skin

Imaš tudi ti rdeča znamenja na koži?

Se tudi tebi kdaj zgodi, da se ti čez noč pojavijo nova znamenja? To je lahko zaskrbljujoče, sploh če je znamenje živo rdeče barve. Preden se podaš v samodiagnozo s pomočjo svetovnega spleta, naj ti povem, da gre najverjetneje za češnjev angiom. V nadaljevanju ti predstavim ali so nevarni, zakaj nastanejo in kakšne možnosti imaš, če so preveč moteči in jih želiš odstraniti.

0

Rdeča znamenja na koži je težko spregledati. Marsikomu se ob odkritju novega znamenja sproži alarm, a naj te ne skrbi. Češnjevi angiomi, majhni svetlo rdeči izrastki, so neškodljive tvorbe, ki so sestavljene iz grozdov žil. Ime so dobili po značilnem videzu, ki spominja na drobne češnje. Nastanejo tako, da se krvne žile v koži združijo, kar povzroči vidno rdečo lezijo. So neškodljivi in ne bolijo, lahko pa zakrvavijo, če jih opraskaš. Čeprav se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, jih najpogosteje najdemo na trupu, rokah in nogah.

Kako izgledajo?

Vemo že, da so češnjevi angiomi svetlo rdeče barve, vendar je treba biti pozoren tudi na druge njihove značilnosti, kot sta tekstura in velikost. Lahko so popolnoma ploščati ali pa rahlo dvignjeni nad površino kože. Običajno imajo gladko površino in so veliki do nekje pol centimetra v premeru. Verjetno se sprašuješ: »Ali so rakavi?«. Dobra novica – niso. Obstajajo druge vrste žilnih izrastkov, ki lahko postanejo rakavi, vendar imajo drugačne značilnosti.

Zakaj se pojavijo?

Razlog pojava češnjevih angiomov ni znan. Vendar obstaja nekaj dejavnikov, kot so genetika, starost in hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na njihov nastanek.

  • Starost: Pogosteje se pojavljajo s starostjo, zlasti po 30. letu starosti. Kolagen s staranjem oslabi, zato imajo površinske krvne žile manj podpore, kar lahko vodi v nastanek angiomov. Pogostejši so tudi pri posameznikih s svetlo poltjo in se lahko sčasoma razmnožijo.
  • Genetska predispozicija: Raziskave kažejo, da obstaja genetska komponenta za njihov nastanek. Če jih imajo tvoji družinski člani, obstaja večja verjetnost, da se pojavijo tudi pri tebi.
  • Hormonske spremembe: Nihanja ravni hormonov, npr. med nosečnostjo, lahko vplivajo na njihov pojav. Med nosečnostjo je to verjetno posledica estrogena, ki razširi krvne žile.

Kako se jih lahko znebiš?

 

Kot smo že ugotovili, češnjevi angiomi niso nevarni in jih ni treba zdraviti. Vseeno pa si jih marsikdo želi odstraniti iz estetskih razlogov. Vendar njihovo zdravljenje oz. odstranjevanje ni tako preprosto. Nemogoče jih je odstraniti z uporabo kozmetičnih izdelkov, kot so pilingi, zato je potreben obisk dermatologa. Najpogostejše oblike odstranjevanja so:

  • Laserska terapija lahko učinkovito in natančno odstrani češnjev angiom. Med postopkom se uporablja fokusirano svetlobno energijo za razgradnjo krvnih žil, kar povzroči da znamenja zbledijo. Gre za varen in razmeroma hiter postopek, vendar je za optimalne rezultat potrebnih več tretmajev.
  • Elektrokavterizacija vključuje uporabo toplote za segrevanje krvnih žil, s čimer se te zaprejo. Ta metoda je hitra in učinkovita predvsem pri manjših lezijah.
  • Krioterapija uporablja tekoči dušik za zamrzovanje krvnih žil. To povzroči, da se angiom skrči in sčasoma odpade. Gre za neinvazivno možnost zdravljenja, ki je razmeroma hitra, vendar lahko povzroči začasno rdečico.
  • Možna oblika zdravljenja pa je tudi izrez znamenja. Zdravnik najprej v področje pod madežem vbrizga anestetik, kar pomaga omrtvičiti predel in povzroči, da se angiom dvigne. Nato znamenje izreže, oskrbi rano in pokrije s povojem. Rana se zaceli v nekje od štirih do šestih tednih.

Zdaj končno veš, kaj so ta rdeča znamenja, ki se ti pojavljajo na koži. Običajno so neškodljiva in jih ni treba zdraviti, razen če si to želiš iz estetskih razlogov, ali če, katero od znamenj pogosto krvavi ali je vneto. Takrat pa bo dermatolog izbral najprimernejšo izmed številnih oblik zdravljenja, ki so ti na voljo. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title