skin
trendalert

Je pitje kolagena res ključ do mladostne kože?

Kolagen je postal vroč trend v svetu nege kože. Mnogi obljubljajo, da pitje kolagena izboljša hidratacijo in elastičnost kože ter celo zmanjša gube. Toda ali res deluje? Odgovor te bo morda presenetil.

0

Vsi smo že slišali za to, kako pomemben je kolagen za našo kožo, saj je v zadnjem času vroča tema v lepotni industriji. Najdeš ga lahko v kozmetičnih izdelkih in prehranskih dopolnilih v obliki kolagenskih »shotov«, praškov in tablet. Tako, kot kozmetični izdelki, tudi nekatera prehranska dopolnila s kolagenom obljubljajo čudeže za tvojo kožo, lase in nohte. Toda ali res delujejo?

Kaj je kolagen?

Najprej poglejmo, kaj je kolagen. Kolagen je ena najpogostejših beljakovin v tvojem telesu. Sestavlja večino tvoje kože, kosti in vezivnega tkiva. Odgovoren je za to, da tvori strukturo kolagenskih vlaken in tako skupaj z elastinom omogoča, da koža ostane čvrsta, elastična in mladostna. Vendar pa se s staranjem (že po 20. letu starosti) naravna proizvodnja kolagena v našem telesu zmanjša, kar vodi do nastanka drobnih linij, gub in povešene kože. Kolagen v prehranskih dopolnilih je največkrat živalskega izvora (goveji ali svinjski). V zadnjem času se je precej uveljavil morski kolagen, ki ga pridobivamo iz globokomorskih rib.

 

Kako delujejo prehranska dopolnila s kolagenom?

Uživanje kolagenskih dodatkov lahko poveča proizvodnjo kolagena v koži, s čimer se izboljša navlaženost, elastičnost in tekstura kože ter posledično zmanjša videz gub. Po zaužitju se kolagen, tako kot vse ostale beljakovine, razgradi na posamezne aminokisline. Te nato lahko potujejo v kožo, sklepe ali vezivna tkiva in se tam porabijo za izgradnjo novih molekul. Distribucija aminokislin poteka tja, kjer jih telo najbolj potrebuje, zato nimamo zagotovila, da se bodo porabile ravno za izdelavo novega kolagena v koži.

Ali so klinično dokazani učinki resnični?

Številne blagovne znamke kolagena imajo opravljene študije, ki dokazujejo učinke na koži, kot so povečana debelina kože, izboljšana hidratacija kože, zmanjšana globina gub itd. Taki rezultati so resnični, vendar se je treba zavedati, da ni nujno, da bodo ti učinki vidni tudi s prostim očesom. Poleg tega se ljudje med seboj razlikujemo v absorpciji in distribuciji zaužitih učinkovin, kar na koncu lahko pomeni tudi razliko v učinku prehranskega dopolnila med posamezniki.

Kako lahko še drugače povečaš nastajanje kolagena v koži?

  • Uporaba izdelkov z zaščito pred soncem: UV žarki povzročajo razgradnjo kolagena v koži, zato je pomembna vsakodnevna uporaba izdelkov z zaščitnim faktorjem (SPF vsaj 30), da upočasniš ali pa celo preprečiš razgradnjo.
  • Zadostne količine antioksidantov: Antioksidanti, kot sta vitamina E in C ter cink so izrednega pomena v procesu tvorbe novega kolagena. Lahko jih zaužijemo s hrano, kot so ribe, jagodičevje, zelenolistna zelenjava, citrusi itd. Druga možnost pa je uporaba serumov in ostalih kozmetičnih izdelkov z antioksidanti.
  • Uporaba retinoidov: Retinoidi (vključno z retinolom) neposredno uravnavajo celice, ki sodelujejo pri proizvodnji kolagena. V primeru, da imaš občutljivo kožo lahko retinol nadomestiš z bolj nežnim bakuchiolom
  • Estetski posegi: »Microneedling« je profesionalni postopek, s katerim z uporabo drobnih iglic prodremo v kožo. Nastale mikropoškodbe spodbudijo naravni proces popravljanja kože in s tem obnovo in nastanek novega kolagena.

 

Pomembno je imeti realna pričakovanja in se zavedati, da kolagenska prehranska dopolnila niso čarobna rešitev za težave s kožo. Za najboljše rezultate jih je treba kombinirati z zdravim načinom življenja in učinkovito rutino nege kože. Lepa in zdrava koža je v večji meri namreč rezultat zdrave in raznolike prehrane, zadostnega uživanja tekočine, regulacije stresa in nege kože.

 

NASVET: Za izgradnjo zdravih kolagenskih vlaken je izredno pomemben vitamin C, zato je najbolje, da izbereš prehransko dopolnilo, ki poleg kolagena vsebuje tudi priporočeno dnevno količino vitamina C.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title