skin
tipsandtricks

Kako se za vedno znebiti ogrcev?

Ogrci - črne "pike" na tvojem nosu, čelu ali bradi. Pojavijo se zaradi prekomernega izločanja maščobe, ki se nato zmeša z umazanijo in zamaši poro. Jih tudi ti stiskaš ali pa jih morda poskušaš odstraniti z obliži za odstranjevanje ogrcev? Delaš veliko napako. Ti dve metodi v večji meri škodujeta tvoji koži, kot pa pomagata pri izboljšanju njenega videza. Te zanima, na kakšne načine se lahko torej efektivno znebiš ogrcev? Beri dalje.

0

Kaj pravzaprav so ogrci in zakaj nastanejo?

Vsak je že slišal za ogrce – temne pike, ki so videti kot umazanija ujeta v kožne pore. Največkrat se pojavijo na področju nosu, čela in brade. So precej nelagodna težava, ki lahko precej zmanjša našo samozavest. Kako sploh nastanejo? Pravzaprav nastanejo pod vplivom hormonov. Ti povzročijo povečano proizvodnjo maščobe v porah, ki se začne mešati z ostalimi snovmi (odmrle kožne celice, umazanija …). Tako zamašene pore, ki so izpostavljene zraku, oksidirajo in nastane ogrc neprivlačne, črne barve.

Obstaja veliko metod, ki naj bi preprečile nastanek ogrcev ali pa vsaj omilile njihov videz. Vendar lahko določene tehnike naredijo več škode kot koristi. Stiskanje, praskanje ali odstranjevanje ogrcev z obliži za odstranjevanje ogrcev niso ravno najboljša ideja, saj poškodujejo povrhnjico tvoje kože.

Katere sestavine uporabiti v boju z ogrci?

  • SALICILNA KISLINA je zelo popularna in nepogrešljiva sestavina, ko je govora o negi kože. Odstrani odmrle kožne celice ter odvečni sebum, še preden se pore lahko zamašijo. Potrebno je biti le pazljiv pri izbiri koncentracije salicilne kisline, saj ta niha vse od 0.5 % pa do 5 %. Močnejša kot je koncentracija, bolj grobo bo delovala na tvojo kožo – lahko pride do poškodb povrhnjice. Svetujem ti, da začneš z nižjimi koncentracijami in za začetek le nekajkrat tedensko, da se koža navadi.
  • RETINOIDNI IZDELKI, ki so narejeni iz vitamina A, pomagajo pri odmašitvi por ter tvorbi novih kožnih celic. Več podrobnosti o tem kaj so retinoidi in zakaj so tako pomembni najdeš v tem članku.

Katerih metod za odstranjevanje ogrcev se poslužiti?

KEMIČNI PILINGI

Kemični pilingi se načeloma uporabljajo pri ljudeh, ki želijo izboljšati videz hiperpigmentacij ali brazgotin, vendar v našem primeru lahko pomagajo tudi v boju z ogrci. Glavne sestavine takih pilingov so salicilna, glikolna in retinojska kislina. Pred uporabo ti svetujem, da se posvetuješ z dermatologom, ki tak piling izvaja.

 

UMIVANJE OBRAZA DVAKRAT DNEVNO

Na obrazu se tako čez dan kot tudi ponoči med spanjem nabere veliko umazanije. Zaradi tega je pomembno, da svoj obraz dobro očistiš zjutraj in zvečer pred spanjem. Prav tako je priporočljivo čiščenje po športni aktivnosti, zaradi povečanega znojenja, ki lahko še dodatno zamaši tvoje pore. Obraz si umivaj nežno in ne z agresivnimi potezami. Z brisačo ga le na rahlo potapkaj, da se osuši.

PARNA KOPEL

Preden se naslednjič lotiš nege kože poskusi začeti s parno kopeljo obraza. Ta bo odprla in razširila tvoje pore. Postopek je čisto preprost: najprej temeljito očisti kožo obraza. Nato zavri destilirano vodo, v katero lahko dodaš tudi liste posušenih cvetov (ognjič, kamilica) ali eterična olja. Glavo si pokrij z brisačo in obraz nastavi parni kopeli. Tako izpostavljaš obraz pari do 10 minut. Nato lahko nadaljuješ preostalo nego obraza.

 

Še nekaj dodatnih nasvetov:

  • izogibaj se gostim in mastnim kremam na tem predelu. Bolj primerni so geli ali losjoni, saj imajo ti lažjo konsistenco, ki ne bo zamašila por.
  • poskusi uporabljati izdelke, ki ne vsebujejo alkohola. Na ta način bo koža manj izsušena in zato ne bo imela potrebe po velikem proizvajanju dodatne maščobe.
  • pogosto menjaj posteljnino, saj se na njej med spanjem nabere ogromno umazanije in odmrlih kožnih celic
  • čim manj se dotikaj obraza in ne stiskaj svojih ogrcev! 
  • svojo kožo podpri z zdravo prehrano ter veliko vode. Katera živila ti lahko povzročajo preglavice, si lahko prebereš tukaj.

Ne pozabi na doslednost in potrpežjivost, saj za vidne rezultate koža potrebuje nekaj časa. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title