hair

Masaža lasišča za rast las: Ali res deluje?

Masaža lasišča je že stoletja priljubljen način za spodbujanje rasti las. Toda ali res deluje? Nedavne študije strokovnjakov kažejo, da lahko masaža lasišča poveča pretok krvi v lasišču, kar lahko pomaga spodbuditi rast las. Strokovnjaki menijo tudi, da lahko masaža lasišča zmanjša stres in izboljša splošno zdravje las s povečanjem prekrvavitve in zagotavljanjem bistvenih hranilnih snovi lasnim mešičkom. Poglej si nekaj prednosti, ki ti jih lahko prinese redna masaža lasišča.

0

Kaj sploh je masaža lasišča?

Masaže lasišča je sproščujoča in pomlajevalna oblika masažne terapije, ki se osredotoča na lasišče, vrat in glavo. Poleg lajšanja stresa lahko masaža lasišča izboljša prekrvavitev lasišča, hkrati pa ti pomaga sprostiti kakršno koli napetost, ki se ti dogaja v mišicah glave. Z nežnim pritiskom s konicami prstov ali rokami je mogoče razgibati vozle v mišicah vratu in glave, kar poveča sprostitev in zmanjša bolečino. Ta vrsta masaže je za mnoge koristna, saj pomaga spodbujati rast las s spodbujanjem krvnega pretoka v lasišču in neguje lasne mešičke s kisikom. Izboljšuje tudi splošno duševno zdravje s sproščanjem endorfinov, ki prispevajo k boljšemu razpoloženju in občutku dobrega počutja. Masaža lasišča zagotavlja globoko sprostitev, saj pomirja preveč aktiven um, kar pomaga pri lajšanju nespečnosti ali tesnobe.

Vrste masaže lasišča

Z redno masažo lasišča si ustvariš zdrave, močne lase, ki so videti čudovito. Všeč ti bo, kako nahrani tvoje lasišče in okrepi lasne korenine ter ti zagotovi sijoče in poskočne lase, ne da bi pri tem zapravila gore denarja. Obstaja več načinov za masažo lasišča, ki ti bo pomagala spodbuditi rast las. Tukaj so štiri možnosti:
 

1. Tradicionalna masaža lasišča

Tradicionalna masaža lasišča vključuje uporabo le konic prstov. S konicami prstov obeh rok rahlo do srednje močno pritisneš na lasišče in se premikaš v majhnih krogih. Kroži po lasišču toliko časa, da pokriješ vsa področja. Poskusi masirati lasišče s konicami prstov vsaj 5 minut naenkrat, večkrat na dan. Lahko si privoščiš tudi masažo lasišča pri pooblaščenem masažnem terapevtu. Stroški take masaže pa se razlikujejo glede na trajanje masaže.

VIR: Freepik (https://www.freepik.com/premium-photo/beautiful-young-girl-with-dark-hair-doing-head-massage-massage-parlor_36287263.htm#query=scalp%20massage&position=8&from_view=search&track=sph) 

2. Masiraj se med umivanjem las

Če si v stiski s časom, lahko med umivanjem las uporabiš tradicionalno metodo masaže lasišča, ki je opisana zgoraj. S konicami prstov nežno vmasiraj šampon ali balzam v lase za vsaj 5 minut. Nato lase speri kot običajno.
 

3. Krtača in masažni pripomočki

Tako kot pri masaži telesa lahko tudi za masažo lasišča kupiš posebna orodja. Čeprav nekateri dermatologi priporočajo uporabo masažnega aparata za lasišče, drugi menijo, da je masaža s konicami prstov enako učinkovita. Konec koncev je odvisno od tebe, katera metoda ti najbolj ustreza. Orodja za masažo lasišča so v obliki krtač ali lahkih ročnih gumijastih masažnih naprav. Te lahko obdelaš po celem lasišču na enak način, kot če bi uporabljala zgolj prste.
 

4. Masaža lasišča z eteričnimi olji

Eterična olja lahko uporabiš tudi pri masaži lasišča. Študije so pokazale, da tako olje sivke kot olje poprove mete lahko pomagata pospešiti rast las. Zmešaj 1 do 2 kapljici olja sivke ali poprove mete z 1 žlico olja, kot je na primer jojobino ali stopljeno kokosovo olje. Nanesi neposredno na lasišče in nato s konicami prstov ali masažnim aparatom za lasišče nežno vtri olja v lasišče. Preden naneseš katero koli eterično olje na lasišče, najprej naredi test z obližem na majhnem predelu kože, da se prepričaš, da na izbrano eterično olje nisi alergična.

 

Ali masaža lasišča deluje pri vseh tipih las?

Ne glede na to, ali so tvoji lasje tanki ali gosti, ravni ali kodrasti, suhi ali mastni, ti masaža lasišča lahko koristi. Izdelke za masažo boš zgolj preprosto morala prilagoditi svojemu tipu las in težavam. Na primer, nekomu z gostejšimi in bolj grobimi lasmi bo morda bolj koristil električni masažer lasišča, medtem ko bo nekdo s tankimi lasmi raje uporabljal samo roke.

Frizerji opozarjajo, da se morajo ljudje s podaljški las izogibati masaži lasišča, dokler jih ne odstranijo.

Poleg tega, če sumiš, da so v igri globlje težave (kot so hormonska neravnovesja ali genetika), se o svojih možnostih pogovori z dermatologom.

Pozitivni učinki masaže lasišča

Masaža lasišča je starodavna praksa, ki se uporablja za zmanjšanje stresa, izboljšanje rasti las in krepitev splošnega zdravja. Masaža lasišča je v zadnjih letih zaradi številnih prednosti vse bolj priljubljena. Masaža lasišča lahko pomaga vsem, ki iščejo naraven način, da se počutijo bolje tako fizično kot psihično, od povečanja krvnega obtoka in spodbujanja mešičkov lasnih pramenov do izboljšanja razpoloženja.
Masažo lasišča lahko izvajaš samo z rokami ali z električnim masažerjem. Kdor se bo odločil za slednjega, bo ugotovil, da pomaga stimulirati globlje plasti kože in mišičnega tkiva. Ta vrsta masaže poveča pretok krvi, obogatene s kisikom, po celotnem predelu glave in pomaga pri sproščanju napetosti, kar ti lahko pomaga ublažiti glavobole, ki ti jih povzroča stres, hkrati pa zmanjša stopnjo anksioznosti.

Kdaj pa se moramo masaži lasišča odpovedati?

Ko govorimo o masažah lasišča, nedvomno zagotavljajo neizmerno sprostitev in udobje. Pomagajo lahko pri zmanjševanju stresa in napetosti, izboljšajo cirkulacijo v lasišču in celo povečajo rast las. Kdaj pa moramo masažo lasišča opustiti?
Odgovor je odvisen od posameznika. Če med masažo lasišča doživljaš kakršno koli nelagodje ali draženje lasišča, potem je čas, da za nekaj časa opustiš masažo. Kot pri kateri koli vrsti zdravljenja ali terapije ima lahko prepogosta uporaba česar koli škodljiv učinek na naše telo. Pretiravanje z masažo lasišča lahko povzroči vnetje in draženje, ki lahko povzročita več škode kot koristi. Poleg tega lahko tisti, ki trpijo za migrenami ali drugimi kroničnimi glavoboli, ugotovijo, da bo preveč stimulacije lasišča samo še poslabšalo njihove simptome.

Masaži lasišča se je bolje izogniti tudi, če imaš izredno mastne lase, saj lahko povzroči ravno obraten učinek, kot bi ga rada dosegla. Če se že odločiš zanjo, je najbolje, da masažo izvajaš pred umivanjem, lahko pa tudi med umivanjem lasišča. Po umivanju se masaži za kakšen dan ali dva izogni, zavedati se moraš namreč, da masaža spodbuja delovanje žlez lojnic.

Torej, masaža lasišča ja ali ne?

Skratka, masaža lasišča je preprost in stroškovno učinkovit način za spodbujanje zdrave rasti las in zmanjšanje stresa. Morda bi bilo vredno poskusiti tistim, ki iščejo alternativo dragim zdravljenjem ali izdelkom. S stimulacijo lasišča z masažo lahko izboljšaš cirkulacijo in okrepiš zdravje las. Poleg tega je tudi odličen način za sprostitev in počitek po napornem dnevu. Ni ti treba zapraviti bogastva ali se zateči k dragim tretmajem – uporabiš samo prste in že lahko začneš masirati!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title