selfcare
skin

Ja, tudi ustnice je pametno zaščiti z SPF zaščito!

Velik greh je, če stopimo na vroče sonce, ne da bi prej pomislili na zaščito SPF. Nezaščitena koža je izpostavljena večjemu tveganju poškodbam, prezgodnjemu staranju in najhujše, kožnemu raku. Na kar pa pozabimo pri zaščiti pred soncem, so naše ustnice, ki si zaslužijo enako negovanje in pozornost.

0

V trgovini najdemo vse od obarvanih olj za ustnice do vlažilnih šmink, ki imajo na embalaži odtisnjeno »SPF 30«. In vsi ti izdelki vsebujejo zaščito, ki je potrebna preden se pojavi močno sonce.

 

Uporaba izdelkov, ki vsebujejo zaščito SPF, je splošno koristna za zdravje naših ustnic, ki lahko brez ustrezne zaščite pred soncem podležejo poškodbam, hiperpigmentaciji, in v najhujšem primeru, kožnemu raku. Ker imajo ustnice tanke sloje in so brez melanina (pigmenta, ki deluje kot naravna obramba pred soncem), imajo manj naravne zaščite. Če se dnevno veliko gibaš na soncu in ne uporabljaš ustrezne zaščite, lahko UV žarki prodrejo v ustnice, kar povzroči poškodovane ustnice in sončne opekline. Bolj so ustnice brez zaščite izpostavljene soncu, večje je tveganje.

Koliko in kako pogosto je dobro nanašati zaščito SPF na ustnice?

Vsakodnevno in pogosto ponovno nanašanje je najboljša obramba pred vsem naštetim. Podobno kot pri nasvetih za ostalo kožo, morate tudi za ustnice uporabljati zaščitni faktor 30 ali več, da zagotoviš ustrezno zaščito pred soncem. Za optimalno zaščito ustnic je dobro izdelke za ustnice z zaščito SPF nanašati vsaki dve uri, če ne prej, sploh če si nagnjena k oblizovanju in dotikanju ustnic. Prav tako je pomembno, da na zaščito ne pozabimo čez celo leto, saj je UV-sevanje prisotno 365 dni v letu. Če se ti zdi, da je temu režimu težko slediti, je priporočljivo nošenje sončnega klobuka, zadrževanje na senčnih mestih in izogibanje največjim sončnim uram, torej med 10. in 14. uro.

Katera vrsta zaščite SPF za ustnice je najboljša?

Ne glede na to, ali imaš raje balzam, olje ali šminko, vsi so enako opremljeni za zaščito ustnic pred morebitnimi poškodbami zaradi sonca. Izdelki z zaščitnim faktorjem vsaj 30 ali več veljajo za učinkovite izdelke, ne glede na njihovo formulacijo. Ko gre za zaščito občutljivega dela, kot so ustnice, so sestavine izdelka pomembnejše od same formulacije. 

Bi se morali kdaj izogibati izdelkom za ustnice z zaščito SPF?

Če ti dermatolog priporoča izogibanje izdelkom z zaščitnim faktorjem, jih ne nanašaj, drugače pa je uporaba priporočljiva vsak dan. Čeprav večina izdelkov za ustnice z zaščito SPF, vsebuje vlažilne in negovalne sestavine, kot so hialuronska kislina in mehčala, se morajo pa občutljivi tipi kože izogibati uporabi kemičnih filtrov na ustnicah. Ti lahko povzročijo dodatno razdraženost ali aktivno delovanje neželenih pojavov. Izogibaj se vsem, kar vsebuje dišave, alkohol ali mentol, saj lahko povzročijo izsušitev.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Pri izbiri balzama za ustnice z zaščito SPF je dobro preveriti tiste, ki so navedeni kot »široki spekter«, kar pomeni, da ščitijo pred UVA in UVB žarki. Pomembne sestavine, ki so več, kot dobrodošle so mineralne sestavine, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid. Te fizično blokirajo UV žarke in tako preprečijo, da bi se na naših ustnicah pojavile opekline. Poleg zaščite pred soncem mora dober balzam za ustnice te zaščititi pred prekomerno suhostjo in razpokanostjo. Dobro je, da ima izdelek vlažilne sestavine, ki ustnicam dodajo vodo. Nekateri od teh vlažilcev so hialuronska kislina (dobra kot dodatek proti staranju), glicerin, aloje vera, med in čebelji vosek. Dobro je tudi, če izdelek vsebuje mehčalne sestavine, kot so vazelin, mineralno olje, karitejevo maslo in kokosovo olje.

 

Današnji izdelki za ustnice z zaščito SPF presegajo osnovne balzame, zato lahko tudi z željo po rdečem odtenku ustnic, poskrbimo za totalno zaščito.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title