skin

Krema SPF - nujna zaščita za vse dni v letu

Verjetno si že slišala, kako pomembna je uporaba kreme za sončenje, toda ali veš zakaj? Naša koža nas ščiti pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem, zato moramo uporabljati kremo za sončenje, da se zaščitimo pred škodljivimi UV žarki. Tudi v oblačnih dneh je naša koža dovzetna za sončne žarke, ki lahko sčasoma povzročijo kožnega raka, spremembe barve in gube.

0

Zakaj je pomembno uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem SPF?

Naša koža nas varuje pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem. UV-sevanje ali UV-svetloba je del elektromagnetnega valovanja. Izvira lahko iz naravnih virov, kot je sončna svetloba in umetnih virov, kot so laserji, črne luči in solariji. Sonce je najpomembnejši vir UV-sevanja.

 

UVA sevanje je glavni dejavnik prezgodnjega staranja kože. Težava pri sevanju UVA je, da škodljivi učinki niso takoj vidni. Žarki UVA nas ne opečejo do rdeče barve, vendar so učinki izpostavljenosti žarkom UVA vidni po nekaj letih. Koža postane bolj povešena in dolgočasna, gube so globlje, pojavi se hiperpigmentacija. Vsakodnevna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem SPF je zato najpomembnejši korak za lepo, mlado in zdravo kožo.

Ne pozabi nanesti kreme z zaščitnim faktorjem SPF tudi:

1. V zaprtih prostorih

Če ves dan preživiš v zaprtih prostorih, te lahko UVA svetloba še vedno doseže, če prodre skozi okensko steklo in tako si enako izpostavljena podobni količini žarkov UVA, kot če bi bila zunaj.

2. Na visokih nadmorskih višinah

UVB žarki lahko povzročijo sončne opekline, tudi če si na smučarskih počitnicah in ne le na plaži. Sneg odbija do 80 % škodljivih sončnih žarkov, zato naslednjič, ko boš na smučišču, na izpostavljene dele obraza obvezno nanesi kremo za sončenje, da se zaščitiš pred povečano izpostavljenostjo UV žarkom.

3. Pozimi

Ozonska plast je del ozračja, ki absorbira sončno sevanje. V zimskih mesecih se ozonska plast stanjša, zato si manj zaščitena pred sončnimi žarki.

4. V oblačnih dneh

Ali si vedela, da do 80 % UV-sevanja doseže Zemljo tudi v oblačnem vremenu? Ja, res je. Zato ne pozabi uporabiti kreme za sončenje tudi na oblačen dan.

Kaj sploh pomeni SPF 30?

SPF ali faktor zaščite pred soncem je merilo, kako dobro krema za sončenje ščiti kožo pred žarki UVB, ki povzročajo sončne opekline, poškodujejo kožo in lahko prispevajo k nastanku kožnega raka.

Preprosto povedano to pomeni, da bi sonce potrebovalo 30-krat več časa, da bi te opeklo, če bi uporabljala zaščito pred soncem SPF 30, kot če je ne bi uporabljala. To je groba ocena, ki je odvisna od tipa tvoje kože, intenzivnosti sončne svetlobe in količine kreme za sončenje, ki jo uporabljaš.

Kako pravilno uporabljati kremo SPF?

Najučinkovitejši način za preprečevanje prezgodnjega staranja je izogibanje UV-sevanju. V vsakem primeru je pomembno, da vsak dan naneseš pravilno količino kreme za zaščito pred soncem (¼ čajne žličke za celoten obraz) s faktorjem SPF 30.

 

Zlasti poleti je treba kremo za sončenje večkrat ponovno nanesti, saj izpostavljenost močnemu UV-sevanju zmanjša njeno učinkovitost že po nekaj urah. Z rednim nanašanjem kreme za sončenje boš preprečila, da bi se v telesu tvorile prevelike količine prostih radikalov in tako zaščitila svoj kolagen, ki se z naravnim procesom staranja tako ali tako vsako leto zmanjšuje. 

Obvezna oprema vsak dan

Skratka, krema z zaščitnim faktorjem je bistveni del vsakodnevne rutine vsakogar. Ne glede na to, ali gre za dan preživet na plaži, pikniku, ali samo običajen delovnik, je treba kremo z zaščitnim faktorjem nanesti vsak dan, da zagotoviš maksimalno zaščito kože.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title