healthylifestyle
tipsandtricks

Kako izgubiti dodatne kilograme: 15 nasvetov, ki jih priporočajo strokovnjaki!

Izguba teže na zdrav in trajnosten način se običajno priporoča namesto hitrega hujšanja. Predstavljam ti 15 strokovnih nasvetov, ki ti lahko pomagajo doseči tvoje cilje glede izgube teže.

0

1. Postavi si realistične cilje

Določi si dosegljive in realistične cilje glede izgube teže, ki so v skladu z tvojim splošnim zdravjem in dobrim počutjem.

2. Ustvari kalorični primanjkljaj

S kombinacijo prehrane in vadbe zaužij manj kalorij, kot jih porabiš. Posvetuj se z zdravstvenim delavcem ali registriranim dietetikom, da skupaj določita ustrezen vnos kalorij za svoje potrebe.

3. Jej uravnoteženo prehrano

Osredotoči se na uživanje polnovrednih živil, bogatih s hranili, kot so sadje, zelenjava, puste beljakovine in cela zrna. Zmanjšaj uživanje predelane hrane, sladkih prigrizkov in sladke pijače.

4. Nadzoruj porcije

Pazi na velikost svojih porcij in poskušaj jesti manjše, vendar pogostejše obroke čez dan, da preprečiš prekomerno lakoto in prenajedanje.

5. Ostani hidrirana

Čez dan pij veliko vode. Voda ti lahko pomaga pri občutku sitosti in pri izgubi teže. Voda je ključnega pomena za ohranjanje hidracije telesa. Pomaga uravnavati telesno temperaturo, podpira prebavo in pomaga pri absorpciji hranil. Ohranjanje hidracije je pomembno za splošne telesne funkcije in ohranjanje optimalnega zdravja.

6. Omeji dodane sladkorje

Zmanjšaj vnos hrane in pijače z visoko vsebnostjo dodanih sladkorjev, kot so gazirane pijače, sladkarije in sladki prigrizki.

7. Spremljaj svoj vnos

Predlagam ti, da vodiš svoj dnevnik hrane ali uporabiš aplikacijo za merjenje kalorij, da spremljaš svoj vnos hrane in se zavedaš, kaj in koliko ješ.

8. Redna telesna dejavnost

Ukvarjaj se z redno vadbo ali telesno dejavnostjo, v kateri uživaš, kot je hitra hoja, plavanje ali kolesarjenje. Ciljaj na vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe na teden, skupaj z aktivnostmi za krepitev mišic.

9. Popoln zajtrk

Je pomemben del ohranjanja zdravega načina življenja. V svoj zajtrk vključi zadosten vir beljakovin. Največ beljakovin je v živilih, kot so jajca, grški jogurt, skuta, tofu ali ovseni kosmiči. V svoj popoln zajtrk vključi porcijo sadja ali zelenjave. Poješ lahko veliko svežega sadje, kot so jagode ali narezane banane, ali dodaš zelenjavo omleti ali smutiju.

10. Zdrave maščobe

V zajtrk vključi zdrave maščobe za sitost in splošno prehrano. Avokado, oreščki, maslo iz oreščkov, chia semena ali lanena semena so dobri viri zdravih maščob.

11. Obvladaj stres

Poišči zdrave načine za obvladovanje stresa, kot so vadba pozornosti, vaje globokega dihanja, joga ali ukvarjanje s hobiji in dejavnostmi, v katerih uživaš. Prepoznaj čustvene prehranjevalne vzorce tako, da poiščeš alternativne načine za obvladovanje čustev, kot je pisanje dnevnika, pogovor s terapevtom ali vključevanje v dejavnosti samooskrbe.

12. Izogibaj se ekstremnim dietam

Izogibaj se hitrim dietam ali ekstremnim prehranskim omejitvam, saj niso trajnostne in lahko negativno vplivajo na tvoje zdravje.

13. Posvetuj se z zdravnikom

Če imaš osnovne zdravstvene težave ali pomembne cilje glede izgube teže, je pomembno, da se posvetuješ z zdravnikom ali registriranim dietetikom, ki ti lahko zagotovi osebno vodenje in podporo.

14. Povečaj vnos beljakovin

V svojo prehrano vključi raznolika živila, bogata z beljakovinami, kot so meso (piščanec, puran, ribe), jajca, mlečni izdelki (grški jogurt, skuta), stročnice (fižol, leča). Beljakovine ti bodo zagotovo pomagale zagotoviti trajno energijo in spodbujati občutek sitosti ter zmanjšujejo verjetnost prenajedanja in uživanja nezdrave hrane.

15. Zagotovi si zadosten spanec

Vsako noč si prizadevaj za 7-8 ur kakovostnega spanca. Zadost spanja je ključnega pomena za ohranjanje zdrave telesne teže in splošnega dobrega počutja.

 

Ne pozabi, da se je treba hujšanja lotiti s poudarkom na dolgoročnih spremembah življenjskega sloga in ne na hitrih rešitvah. Bistveno je, da med celotnim postopkom daš prednost svojemu splošnemu zdravju in dobremu počutju.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title