skin

Glicerin - sestavina, ki kožo nahrani ali dodatno izsuši?

V hladnješih mesecih je izsušena koža tvoja stalna spremljevalka, vendar se lahko suha koža pojavi kadar koli v letu. Ko se tvoj obraz, roke in drugi predeli kože počutijo nekoliko zategnjeni ali razpokani, je čas, da začneš z uporabo močne vlažilne sestavine: glicerinom.

0

Čakaj... ne hialuronske kisline? Čeprav se to sestavino pogosto oglašuje kot ekvivalent kozarcu vode za nego kože, je glicerin še ena zelo učinkovita vlažilna sestavina, ki je ne smeš zamuditi. Tako kot njegov trendovski dvojnik, tudi glicerin vlaži kožo tako, da veže vodo nase. In skrajni čas je, da se z njim seznaniš.

Kaj je glicerin?

Vem, da tvoj slovar nege kože že poka po šivih, a verjemi mi: to je tisti izraz, ki si ga moraš zapomniti in shraniti v spomin!

 

Glicerin je naravno prisotna spojina v telesu, njegova glavna značilnost pa leži v njegovi zmožnosti pritegniti vodo iz zraka v kožno povrhnjico in globlje plasti kože. Z drugimi besedami, po nanosu glicerina se čarovnija zgodi globoko v koži. Ko se vpije, lahko pride tja, kjer je potreben in povrne vlago, ki jo tvoja koža nujno potrebuje.

Prednosti glicerina za kožo

Čeprav je glavni pozitivni učinek glicerina njegova vlažilna sposobnost, sta dve prednosti še posebej ključni, ki te bosta prepričali o njegovi moči:

Prednost #1: Pomaga okrepiti kožno pregrado

Voda je bistvena sestavina kože in brez njene zadostne količine v telesu postane kožna pregrada dehidrirana, zaradi česar ne more učinkovito opravljati vseh svojih nalog (kot je obramba telesa pred zunanjimi agresorji). Glicerin pomaga kožni pregradi tako, da potegne vodo iz zraka ter posledično ohranja kožo navlaženo. Poleg vlažilnih sposobnosti in lajšanja suhosti kože, glicerin zagotavlja še zaščito pred draženjem in pospeši proces celjenja ranic.

Prednost #2: Pomaga doseči mladostni videz

Ena najbolj edinstvenih lastnosti glicerina je njegova sposobnost obnovitve kože ter zmanjšanja drobnih linij in gub. Glicerin prodre v kožo in poveča količino vode med celicami tako, da daje koži bolj poln in čvrst videz. Glicerin prav tako veže in stabilizira kolagen; beljakovino, ki daje koži elastičnost.

 

Neželeni učinki

Glicerin dobro prenašajo vsi tipi kože in po njegovi uporabi ni večjih stranskih učinkov, vendar pa so, kot pri vsakem izdelku, možne alergijske reakcije, če se ga uporablja v visokih koncentracijah.

Od kod potem govorice, da naj bi glicerin kožo še dodatno izsušil?

Ker glicerin privlači vodo kot magnet, velja za eno najboljšo vlažilno sestavino. Pri tem pa ne izbira, od kje bo to vlago črpal – vodo veže tam, kjer je dostopna; torej lahko jo pridobi iz zunanjega okolja (pri visoki vlažnosti), iz drugih vlažilnih sestavin v izdelkih za nego kože (npr. hialuronska kislina) ali neposredno iz tvoje kože.

 

Glicerin se navadno uporablja v majhnih koncentracijah (3-5%), zaradi česar ni nevarnosti, da bi vlago črpal iz tvoje kože.

Kako in kdaj uporabiti glicerin v rutini nege kože?

Glicerin je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v kozmetični industriji, zaradi česar obstaja zelo velika verjetnost, da se nahaja tudi v izdelkih za nego kože, ki jih imaš spravljene v omarici. Varno in učinkovito ga lahko uporabiš v katerem koli koraku rutine nege kože (npr. čistilne kreme za obraz, toniki, serumi, vlažilne kreme).

 

Pri tem vseeno poskrbi, da ga uporabiš hkrati z drugimi vlažilnimi sestavinami, kot so rožna voda, hialuronska kislina ali izvleček Centelle asiatice. Tako se boš izognila nastanku suhe kože, glicerin pa bo tvojo kožo globinsko in dolgotrajno navlažil.

Neopevan junak

Glicerin je odlična sestavina za vse tipe kože, posebno za občutljivo in suho kožo, saj zagotavlja vlaženje, ne maši por in blaži rdečico. Tvojo kožo ohranja mehko in gladko, obenem pa kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki. Sedaj je čas, da uporabiš svoj slovarček nege kože in se podaš v iskanje tega neopevanega junaka!

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title