skin
DIY
hair

Izdelovanje mask doma: dobra ali slaba odločitev?

Vsakemu se lahko kdaj zgodi, da ga finance pripeljejo v situacijo, ko njegova najljubša maska za lase ali obraz predstavljata luksuz. V takšnih situacijah se zdi najpreprosteje poseči po sestavinah, iz katerih si lahko maske naredimo sami; pa je to resnično boljša izbira?

0

Pri razvajanju las in kože so maske "DIY" postale priljubljena izbira. Z naravnimi sestavinami, ki so na voljo v naših kuhinjah, so domače maske za lase in obraz postale cenovno ugoden in priročen lepotni ritual. Vendar pa je - tako kot pri vsakem lepotnem trendu - treba razumeti prednosti in morebitne slabosti. V tem prispevku se bom poglobila v svet domačih mask za lase in obraz ter raziskala njihove prednosti za doseganje bujnih las in sijoče polti, hkrati pa se bom posvetila tudi nekaterim (morebitnim) pomanjkljivostim. Beri dalje! 

Prednosti mask za lase in obraz  

1# Naravne sestavine

Ena največjih prednosti domačih mask je možnost nadzora nad uporabljenimi sestavinami. V maske so pogosto vključene naravne snovi, kot so med, avokado, jogurt in kokosovo olje, ki lase in kožo nahranijo, navlažijo in zagotovijo bistvene hranilne snovi. 

2# Cenovna dostopnost

Domače maske so cenovno ugodne, saj uporabljajo sestavine, ki jih pogosto najdemo doma. Če se odločiš za te alternative, lahko prihraniš denar, hkrati pa izkoristiš prednosti pomlajevalnega tretmaja

3# Prilagajanje

Maske si lahko prilagodiš, odvisno od potreb tvojih las in kože. Ne glede na to, ali se spopadaš s suho kožo, aknami ali skodranimi lasmi, ti možnost prilagajanja sestavin in recepta omogoča, da se lotiš svojih težav. 

4# Izkušnja kot v zdravilišču

Izdelava in uporaba domače maske je lahko sproščujoč in prijeten ritual v skrbi za naše telo in um. Vzemi si nekaj časa zase, se sprosti in uživaj v terapevtskih učinkih tako priprave kot tudi nanašanja, učinkovanja in občudovanja neverjetnih rezultatov mask.

Slabosti mask za lase in obraz

1# Pomanjkanje strokovnega znanja

Za razliko od profesionalno pripravljenih izdelkov, maske, ki jih izdelaš sam/-a nimajo znanstvene podlage, ki je potrebna za razvoj izdelkov. Čeprav imajo naravne sestavine svoje prednosti, je za varno in učinkovito uporabo pomembno razumeti morebitne alergije, občutljivost in kontraindikacije. Pri maskah za obraz je potrebno poznati tudi ugodne kombinacije določenih sestavin, saj lahko v nasprotnem primeru povzročiš več škode kot koristi. 

2# Nedosledni rezultati

Maske, narejene doma, morda ne bodo dosledno zagotavljale želenih rezultatov, saj se koncentracija in učinkovitost naravnih sestavin lahko razlikujeta. Za doseganje optimalnih rezultatov so lahko potrebni poskusi in napake ter dobro poznavanje posameznih tipov las in kože

3# Čas in trud

Priprava in uporaba mask sta lahko dolgotrajni, zlasti če gre za zapletene recepte. Poleg tega je treba upoštevati tudi nered, ki lahko nastane ob pripravi mask.  

4# Krajši rok trajanja

Za razliko od kozmetičnih izdelkov s konzervansi imajo doma pripravljene maske običajno krajši rok trajanja. Svežina in moč sestavin se lahko sčasoma zmanjšata, zato je ključnega pomena, da jih uporabiš takoj in se izogneš odpadkom. 

 

Previdnost torej zagotovo ne bo odveč. Z vzpostavitvijo ravnovesja med tretmaji z domačimi maskami in strokovno pripravljenimi izdelki lahko zares izkoristiš moč naravnih sestavin, hkrati pa uživaš v strokovnem znanju in zanesljivosti, ki ju ponuja kozmetična industrija. Če se boš lotil/-a priprave domačih mask, si preberi še o maskah, ki jih zlahka izdelaš doma. Prepusti se ustvarjalnosti!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title