožo, aktivnim izbruhom aken ali vnetjem kože zaradi stanj, kot je aktivni ekcem, prav tako izogibajo temu posegu.

Kaj pa ličenje z mikroiglicami (permanentni make up)?

Če si zadnje čase brskala po TikToku ali Instagramu, si morda opazila viralne videoposnetke o kozmetičnih mikroiglicah, kjer lepotni navdušenci najamejo strokovnjaka, da na njih uporabi derma-pisalo z majhnimi iglicami za vnos pigmentov iz izdelkov za ličenje, kot sta podlaga in rdečilo, v kožo za poltrajni sijaj. Po mnenju dermatologov ni varno uporabljati igel za stvari, ki niso bila oblikovana v ta namen, saj ti lahko povzročijo hude reakcije. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title