skin
selfcare

Za gladko kožo med poletjem začni skrbeti ZDAJ! 6 načinov kako se znebiti nadležnih dlačic.

V poplavi načinov odstranjevanja nadležnih dlačic po telesu, izberi eno izmed 6 tehnik, kako doma ali s pomočjo strokovnjakov doseči gladko kožo.

0

Ko začnemo naštevati tehnike odstranjevanja dlak, lahko kar naštevamo in naštevamo. Na trgu najdemo številne različne pristope, zato se vedno težje odločimo, kateri je pravi za nas in se ga vztrajno poslužujemo. Zate sem pripravila seznam šestih načinov odstranjevanja dlak, njihove prednosti in morebitne minuse, da se lažje odločiš, kateri ti najbolj ustreza.

1. Britje

Britje je eden enostavnejših, hitrejših in ugodnejših načinov odstranjevanja dlak, saj lahko to preprosto opraviš sama doma, kar pod tušem. S takšnim načinom se je najboljše lotiti nog, pazduh in bikini predela, vendar je to priporočljivo le, če nimaš razdražene, porezane kože, ali tam pa tam kakšne vraščene dlake.

Z uporabo kvalitetne britvice in britjem v nasprotni smeri rasti dlak, lahko dosežeš prijetno gladko kožo, brez dlačic. A ker z britjem porežeš dlačice samo nad površjem kože in ne korenin, te prav kmalu postanejo spet nadležne.

Za najboljši možni rezultat ti svetujem, da si dan pred britjem narediš temeljit piling, ter tako odstraniš odmrle kožne celice in preprečiš vraščanje dlačic. Predno se lotiš britja, poskrbi, da so koža in dlake lepo navlažene in nikakor ne pozabi na gel ali peno za britje. S tem zmanjšaš možnosti ureznin in drugih poškodb kože. Med britjem moraš biti pozorna, saj se lahko hitro porežeš. Najboljše je, da uporabljaš ženske britvice, saj so oblikovane tako, da dosežejo vse predele okrog gležnjev, kolen in drugih pregibov.

2. Depilacijska krema

Tovrstne depilacijske kreme so sestavljene iz agresivnih kemikalij, saj delujejo tako, da uničijo molekule keratina v dlaki, kar pomeni da se dlačica raztopi. Ko se dovolj zmehčajo, oziroma raztopijo, jih lahko enostavno obrišeš ali splakneš iz kože.

 

Prav tako kot pri britju. Tudi pri tej metodi odstraniš samo del dlačic nad površjem kože. To pomeni, da bodo kaj kmalu spet zrastle nazaj in bo treba postopek ponoviti. Med rastjo so dlake ščetinaste in trde.

Ker so kreme narejene iz agresivnih kemikalij, je pomembno da vsako najprej testiraš na majhnem predelu kože in tako ugotoviš, če je tvoja koža morda preobčutljiva.

Ta tehnika je najboljša za odstranjevanje dlak na nogah, bikini predelu, nad zgornjo ustnico in bradi. Priporočljivo je, da za predele na obrazu uporabljaš depilacijsko kremo, saj je zaradi svoje manj agresivne sestave, namenjena prav za obraz.

3. Voskanje

Voskanje je postopek, pri katerem se na kožo nanaša topel, stopljen vosek za depilacijo.  Na kožo se ga nanaša v smeri rasti dlak, nato pa se ga s hitrim potegom povleče v nasprotno smer, da se dlačice izpulijo s korenino vred. Vročina voska pripomore, da se dlačni mešički rahlo zmehčajo, kar pripomore k temu, da je postopek manj boleč.

Depilacijo z voskom si lahko narediš sama doma, ali pa obiščeš kozmetičarko, ki ti bo to naredila hitreje in natančneje.

To tehniko se lahko izvaja na manjših predelih telesa, kot so brčice, obrvi in bikini. Prav tako pa je primerna za večje površine kot so noge, hrbet in roke. Da vosek deluje, torej, da se prime vseh dlačic, morajo te biti dolge od 0,5 do 1 cm, zato je odsvetovano britje med tretmaji.

Voskanje lahko povzroči vraščanje dlačic. Še posebej je k temu nagnjen bikini predel. Da se vraščanju izogneš, poskrbi za reden piling na vseh predelih, kjer izvajaš depilacijo.

Kako učinkovito je voskanje? Pri voskanju dlako izpuliš s korenino. Dlaka mora potem narediti novo korenino, preden zraste na površino kože, zato je tvoja koža lahko gladka do 4 tedne.

4. Sladkorna pasta

Sladkorna pasta je iz sladkorja, limoninega soka in vode narejena zmes, ki se pri segrevanju oblikuje v pasto. To pasto nato razmažeš po koži v smeri rasti dlačic in potem hitro potegneš v nasprotno smer. Prednost sladkorne paste je, da je manj boleč postopek kot voskanje.

Ker je pasta v večini primerov narejena iz zgoraj naštetih treh sestavin in ji ni dodana nobena dišava ali umetna snov, kože ne draži in naj ne bi povzročala alergij.

To tehniko lahko uporabljaš povsod, kjer bi izvajala voskanje. Pri pravilnem izvajanju so tudi rezultati podobni, saj prav tako dlačico izpulimo s korenino.  Postopek je potrebno izvajati na štiri tedne, oziroma, ko je dlačica dolga vsaj 0,5 cm.

5. Odstranjevanje dlak z epilatorjem

Epilacija je odstranjevanje dlak s korenino. S pomočjo naprave - epilatorja, ki ima na valjčkih nameščene majhne pincete, izvlečemo dlako v celoti.

Prednost epilacije je dolgotrajen učinek gladke kože. Epilator je bolj učinkovit kot voskanje ali sladkorna pasta, saj njegove pincete lažje zaobjamejo krajše dlačice. Za izvajanje epilacije morajo biti dlačice dolge le 2 do 5 milimetrov. Za večjo efektivnost držite epilator 90 stopinj na površino.

 

Tako kot pred ostalimi načini odstranjevanja, je tudi tu priprava kože ključnega pomena. S pilingom poskrbi, da odstraniš vse odmrle kožne celice. Privošči si toplo kopel ali prho, da se zmehča koža in dlačni mešički, tako bo postopek manj boleč in dlake se bodo manj vraščale.

Epiliraš lahko vse predele telesa, le intimni predel je zaradi močnejših dlačic in globljih korenin malce bolj občutljiv in boleč.

6. Lasersko odstranjevanje

Lasersko odstranjevanje je eden hitrejših in enostavnejših načinov odstranjevanja dlak.

Deluje na pigment kože v lasnem mešičku, zato so njegova tarča dlake v aktivni, začetni fazi rasti, ko so v dlačnem foliklu in vsebujejo največ pigmenta.

Tovrstnega odstranjevanja dlak se lahko lotiš doma, z IPL napravami za domačo uporabo, ali pri strokovnjakih z boljšimi in efektivnejšimi laserskimi napravami.

Na tretma se pripraviš tako, da si en do tri dni pred izvedbo doma pobriješ dlačice, saj morajo biti dolge približno 1 milimeter.

Odstranjevanje dlak z laserjem se lahko izvaja na vseh predelih telesa, pomembno je le, da se na podlagi občutljivosti predela prilagodi intenzivnost laserja. Tako preprečimo, da bi prišlo do opeklin in drugih poškodb kože.

Nega kože po depilaciji

Nega je odvisna od načina odstranjevanja dlak. Po britju je kožo treba navlažiti z mastno kremo, mlekom za telo ali otroškim pudrom. Po nanosu depilacijske kreme na kožo ne nanašaj nič drugega, saj lahko sprožiš reakcijo. Po voskanju na kožo nanesi rastlinska olja, ki odstranijo ostanke voska in pomirijo razdraženo kožo. Pomembno je, da kožo ohranjaš čim bolj suho, izogibaj se tudi potenju, saj je koža po voskanju bolj občutljiva, kot po britju.

 

Po vseh metodah odstranjevanja dlak, z izjemo britja, je priporočljivo izogibanje soncu in odsvetovana uporaba solarija ter savne.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title