skin
selfcare
essentialoils

Niacinamid: superzvezda med sestavinami za nego kože

Niacinamid je postal nepogrešljiv korak vsake rutine za nego kože. Ne zamanj! Ta vsestranska sestavina deluje tako pri nadzorovanju nastajanja sebuma kot tudi zavira prehitro staranje. Preberi si, zakaj bi moral biti ob naslednjem obisku drogerije niacinamid del tvoje nakupovalne košarice.

0

Uporaba niacinamida je v zadnjih dveh letih poskočila, priljubljenost sestavine pa še vedno raste. Zakaj? Odgovor je enostaven; niacinamid je zasnovan tako, da je primeren za vsak tip kože, njegovi pozitivni učinki pa vključujejo potencialno izboljšanje vseh vrst težav s kožo, od aken in hiperpigmentacije do prvih znakov staranja. Če niste povsem prepričani, kaj je niacinamid ali kaj počne v vaši vlažilni kremi, niste edini. Tukaj si lahko preberete o prednostih niacinamida – in kako ga uporabljati – preden ga dodate svoji rutini nege kože.

Kaj je niacinamid?

Niacinamid, poznan tudi kot nikotinamid, je oblika vitamina B3. Nikotinamid je ključen vodotopen vitamin, ki se ne sintetizira v telesu. To pomeni, da se v telesu ne nalaga in ga moramo kot vitamin zaužiti ali nanesti na kožo, da izkoristimo njegove koristi.

Zakaj naj uporabljam niacinamid?

Ključni razlog, zakaj se tako pogosto omenja niacinamid, je dejstvo, da so vitamini iz družine B znani po svojih zdravilnih in pomirjevalnih značilnostih, neodvisno od tipa kože. Niacinamid je po svojih učinkih zelo podoben drugim priljubljenim sestavinam in izdelkom.

 

Prav tako kot retinol okrepi kožno pregrado, vendar brez dodatnega draženja kože. Zaradi svoje zgradbe, ki je v obliki vitamina B3, deluje kot antioksidant in preprečuje poškodbo celic s strani prostih radikalov. Niacinamid pa ne pomaga samo pri zmanjšanju vpliva okoljskih dejavnikov na kožo, ampak spodbuja tudi nastajanje kolagena. Ker preprečuje izgubo vode, je koža po njegovi uporabi bolj navlažena.

 

Poleg tega niacinamid deluje protivnetno in vidno zmanjša sledove rdečice, pomaga pri hiperpigmentaciji, spodbuja bolj enakomeren in svetlejši ton kože, zgladi drobne gube in zavira prehitro staranje, zmanjša pojav nekaterih vrst aken ter spodbuja močnejšo kožno pregrado.

 

Ker je zasnovan za uporabo na vsakem tipu kože, ga lahko uporabljajo tako osebe z občutljivo kot osebe z mastno kožo. Če imate težave s suho kožo, je niacinamid dobra rešitev, saj ne pomaga le zadrževati vode, ampak odlično deluje tudi z ostalimi vlažilnimi sestavinami, kot so glicerin, rastlinska olja brez dišav in natrijev hialuronat.

 

Kako pa niacinamid pomaga pri zmanjšanju videza por? Zdi se, da ima niacinamid sposobnost normaliziranja sluznice por in posledično opravlja vlogo pri preprečevanju kopičenja sebuma, ki vodi do zamašitve in povečanja por. Uporaba niacinamida pomaga, da se pore povrnejo v normalno velikost pred zamašitvijo. Tudi poškodbe zaradi sonca lahko povzročijo, da se pore raztegnejo, kar vodi do pojava, ki ga nekateri opisujejo kot »pomarančna koža«. Višje koncentracije niacinamida lahko torej pomagajo vidno zožiti pore.

 

Kje ga najdem?

Da bi bili deležni največ koristi niacinamida, je pripročljiv njegov nanos v obliki kreme, losjona ali seruma – pomembno je, da bo sestavina ostala v stiku s kožo dlje časa. Niacinamid dobro prodre v kožo in se vanjo takoj vpije, zaradi česar se ga lahko uporablja enkrat do dvakrat na dan, odvisno od formulacije. Niacinamid je združljiv s katerim koli drugim izdelkom za nego kože, vključno z antioksidanti in izdelki, ki vsebujejo retinol, peptide, hialuronsko kislino, AHA in BHA.

 

Niacinamid pa lahko zaužijemo tudi v obliki živil, kot so žita, ribe, meso in fižol, ki so pogosto poznana po svojih protivnetnih, antioksidantnih učinkih. Omenjena živila pa so priljubljena tudi zaradi svojega delovanja, saj zavirajo prehitro staranje in spodbujajo posvetlitev kože. Obstajajo seveda tudi prehranski dodatki, ki so namenjeni tistim z izjemnim pomanjkanjem niacinamida. Osebe so v tem primeru pod strogim zdravniškim nadzorom, saj je prisotnih mnogo več negativnih stranskih učinkov kot v primeru uporabe niacinamida v obliki tekočine. 

 

 

Bolj kot tip kože je pomemben izdelek

Ker je niacinamid tako vsestranski, ga je enostavno kombinirati z drugimi sestavinami za vse tipe kože. Na primer, izdelek za suho kožo vsebuje nižjo koncentracijo niacinamida in je podkrepljen s hialuronsko kislino, medtem ko lahko izdelek z niacinamidom za mastno kožo vsebuje še salicilno kislino. Za občutljive tipe kože bo najboljši pristop v obliki pomirjujočih se vlažilnih krem, za mastno kožo, ki je nagnjena k zamašenim poram, pa je boljši serum z vodno osnovo. Izdelke, ki vsebujejo niacinamid, lahko uporabljate tudi okoli oči. Nanos vlažilne kreme ali kreme za oči z niacinamidom namreč pomaga izboljšati videz podočnjakov in zmehčati gubice.

 

Za najboljše rezultate je priporočljiva uporaba izdelkov z niacinamidom dvakrat dnevno, kjer niacinamid nanesete na očiščeno kožo. To pomeni, da lahko takoj po običajnem čiščenju obraza nanesete tonik ali serum, ki vsebuje niacinamid.

Če imate bolj trdovratne težave, kot so vidno raztegnjene pore, pore, ki so postale ohlapne, ali groba, neravna struktura kože, preizkusite uporabo niacinamida v edinstveni koncentraciji 20,0 %. Ampak previdno! Tako visoka koncentracija bo vidno zmanjšala raztegnjene in razširjene pore, zgladila grobo (pomarančno) teksturo kože in zmanjšala izbokline, ki jih povzroča nakopičena umazanija, vendar je to velik preskok od običajnih 1,0–2,0 %. Uporaba visokih koncentracij niacinamida lahko namreč povzroči draženje kože, zaradi česar je priporočljivo spremljanje odzivov lastne kože in takojšnje prenehanje z uporabo izdelka v primeru stranskih učinkov.

 

Kdaj so opazni prvi učinki?

Če izdelek uporabljate dvakrat dnevno, bi morali prve rezultate začeti opažati po 2–4 tednih. Slednje je tudi odvisno od resnosti težav s kožo in uporabljene koncentracije niacinamidnega izdelka. Rezultati se bodo sčasoma izboljševali, vendar vaša koža ne bo popolnoma »brez por« – to ni mogoče za noben izdelek za nego kože. Pričakujete lahko manjše pore, bolj enakomeren ton kože, vidno zmanjšanje drobnih linij in gub ter na splošno bolj zdrav sijaj.

 

Torej, kako je lahko ena sestavina takšen vsestranski junak kože?

Razlogov je več. Ne le, da ima močne antioksidativne lastnosti, ampak je tudi bistven pri spodbujanju nastanka ostalih pomembnih snovi v koži. Ta čudovito vsestranski vitamin B3 prinaša številne lokalne koristi za izboljšanje videza kože, tako da je videti bolj enakomerna, svetlejša in mlajša. Kot pri vsaki odlični sestavini za nego kože je pomembno, da kožo vsakodnevno skrbno zaščitite s sončno kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več. To vam omogoča, da kar najbolje izkoristite moči niacinamida!

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title