skin
DIY
makeup

Kana je lahko tvoja najboljša prijateljica ali najhujši sovražnik

Vzhodne kulture niso očarale zgolj s čajem in začimbami; vedno bolj sta priljubljena tudi njihova moda in način ličenja, med drugim pa tudi poslikava s kano.

0

Poslikava s kano je lepa in starodavna oblika umetnosti, ki se že stoletja uporablja v kulturah po vsem svetu. To je naravno barvanje iz rastline kono, ki jo uporabljajo za ustvarjanje zapletenih modelov na koži, laseh in nohtih. V tem blogu sem zate raziskala zgodovino kane, kako se uporablja in kakšen je njen kulturni pomen.

Zgodovina kane

Kana se uporablja že tisoče let v različnih kulturah, vključno z Indijo, Severno Afriko in Bližnjim vzhodom. Najzgodnejša zabeležena uporaba kane sega v starodavni Egipt, kjer so jo uporabljali za barvanje las in ustvarjanje dekoracije na koži. V Indiji je kana ("henna") sestavni del porok in drugih praznovanj, kjer se na rokah in nogah neveste in drugih članov poročne zabave ustvarjajo zapletene poslikave (podobne mandalam).

Kako se uporablja?

Kana se običajno nanaša na kožo s pomočjo stožca ali čopiča, s katerima lahko ustvariš poslikave na rokah, nogah in drugih delih telesa. Pasto narediš tako, da zdrobiš listje rastline henna in jo zmešaš z drugimi naravnimi sestavinami, kot so limonin sok in eterična olja. Po nanosu se mora pasta iz kane sušiti več ur, preden jo lahko odstranimo in razkrijemo čudovit rdečerjav madež pod njo. 

Kano lahko uporabiš tudi za barvanje las in nohtov. Pri barvanju las lahko s kano ustvariš različne barve, od bogate rdeče do globoke bordo barve. Je priljubljena alternativa kemičnim barvam za lase, saj je naravna in ne poškoduje las. Pri barvanju nohtov kana ustvari čudovito, dolgotrajno obarvanost, ki je kot nalašč zate, če imaš rada bolj naravni videz.  

Kulturni pomen poslikav s kano

Poslikave s kano imajo globok kulturni pomen v številnih kulturah, zlasti v Južni Aziji in na Bližnjem vzhodu. V Indiji je kana simbol blaginje in sreče in je sestavni del številnih verskih in kulturnih slovesnosti. V Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu se kana uporablja za kozmetične namene, pa tudi zaradi svojih zdravilnih učinkovin.

Poleg kulturnega pomena se kana uporablja tudi v zdravilne namene. Že stoletja jo uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, vključno z glavoboli, opeklinami in vročino. Kana naj bi imela tudi hladilne lastnosti, zato je priljubljeno sredstvo za vroče in vlažno podnebje. 

Kana in trajnost

Kana je trajnostna in okolju prijazna alternativa kemičnim barvilom. Za razliko od kemičnih barvil, ki so pogosto narejena iz škodljivih kemikalij, ki lahko onesnažujejo okolje, je kana narejena iz naravnih sestavin. Poleg tega je rastlino henna enostavno gojiti in zanjo ne potrebuješ sintetičnih gnojil ali pesticidov. Vredno pa je opozoriti, da si lahko na kano hudo alergičen/-na, kar pomeni, da zate odpade barvanje las, saj lahko v stiku s tem barvilom pride do hudih reakcij. Kadar se lotevaš barvanja s kano, zmeraj opravi 48-urni test, da se prepričaš o morebitni alergiji!

Nekateri so mnenja, da je poseben vzorec dobro narisati nase, kadar izvajamo rituale ob polni luni, z njimi pa se lahko ubranimo tudi neprijetnih učinkov retrogradnih planetov. Ne glede na to, ali si želiš ustvariti poslikavo telesa, si naravno barvati lase ali raziskati kulturni pomen kane, je vsestranska in lepa umetnina, ki je vredna raziskovanja. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title