healthylifestyle
feelgood

Hujšaš pa se ti številke na tehtnici nikakor ne premaknejo?

Hujšaš pa hujšaš telesna teža pa kar stoji? Mnogi ravno zaradi tega prehitro obupajo, ko se odločijo za hujšanje. Posegajo po dietah, ki telesu še bolj škodijo. Ideja po telesu kot iz revije se zdi zelo mamljiva, vendar če se ne boš 100 % predal/a zdravemu življenju, želeni rezultati ne bodo prišli sami od sebe.

0

Zakaj se kilogrami nikamor ne premaknejo?

Morda je glavni krivec za to, da kilogrami ostajajo isti, maščoba, ki se pretvarja v mišično maso. Mišice so namreč težje od maščobe, zato ni nujno, da se po določenem času hujšanja ne uspemo znebiti nekaj kilogramov, kljub istim številkam na tehntnici. Kriva je lahko tudi premajhna vztrajnost. Ne smeš pričakovati prevelikih rezultatov že po enem tednu. Telesu moraš dati čas, da se navadi na nove spremembe in to lahko traja, vendar ne obupaj.

Nadomesti slabe navade

  1. Jasno definiraj cilj: Lahko se trudiš, zdravo ješ, telovadiš, vendar če ne veš  točno, kaj si želiš doseči, je nemogoče narediti načrt, po katerem se boš ravnal.
  2. Motiviraj se: Z vajami začni postopoma. Najprej se osredotoči na daljše sprehode v kombinaciji z lažjimi vajami z utežmi in tekom, potem pa postopoma stopnjuj. V času hujšanja imej ob sebi še nekoga, ki te bo spodbujal, ko ti bo motivacija padla ali pa ko se boš pregrešil/a. Vsak ima dneve, ko se mu enostavno ne da in bi cele dneve le poležaval, zato je to dobra rešitev.
  3. Brez spanca ne gre: Spanec je povezan z metabolizmom, saj se ob pomanjkanju le tega, ta upočasni. Telo to prepozna kot stresno situacijo in začne varčevati s porabo energije, kar pomeni, da odvečno maščobo začne kopičiti hitreje. Ustvari si udobno okolje za počitek, kjer spiš od 7 do 8 ur dnevno.
  4. Izogibaj se stresu: Ni samo utrujenost, ki te spravi v stresno situacijo. Hiter način življenja prinese veliko skrbi in stresnih situacij, ki se jih morda niti ne zavemo. Sem spadajo tudi: pogosti prepiri, stresna šola ali služba, vsakodnevne obveznosti, pretiranje s treningi, alkohol in enostavni sladkorji itd.                        

Vse to upočasni metabolizem in s tem upočasnitev porabe odvečne maščobe.

Hujšanje brez diete

Res je, da se mnogi poslužujejo diet, ki so v večini primerov zavajajoče in imajo določen rok trajanja. Seveda lahko diete postanejo del tvojega življenja, vendar v večini primerov to ni dolgoročna rešitev, saj se večina ljudi vrne nazaj v ustaljene navade, kar pomeni, da so zopet na začetku, kilogrami pa se lahko le še povečajo. Hujšanje ne pomeni odrekanje hrani in stradanje. Naj bo to čas, ko se še bolj posvečaš hrani, ješ veliko obrokov in ob enem redno telovadiš. Kaj torej pomeni hujšanje brez diete?

  1. Poskrbi za presnovo: Tudi s prebavljanjem se kurijo kalorije. Hitrost presnove je čas, ki ga tvoje telo potrebuje, da porabi kalorije iz hrane, ki jo ješ. Že dopoldne ali zjuraj si vzemi nekaj časa za telovadbo. Tako bo presnova delala še bolje čez cel dan. Poleg tega pa te bo telovadba zbudila in izboljšala tvoje počutje.
  2. Ne pozabi na vodo: Dnevno je priporočljivo zaužiti od 2 do 2,5 litra vode. Kozarec vode zjutraj pomaga aktivirati notranje organe, kozarec pred obrokom pa pospeši proces prebave hrane. Poleg vsega voda še zavira apetit, v mirovanju pa pomaga porabljati kalorije, če jo seveda spijemo dovolj.

Na koncu vsega je pomembna potrpežljivost, samozavest in seveda, da delaš to, kar tvojemu telesu odgovarja in te ne ovira pri gibanju ali zdravju. Vsako telo ima svojo konstitucijo, k telesni teži pa se prišteva tudi višina in količina mišične mase, zato se ne obremenjuj, če imata dva popolnoma podobna telesa drugačne številke na tehtnici.   

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title