hair
tipsandtricks
DIY

Med in lasje! Je to dobra kombinacija?

Med zlatega odtenka je zaradi hranil in antioksidantov že od nekdaj priljubljeno zdravilo za celjenje ran. Poleg uporabe v medicini je med že dolgo sestavina številnih izdelkov za nego las in kože. Številni recepti za izdelavo DIY mask in pilingov zahtevajo tudi uporabo medu, s predvidenimi koristmi, ki segajo od motorizacije do krepitve. Beri naprej, da spoznaš vse koristi tega sladkega živila.

0

Kombinacija medu in las

Kot posamezna sestavina med deluje kot hidrator in krepilec. Znan tudi po značilnosti pomirjanja lasišča, krepitve in vlaženja las ter dodatka za povečanje sijaja. Načeloma se uporablja za vse tipe in teksture las. Tistim s suhimi in kodrastimi lasmi pa bo med še dodatno koristil, saj povečuje vlažnost. Poleg tega pa je dodatno koristen tudi za tiste z vnetim lasiščem in prhljajem. Dobro deluje v kombinaciji s kokosovim oljem, ni pa znanih sestavin, s katerimi bi njihova kombinacija negativno vplivala na uporabo. Ljudem z alergijami na cvetni prah se uporaba ne priporoča.

Prednosti uporabe medu za lase

Med se že stoletja uporablja v ljudski medicini, predvsem za zdravljenje ran in njegove sposobnosti obnavljanja kože in naravnih antibakterijskih lastnosti. Ko ga nanesemo na lase in lasišče, lahko med zagotovi regenerativne lastnosti kot pri uporabi na koži. Na splošno zagotavlja veliko vlage. Deluje kot emolient in neguje. Ko med navlaži lase in lasišče, tudi vlago zadrži.

#1: Krepi moč las in lasišča

Med je naravni vlažilec in lahko zagotovi potrebno hidracijo kože lasišča in samih las. Njegove naravne značilnosti zapirajo vlago in preprečujejo izgubo vode. Z dodatkom beljakovin in vlage bo med lase naredil sijoče in mehke.

#2: Preprečuje prhljaj

Antibakterijske in protivnetne lastnosti medu pomagajo pri boju proti prhljaju, ki ga pogosto povzročajo glivice in bakterije. Ker deluje protivnetno, je lahko koristen za tiste z vnetim lasiščem in prhljajem.

#3: Krepi lasni mešiček

Ker med vsebuje beljakovine, lahko pomaga povečati moč in strukturo ter pomaga pri lomljenju las, ki je eden glavnih razlogov za močno izpadanje. Preprečuje poškodbe, krepi lase in zmanjša lomljenje lasnih pramenov, kar bo pripomoglo k daljši rasti las.

#4: Izboljša splošno zdravje lasišča

Z antibakterijskimi, antioksidativnimi in protivnetnimi učinki je med koristen za zdravje lasišča tudi na splošno. Številne težave z lasmi in lasiščem so povezane s splošnim zdravjem lasišča, zato je pomembno, da te težave zdravimo pri izvoru, torej koreninah.

Ali na različne vrste las različno vpliva?

Splošno se med lahko uporablja za vse vrste in teksture, vključno z barvanimi lasmi, vendar pa nekaterimi teksturam koristi bolj kot drugim. Tistim s suhimi lasmi bo morda bolj pomagal, saj bo izboljšal lesk in zmehčal lase. Prav tako bodo veliko korist od dodanih beljakovin iz medu imeli lomljivi in poškodovani lasje. Zaradi protivnetnega delovanja je koristen tudi za tiste z vnetim lasiščem in prhljajem, vendar se je pred uporabo pametno posvetovati s strokovnjakom.

 

Med poznamo kot sestavino številnih izdelkov za lase, zlasti tistih, ki so namenjeni za kodraste ali poškodovane lase. Zaradi svojih prednosti in dostopnosti je ena najpogostejših sestavin v maskah DIY in negah za lase. Pri uporabi medu obstaja možnost alergijskih reakcij, saj lahko izdelki z medom vplivajo na ljudi z alergijami na cvetni prah.

Načini uporabe

#1: Pasta za nego lasišča

Najboljši način uporabe medu je, da ga zmešaš z vodo (ravno toliko, da postane manj lepljiv), ga vmasiraš v lasišče in povlečeš skozi konice las. Pusti ga delovati eno do dve minuti, nato pa speri in šamponiraj ter neguj kot običajno.

#2: Globinska negovalna maska

Za globinsko negovalno nego ga lahko zmešaš s kokosovim ali drugim nosilnim oljem, ki dodaja vlago. Uporabiš lahko tudi mešanico medu, banane, jogurta ali avokada.

 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title