skin
tipsandtricks
selfcare
wellness

Za takojšnji mladostni videz potrebujete le ta masažni pripomoček

Kaj je gua sha, od kod izvira in kako se uporablja?

2

 

Če ste zvesti spremljevalci lepotnih trendov, ste v zadnjih nekaj letih zagotovo zasledili magično ploščico, ki pomlajuje - gua sha. Če pa ste kot jaz, potem ste zanjo slišali pred kratkim. Ja, v poplavi infromacij se je težko odločiti, katere stvari so za nas najboljše. Prav zato sem zbrala nekaj informacij o gua sha ploščicah, ki vas bodo navdušile in vas prepričale, da nakupa ne boste obžalovali.

Z gua sha ploščicami lahko izvajamo sproščujoče masaže obraza. 

Vir: Pexels

Kaj je gua sha?

Gua sha je majhna polirana ploščica, navadno izdelana iz žada ali roževca, ki je k nam prišla iz tradicionalne kitajske medicine, zdravljenje z njo pa je razširjeno tudi drugod po Aziji. Gre za najcenejšo masažo, v katero lahko investiramo. Blagodejno vpliva na mišice obraza, saj jih z masažo sproščamo, izkazala pa se je za zelo učinkovito - in tukaj ljudi rezultati najbolj razveselijo - pri drenaži, to je ublažitev zabuhlosti in napihnjenosti, ki nastaneta zaradi slabega delovanja limfnega obtoka. Gua sha se v mnogih drogerijah in trgovinah prodaja skupaj z masažnim valjčkom, ki ima podoben učinek. 

Gua sha je primerna za vse starosti.

Vsi dvomi so pri gua sha odveč. Ploščica je primerna za vse tipe kože, tudi za vse starosti, nekateri ji pripisujejo tudi pomlajevalne učinke. Zelo lahko jo je vpeljati v vsakodnevno rutino, saj za rezultate zadostuje že 10-minutna nežna masaža, zato ni ovira niti, če imate dolg in naporen delavnik - takrat se vam bo masaža še toliko bolj prilegla.

Kako izvajati masaže z gua sha

Postopek masaže je zelo enostaven: vse, kar potrebujete, sta serum za obraz in gua sha ploščica. 

Začnemo tako, da si na čist obraz nanesemo serum (še najraje vlažilnega, ki bo za dlje časa navlažil kožo) za obraz; ta bo omogočil, da bo ploščica gladko drsela po naši koži. Dobro je tudi, da pred in po uporabi samo ploščico umijemo. Še preden se uspe serum popolnoma vpiti v naš obraz, pričnemo z masažo. Bodite nežni in ne pritiskajte preveč močno, predvsem bodite pozorni pri predelu okoli oči. Opazili boste, da ima ploščica specifično "srčkasto" obliko. Bolj raven rob se uporablja na ravnih površinah, na primer na licu in na čelu. Tisti del, ki predstavlja vrh "srčka" pa je odličen za uporabo na konturah obraza, torej na čeljusti, ličnicah in nosu. To pomeni, da lahko izbočen del, kjer je kost, ukleščite med obe polovički. Za še večjo učinkovitost lahko z drugo roko raztegnete predel tako, da boste kožo še bolje “zlikali”. S tem pomagate koži pridobiti čvrstost. Nikar ne skrbite, če bo vasa koža v začetku malenkost pordela – to je znak, da ste zagnali svoj krvni obtok. Glavno vodilo naj vam bo, da z gibi vedno izhajate iz središča obraza navzven (tako na primer od vrha nosu proti lasišču, kadar masirate čelo). Priporočljivo je gua sha hraniti v hladilniku, še posebej v poletnih mesecih, saj bo hlad dobro vplival na videz vaših por, vendar se odsvetuje, da greste z mrzlo ploščico čez oči, če imate podočnjake; te boste s tem samo še bolj poudarili. Gua sha lahko uporabljate ne samo na obrazu, pač pa po celotnem telesu. Seveda masažne tehnike s to ploščico ne predstavljajo nove shujševalne metode, vendar lahko pomagajo ob manjših napihnjenostih, denimo na vratu, ključnici in ramenih. Posebej previdni pa bodite pri masiranju predelov, kjer imate bradavice ali kakšne druge izrastke, saj si jih ne želite načeti, sploh v primerih, ko ne veste, za kaj gre in še niste obiskali dermatologa. Tudi če ne gre za nič nevarnega, lahko z nepravilnimi gibi in silo stanje poslabšate. 

Vir: Pexels

Gua sha je vaša naslednja najboljša naložba.

Cene gua sha ploščic se gibajo med 2 in 20 evri. Za cenejše ploščice moramo seveda razumeti, da morda ne gre za stoodstotni kamen, torej žad ali roževec (lahko tudi drug), pri dražjih pa lahko pričakujemo vsaj višji odstotek vsebnosti določenega kamna. Ploščice so izdelane iz veliko različnih kamnov, omenjala sem osnovna dva, lahko pa najdemo tudi takšne iz obsidianov, čadovcev, hematita in drugih. Tukaj je vse odvisno od vaših želja in preferenc; izbira mnogih temelji na njihovih zodiakalnih znamenjih ali osebnih kamnov. Za popolne laike pa sestavina ni pomembna: lahko se odločite na podlagi izgleda. Gua sha je lahko tudi zelo lepo in osebno darilo, ki ga bo vesela vsaka ženska, k uporabi pa bo spodbudilo tudi marsikaterega moškega. V stresnem času in hitrem tempu življenja, ki ga imamo ponovno v pokovidnem obdobju, vsaka sprostitev pride več kot prav. Pozdravite gua sha v svojem življenju in vse tegobe bodo po masaži le še bled spomin.

 

     

2

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title