skin
essentialoils

Mandljeva kislina ali mlečna kislina - katera je boljša?

Tako mandljevo, kot mlečno kislino najdemo v številnih izdelkih za nego kože, vendar katero izbrati? Katera je najprimernejša za tvojo kožo? Mlečna in mandljeva kislina sta alfa-hidroksi kislini (AHA), ki delujeta proti staranju in odišavljata, vendar se med seboj tudi razlikujeta. Mlečna kislina je močnejša sestavina in zato tudi učinkovitejša od mandljeve kisline. Za nego občutljive kože pa je boljša izbira mandljeva kislina.

0

Kaj je mandljeva kislina?

Mandljeva kislina je alfa-hidroksi kislina (AHA), ki jo pridobivajo iz grenkih mandljev. Pogosto velja za najbolj nežen AHA, zato je odlična izbira za občutljivo kožo. Ne prodre tako globoko, zato je nežnejša, vendar ne tako zelo učinkovita. Mandljevo kislino lahko uporabljajo tisti, ki ne prenašajo drugih alfa-hidroksi kislin (AHA), kot so mlečne kisline. Prodira počasneje, vendar se koristi sčasoma povečajo. Da boš videla učinkovitost, se boš morala zavezati k dolgoročni uporabi mandljeve kisline.

Prednosti mandljeve kisline:

  1. Spodbuja elastičnost in čvrstost kože
  2. Zmanjšuje videz drobnih linij in gubmandljeva kislina poveča izmenjavo celic, kar lahko pomaga spodbuditi proizvodnjo kolagena. Povečanje količine kolagena povzroči bolj mladosten videz z vidno manj gubami in drobnimi linijami.
  3. Vsebuje antibakterijske lastnosti: pomaga v boju proti aknam, odmaši pore in normalizira nastajanje sebuma ter tako zmanjša nastanek ogrcev in nepravilnosti.
  4. Izboljšanje teksture kože: odstrani vrhnjo plast kožnih celic in razkrije gladko, mehkejšo in svetlejšo kožo.

Kaj je mlečna kislina?

Mlečna kislina je alfa-hidroksi kislina (AHA) in jo običajno najdemo v kislem mleku in kisli smetani. Mlečna kislina v negi kože povzroči piling kože. To stori tako, da razrahlja vezi, ki držijo odmrle kožne celice skupaj, in se tako znebi suhe, površinske kože. Je ena najbolj raziskanih kislin.

Prednosti mlečne kisline:

  1. Zmanjšuje videz drobnih linij in gub
  2. Spodbuja čvrstost kože: vse alfa-hidroksi kisline lahko poskrbijo za bolj čvrsto in napeto kožo ter zgladijo gube in drobne linije
  3. Izenači ton in teksturo: povečan obnavljanja celickar  vodi do bolj sveže in sijoče polti. S pilingom z mlečno kislino lahko zmanjšaš videz poškodb zaradi sonca, starostnih peg, neenakomernega tona kože in hiperpigmentacije. Mlečna kislina je učinkovita, če jo uporabljaš skupaj s posvetlitvijo kože z vitaminom C.
  4. Pomaga v boju proti madeže
  5. Pospeši izmenjavo celic: zmanjšuje luščenje in suhost površine kože ter spodbuja zdravo kožno pregrado.
  6. Pomaga v boju proti aknam : pomaga odmašiti pore in preprečiti nastanek izbruhov v prihodnosti. Zato je mlečna kislina pogosta sestavina lokalnih zdravil za akne.

Mandljeva kislina ali mlečna kislina?

Mandljeva in mlečna kislina sta si podobni in sta v vodi topni AHA, ki poskrbita za bolj gladko in svetlejšo polt. Obe sestavini bosta bolje delovali, če ju boš uporabljala v rutini za nego kože, ki vsebuje tudi druge sestavine proti staranju.

Podobnosti in razlike med njima

Mandljeva in mlečna kislina sta alfa-hidroksi kislini, ki pospešujeta obnavljanje celic. Obe pomagata v boju proti aknam, enačita teksturo in ton kože, zmanjšujeta gube in drobne linije ter spodbujata čvrstost kože. Glavna razlika je v velikosti molekule in v tem, kako globoko prodre v kožo. Razlika v penetraciji pomeni, da je lahko mlečna kislina učinkovitejša, vendar lahko povzroči večje draženje kože.

Ali ju lahko uporabljaš skupaj?

Mandljeve in mlečne kisline ne smeš mešati, razen če uporabljaš izdelek, ki je posebej oblikovan tako, da vsebuje pravilen odstotek obeh sestavin. Glede na koncentracijo izdelkov jih lahko uporabljaš vsak dan ali vsak drugi dan. Začni počasi, nato pa postopoma povečuj pogostost uporabe, ko koža izdelek prenese. Izogibaj se pretirani uporabi AHA kislin, saj lahko pretirano luščenje povzroči draženje kože.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title