skin
feelgood
selfcare

Izkusi popolno počutje z dodatkom vrtnic: 3 razlogi, zakaj bi vsak moral dodati rožno vodo v svojo rutino nege kože

Rožno vodo se uporablja že tisoče let, v zadnjih letih pa je postala prava spletna senzacija – samo na družbenem omrežju TikTok je v lanskem letu zbrala več kot 95 milijonov ogledov! Vendar se je pojavilo tudi nekaj nasprotnih mnenj glede njene učinkovitosti – nekateri prisegajo na njene neverjetne vlažilne in protivnetne lastnosti, drugi pa pravijo, da je to le placebo z vonjem po vrtnici. Kaj je torej resnica?

0

Izraz "rožna voda" morda v slovenščini spominja na vodo, narejeno iz različnih rož, ampak rožna voda nastane z destilacijo cvetnih listov le ene vrste rož – vrtnic. Zaradi svojih dišečih lastnosti se jo uporablja tako v kozmetiki kot v kulinaričnem svetu. Preberi si, kaj naredi rožno vodo tako močan izdelek!

 

Kakšni so učinki rožne vode?

Ključne sestavine rožne vode so vitamin C, polifenoli in odlične protibakterijske lastnosti. Rožna voda ima zato več pozitivnih učinkov na kožo in med drugim deluje tudi kot antioksidant. Kožo zaščiti pred prostimi radikali in varuje pred poškodbo kožnih celic. Poleg omenjenih prednosti, se uporabo rožne vode priporoča predvsem zaradi treh ključnih lastnosti.

 

1. Pomiri razdraženo kožo

Ena največjih prednosti rožne vode so njene močne protivnetne lastnosti, s pomočjo katerih lahko pomaga pomiriti rdečico, zmanjša pordelost in izboljša ton kože. Antibakterijske lastnosti pa poleg tega pomagajo preprečiti izbruh aken.

 

2. Kožo navlaži in preprečuje prehitro staranje

Rožna voda slavi kot izdelek, ki kožo naravno navlaži in pri tem spodbudi, da koža ostane mladostna in žareča. Zahvaljujoč svoji sposobnosti uravnavanja olj v koži, kar vodi do osveženega videza, rožno vodo pogosto najdemo v kozmetičnih izdelkih, katerih namen je preprečiti nastanek drobnih linij in gub ter zmanjšati videz obstoječih.

 

3. Zmanjša videz velikih por

Ker pomaga uravnotežiti olja v koži, rožna voda preprečuje, da bi se tvoje pore zamašile in razširile, kar jim posledično daje veliko večji videz. Rožna voda pomaga čistiti kožo in dati videz zoženih por, zaradi svoje naravne osnove pa kože pri tem dodatno ne izsuši, kot toniki na osnovi alkohola.

 

 

Kako uporabiti rožno vodo?

V kozmetiki je prisotno veliko število izdelkov, ki so narejeni na osnovi vrtnic. Kljub temu pa v svoji prepoznavnosti prevladuje rožna voda, saj jo je mogoče zlahka vključiti v rutino za nego kože. Obraz si lahko umiješ z rožno vodo, dodaš nekaj kapljic na obraz preden nadaljuješ svojo najljubšo kremo ali serumom, lahko pa jo uporabiš v obliki čistilnega oziroma vlažilnega tonika za obraz.

 

Rožno vodo lahko uporabljaš tako zjutraj kot zvečer. Na obraz navadno naneseš nekaj kapljic razpršila takoj po čiščenju kože ali s pomočjo vatne blazinice rožno vodo nežno vtreš v čisto kožno povrhnjico. Seveda, lahko rožno vodo uporabiš vedno, ko meniš, da tvoja koža potrebuje nekaj svežine in dodatne podpore.

 

 

 

Ali lahko rožno vodo uporabijo vsi tipi kože?

Ker gre v svoji osnovi za destilacijo cvetnih listov, je rožna voda varna za uporabo na vseh tipih kože in se lahko prilega skoraj vsem režimom nege kože. Kljub temu pa je pri dodajanju novih izdelkov v obstoječo rutino nege kože priporočljivo opraviti test, da preveriš, ali tvoja koža izdelke dobro prenaša.

 

Rožna voda je znana po tem, da je nežna, zato je koristna za uporabo na občutljivi koži, ki težko prenaša druge sestavine, prav tako pa kožo navlaži in je kot nalašč za uporabo na suhi koži. Zaradi svoje sposobnosti uravnavanja naravnih olj, je rožna voda odlična za mastno kožo, primerna pa je tudi za kombinirano kožo, saj rožna voda kože ne samo očisti, ampak hkrati pomaga koži zadržati nujno potrebno vlago.

 

Za konec

Rožna voda je že vrsto let poznana v svetu lepote - ne zamanj! Njene pozitivne lastnosti med drugim vključujejo protivnetno, antibakterijsko in antioksidantno delovanje, poleg tega rožna voda pomaga uravnotežiti pH kože in ohranjati mladostni videz kože. Obenem pa še božansko diši! Čeprav je primerna za vse tipe kože, je vseeno priporočljivo testiranje pred njeno vsakodnevno uporabo iz preventivnih razlogov. Torej, ali si pripravljena dodati rožno vodo v svojo rutino?

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title