skin
tipsandtricks

Ledene kocke niso le za osvežitev pijač - preizkusi jih tudi v skincare rutini!

Led je nepogrešljiva sestavina poletnih pijač, njegove koristi pa presegajo zgolj osvežitev vročih dni. Preko celotnega leta ima koristi tudi v pri negi kože. Tako imenovani 'skin icing' pripomore k zdravemu sijaju kože, zmanjšanju zabuhlih podočnjakov in celo umiritvi izbruhov aken in tako predstavlja cenovno dostopen in učinkovit tretma, ki ga lahko izvajaš kar doma.

0

Kaj sploh je skin icing?

Gre za obliko krioterapije, pri kateri za določen čas izpostaviš kožo nizkim temperaturam, kar ima več pozitivnih učinkov na kožo. Najbolj osnovna oblika skin icing-a se izvaja z navadno ledeno kocko, s katero nežno drsiš po koži obraza. Obstajajo pa številni, bolj pripravni pripomočki (ledeni valjčki, ledene krogle …), s katerimi dosežeš enak osvežujočo in sproščujočo izkušnjo, a se hkrati izogneš nelagodju hladne vode, ki kaplja vsepovsod. Te shranjujemo v hladilniku in jih uporabljamo na čistem obrazu.

 

Manjše pore, enakomeren ten, zmanjšana stopnja vnetja …

Vse to in še več so koristi skin icing-a, zaradi česar tretma postaja vedno bolj priljubljen tudi med uporabnicami Tiktoka.

  • Manjše pore: zaradi hladilnega učinka ledu, skin icing ustvari začasen videz ožjih in manj očitnih por.
  • Lepši videz kože: led povzroči, da se žile, ki dovajajo kri v kožo, skrčijo, kar vodi v napeto in sijočo kožo ter začasno izboljša izgled majhnih gubic.
  • Manj vnetja: hlajenje zmanjša stopnjo vnetja v koži, na podoben način, kot pomaga vnetemu in poškodovanemu sklepu, da se hitreje regenerira.
  • Manj zabuhle oči: nežno glajenje kože z ledeno kocko ali drugim pripomočkom ima, podobno kot gua-shaučinek limfne drenaže kar lahko tako zmanjša zabuhlost okoli oči.
  • Umiritev vnetnih aken: hlad ledu zmanjša oteklino in rdečino, ki spremlja akne ali druge vnetne kožne spremembe. Če pa imaš hujše vnetne kožne spremembe pa kljub temu ostani previdna in s skin icing-om začni počasi in postopoma.

Ti učinki doslej sicer še niso potrjeni z znanstvenimi dokazi, ker pa je skin icing denarnici prijazen, enostaven in relativno varen tretma, ga je kljub temu vredno preizkusiti na lastni koži.

Previdnost ni odveč

Če uporabljaš ledene kocke iz zamrzovalnika, počakaj nekaj minut, preden jih uporabiš na koži, saj se lahko prilepijo na tvojo kožo. Priporoča se tudi, da ledene kocke oviješ v tanko plast blaga in jih ne uporabljaš v neposrednem stiku s kožo. Poleg tega jih ne zadržuj predolgo na enem mestu, da se izogneš nastanku ozeblin. Celoten tretma naj ne traja več kot 10-15 minut, saj lahko predolga izpostavljenost nizkim temperaturam poškoduje kožo.

Zjutraj ali zvečer?

Skin icing lahko izvajaš zjutraj ali zvečer, odvisno od tvojih želja in potreb. Če želiš bolj zbujen, vitalen in živahen videz, si zjutraj privošči hitro ledeno terapijo. Če pa se boriš z aknami, se skin icing priporoča zvečer, saj bo kozmetika za terapijo aken delovala bolj učinkovito. Previdna bodi le, da po tretmaju ne uporabljaš kislin ali močnejših fizičnih ali kemičnih eksfoliativnih izdelkov, saj je tvoja koža takrat bolj občutljiva in jo dodatna sredstva lahko še bolj razdražijo.

Skin icing nekoliko drugače

Če želiš celoten tretma še izboljšati, lahko ledene kocke podkrepiš z dodatkom raznovrstnih sestavin:

  1. Zeleni čaj: skuhaj zeleni čaj in ga namesto vode vlij v modelčke za ledene kocke.
  2. Aloe vera: Če tvoja koža potrebuje pomiritev in dodatno hidracijo, zamrzni gel aloe vere (lahko tudi svež gel Aloe vera rastline).
  3. Kumara: namesto ledenih kock lahko uporabiš kar kos kumare. Ta način skin icinga so na Tikotku poimenovali 'frozen cucumber hack', ki še dodatno nahrani kožo in jo naredi naravnost sijočo.

 

Naj ledene kocke ne osvežijo le tvoje pijače – preizkusi to skrivno orožje za vitalno in sijočo kožo tudi v svoji skincare rutini!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title