whattheexpertssay
feelgood

Menstruacija in vse kar moraš vedeti o njej!

Iz neznanega razloga je o menstruaciji še vedno nerodno razpravljati, čeprav je naraven in običajen del življenja. Ko boš prvič dobila menstruacijo, se boš morda počutila preveč nerodno, da bi svoji mami ali zdravniku postavila vsa vprašanja v zvezi z menstruacijo. Tukaj je vse, kar si mislila, da veš o menstruaciji, a v resnici ni res.

0

1. Tvoja menstruacija se ustavi v vodi

Čeprav lahko plavaš v svojem času v mesecu, ne, tvoja menstruacija se ne ustavi v vodi. Morda se ti bo zdelo, da se je tvoja menstruacija pod vodo ustavila, vendar kri dejansko še vedno teče. Tvoja menstruacija se ne upočasni ali ustavi v vodi – morda le ne teče izven nožnice zaradi protipritiska vode.

2. Menstruacijo naj bi dobila do 12. leta starosti

Ni "normalne" ali določene starosti za prvo menstruacijo. Večina žensk začne z menstruacijo nekje med 8. in 16. letom. Če do tvojega 15. ali 16. leta ni nobenih znakov menstruacije, je dobro, da se posvetuješ s svojim zdravnikom.

3. Ne moreš zanositi, ko imaš menstruacijo

Čeprav je neobičajno, se lahko zgodi. Ovulacija se lahko zgodi pred, med in po fazi krvavitve, še posebej, če je tvoja menstruacija neredna. Tudi če med spolnim odnosom nimaš ovulacije, lahko semenčice v tvojem telesu živijo do pet dni, tako da, če se v tem času sprosti jajčece, se lahko oplodi.

4. Če ti menstruacija izostane, si noseča

Nosečnost je najpogostejši razlog za izostanek menstruacije, vendar obstajajo tudi drugi razlogi, da bi lahko prišlo do izostanka, kot so stres, bolezen in spremembe teže ali prehrane. Poleg tega je izostanek menstruacije še pogostejši v prvem letu po začetku menstruacije. Po prvi menstruaciji lahko traja od šest mesecev do enega leta, da menstruacija postane redna.

5. Tampon se lahko izgubi v tvoji nožnici

Nič se ne more izgubiti v tvoji nožnici. Tvoja nožnica se konča pri materničnem vratu in tampon ne more priti čez to. Če čutiš tampon, a ga nikakor ne moreš izvleči sama, ti lahko pomaga zdravnik ali medicinska sestra. Torej, ne skrbi in ne boj se uporabljati tamponov.

6. PMS je samo v tvoji glavi

Tista nihanja razpoloženja in hrepenenja, ki jih čutiš, tik preden pride menstruacija? Povsem resnično in povsem normalno. Od 20 do 50 odstotkov žensk ima čustvene in fizične simptome predmenstrualnega sindroma (PMS) pet dni pred začetkom menstruacije. Simptomi lahko segajo od napihnjenosti, utrujenosti in sprememb v apetitu do tesnobe, napetosti, omotice in/ali občutljivih prsi.

7. Nezdravo je preskočiti menstruacijo

Menstruacija s fiziološkega vidika ni potrebna, razen če želiš zanositi. Če torej želiš uporabiti kontracepcijo, da preskočiš menstruacijo, je to običajno varno, vendar se posvetuj s svojim zdravnikom, kaj je najboljše za tvoje zdravje. Nekatere preskočijo menstruacijo zaradi zdravstvenih težav, kot so slabokrvnost ali boleči krči, medtem ko druge tisti mesec preprosto nočejo krvaveti (na primer zaradi dopusta ali maturantskega plesa) in to je v redu.

8. Grozno je imeti spolni odnos med menstruacijo

Dokler se ti in ​​tvoj partner dobro počutita in uporabljata zaščito, je povsem v redu imeti spolni odnos med menstruacijo. Morda celo opaziš, da je vajina potreba in želja po spolnem odnosu večja, kar je povsem normalno. Menstruacija povzroči nihanje hormonov in poveča pretok krvi, kar lahko dejansko poveča vzburjenje. Povsem je odvisno od tebe in tega, v čem se počutiš najbolj udobno. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title