medicalprocedures

Hialuronska polnila - kaj je res, kaj ni in kaj je dobro vedeti

Te zanima skrivnost, kako tvoji najljubši zvezdniki in zvezdnice izgledajo 10 let mlajši? Dermalna polnila! Da lahko že z le nekaj vbodi igle dosežeš polnejše ustnice, izbris drobnih gubic in brezhibno kožo se sliši izjemno in skoraj predobro, da bi bilo mogoče. Pa je res?

0

V zadnjih letih so dermalna polnila za obraz postala priljubljena neinvazivna možnost kozmetičnega poseganja za tiste, ki želijo izboljšati videz drobnih linij, gub in izgube volumna na obrazu. S temi injekcijskimi polnili lahko omilimo nepravilnosti in preoblikujemo obraz ter tako dosežemo bolj mladosten in prenovljen videz.

Kaj so dermalna polnila in kaj vsebujejo?

Dermalna polnila so narejena iz hialuronske kisline, kolagena ali drugih snovi, ki se vbrizgajo v kožo. Hialuronska kislina je naravna snov v telesu, ki skrbi za ohranjanje vlažnosti in polnosti kože. S staranjem se količina hialuronske kisline v koži zmanjšuje, kar povzroča gube in povešeno kožo. Dermalna polnila nadomestijo ta izgubljeni volumen in spodbudijo nastajanje kolagena, zaradi česar je koža videti bolj gladka, čvrsta in mladostnega videza. 


Na trgu je več vrst dermalnih polnil, vsako s svojimi edinstvenimi značilnostmi in prednostmi. Juvederm, Restylane in Belotero so nekatere izmed najbolj priljubljenih znamk polnil s hialuronsko kislino. Radiesse, Sculptra in Bellafill so druge vrste polnil, ki so izdelana iz kalcijevega hidroksilapatita, poli-L-mlečne kisline oziroma kroglic polimetilmetakrilata.

Kako poteka poseg?

Najpogostejši predeli obraza, ki se zdravijo s polnili, so lica, ustnice, nazolabialne gube (linije, ki potekajo od nosu do ustnih kotičkov) in marionetne linije (linije, ki potekajo od ustnih kotičkov do brade). Z njimi lahko zapolnimo tudi vdolbine pod očmi, izboljšamo videz brazgotin in celo izboljšamo obliko nosu

 

Sam postopek je razmeroma hiter in enostaven, saj traja približno 15-30 minut, odvisno od števila tretiranih področij. Polnilo se vbrizga pod kožo z majhno iglo ali kanilo, pacienti pa pogosto poročajo le o blagem nelagodju ali pritisku med samim postopkom. Večina injektorjev pri posegu uporablja lidokain, sredstvo za omrtvičenje, ki pomaga zmanjšati nelagodje med postopkom vbrizgavanja.
Po posegu se lahko na mestu vbrizgavanja pojavijo blage otekline, rdečica in modrice. Ti neželeni učinki običajno izzvenijo v nekaj dneh, zmanjšamo pa jih lahko z uporabo obkladkov z ledom ter izogibanjem naporni vadbi in alkoholu vsaj 24 ur po posegu.
Rezultati dermalnih polnil so takojšnji in lahko trajajo v povprečju od šest mesecev do dveh let, odvisno od vrste uporabljenega polnila in tretiranega področja. Za ohranjanje želenih rezultatov so priporočljivi obnovitveni posegi.

Tveganja

Čeprav so dermalna polnila v večini varna in učinkovita, je treba izbrati izkušenega in usposobljenega injektorja. Uporaba dermalnih polnil prinaša potencialna tveganja, kot so okužbe, alergijske reakcije in poškodbe tkiva, če polnilo ni pravilno nameščeno. Če si želiš polnil, se je potrebno temeljito pozanimati in izbrati strokovnjaka, ki ima dokazano uspešne rezultate pri uporabi polnil.

Na splošno pa so dermalna polnila odlična možnost za tiste, ki želijo poudariti svojo naravno lepoto in izboljšati videz drobnih linij in gub. Zaradi neinvazivne narave in hitrega okrevanja so privlačna alternativa kirurškim posegom. Z ustreznimi raziskavami in usposobljenim injektorjem lahko dermalna polnila zagotovijo dolgotrajne in naravne rezultate, ki lahko povečajo samozavest in pozitivno vplivajo na samopodobo.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title