hair
tipsandtricks

Kako izbrati frizuro, ki se najbolj prilega tvoji obliki obraza?

Verjamem, da nisem edina, ki se težko odloči, kakšno frizuro bi si izbrala, ko me frizer vpraša, kaj si želim. Vsak obraz je na svoj način poseben, poznamo kar 6 tipov obraza in vsakemu se poda drugačen styling frizure. Da se bomo lažje odločili katero, frizuro izbrati naslednjič, sem napisala nekaj predlogov, s katerimi ob naslednjem obisku v salonu ne bo dilem.

0

Ovalna oblika obraza

Pri ovalni obliki je dolžina obraza daljša kot širina obraza. Se pravi je čelo širše od brade, širina čela oziroma linja las in čeljusti pa je skoraj enaka. Značilno je tudi, da je predel ličnic malenkost širši od čela in čeljusti.

Ovalni obliki obraza pristaja skoraj vsaka frizura, saj so vse poteze obraza uravnovešene. Kljub temu pa je treba narediti ravnovesje med lasmi in obrazom. Zato, da spodnji del obraza ni preveč poudarjen, je dobro če, odkriješ čelo, tako da so sprednji lasje lahko krajši ali pa jih pri izdelavi pričeske oblikujemo bolj na ven ali navzgor.

Popolna frizura za ta tip obraza so kratki lasje do ramen ali pa nad rameni. Take pričeske so trenutno zelo aktualne in se podajo skoraj vsakemu tipu obraza. Vendar pa se pri ovalni obliki poda tudi stopničast oziroma večslojen videz, saj na ta način lasem damo volumen, ki pa ga lahko dodatno poudarimo še z valovitimi kodri. Elegantne frizure so idealne za ovalni tip obraza, s spetimi lasmi ali pa sprednjimi lasmi počesanimi vstran lahko poudarimo naše oči in nasmeh.

Izogibaj se frufrujem oziroma lasem, ki padajo na obraz in pokrivajo oči, ker je potem obraz videti precej širok. Tudi ista dolžina las ni priporočljiva, saj tako zakriješ svojo obliko obraza.

Okrogla oblika obraza

Pri osebah z ovalno obliko obraza, sta dolžina in širina približno isti. Za ta tip ne veljajo večje posebnosti, saj nimajo posebej poudarjenih delov obraza. Velikokrat pa rečemo, da imajo osebe z okroglo obliko obraza ˝baby face˝.

Kjerkoli postrižeš lase za oblikovanje obraza, je to področje, na katero boste pritegnili pozornost. Okrogel obraz po navadi želimo ožji, zato so temu tipu obraza najbolj primerni dolgi lasje ki razbijejo razmerje med širino in dolžino obraza. Še boljši videz pa lahko dosežemo s frizurami, ki so stopničaste in imajo na vrhu več volumna kot ob strani. Najbolj idealni naj bi bili lasje, ki so speti v visok čop.

Načeloma se je pri okrogli obliki obraza dobro izogniti frufrujem, vendar pa, če bi radi sprednje lase krajše, je dobro, da imamo daljši frufru, ki ga lahko počešemo na stran. Volumna ob straneh se raje izogibajte, prav tako zelo kratkim ali pa zelo dolgim frizuram.

Oglata ali pravokotna oblika obraza:

Za pravokotno ali oglato obliko obraza je značilno močno poudarjena čeljust ob robovih. Najlažje je obraz presoditi tako, da pogledamo, ali so čelo, ličnice in čeljust iste širine.

Glede na to, da so pri oglati obliki obraza ostrejše poteze, je pomembno ustvariti slog, ki jih uravnoteži. Naslednjič, ko sediš v salonu, lahko prosiš, da ti frizer oblikuje frizuro na več mehkejših plasti, ki ti bodo uokvirile obraz in se podaljšale proti tilniku. Vredno je poskusiti trenutno aktualen ˝zavesast˝ frufru in bolj resasto postrižene lase. Priležejo se tudi dolgi večplastni lasje, izogibaj pa se le ravno postriženega in gostega frufruja, ki vam pri oblikovanju obraza ne bo naredil nobene usluge.

Podolgovata oblika obraza:

Za podolgovat obraz velja podobno kot za ovalno obliko obraza, le da je brada izrazito daljša. Širina čela in čeljusti je približno enaka, linije ličnic pa so dolge in ravne.

Za vse, ki podolgovate obraze se svetuje frizure, ki segajo do brade ali do ramen. Pomembno je, da dodaš lasem volumen. Lahko so lahki kodri po celi dolžini las, fen frizura ali pa veliki valoviti kodri.  Obraz si lahko skrajšaš tudi s frufrujem, s katerim boš obraz ne le skrajšale, pač pa mu dodale širino ravno tam, kjer jo potrebujete.

Izogibaj se vsem pričeskam, ki segajo v višine in dolžine, saj se s tem obraz še dodatno podaljša. Prav tako bodo enako naredile frizure brez frufruja oziroma zelo dolgi ravni lasje.

Srčasta oblika obraza:

Obraz srčaste oblike ima ozko in rahlo koničasto brado in izrazite ličnice. Čelo je širše in izrazito, obraz pa je v predelu čeljusti ožji.

Za srčasto obliko obraza frizerji največkrat priporočajo kratke lase. Lahko so postrižene na veliko različnih načinov. Na primer z resasto postriženimi konicami in rahlimi kodri naj bi bila taka frizura idealna za tak tip obraza, saj ga ob enem dopolnjuje in prikrije okroglost ali širino v predelu ličnic.

Če imaš naravno skodrane ali valovite lase ti lahko zelo lepo pristaja paž, ki naj bo srednje dolge dolžine. Tej obliki obraza pristajajo tudi stopničasto postriženi sprednji lasje s lahkimi kodri in večplastni lasje, ki se končajo pri ključnici.

Diamantna oblika obraza:

Pri obrazu diamantne oblike velja, da sta čelo in čeljust v isti širini, ličnice pa so najširši del obraza.

Ima veliko podobnosti s srčasto obliko, zato mu pristajajo podobne frizure, treba je biti le pozoren, da uravnovesiš ozko brado in zožite širino ličnic. Krajša, kot je frizura, bolj se poudari obliko obraza, če se odločiš za daljšo frizuro pa boš skrila svoje poteze obraza. Frufru je dobra ideja, saj lahko vizualno skrajša tvoj obraz. Če si počešeš lase za ušesa, lahko lepo poudariš svoje ličnice. Izogibaj pa se frizur, ki imajo prečko na sredini.

Ne veš, kateri tip obraza imaš?

Če si še vedno v dvomih kateri tip obraza imaš imam zate en trik. 

Prvo si spneš lase, da je oblika obraza popolnoma vidna. Stopiš pred ogledalo in s šminko ali pa črtalom za oči nanj obrišeš obliko svojega obraza. Tako lahko brez težav ugotoviš obliko svojega obraza. Nič hudega, če se ti sprva zdi, da tvoj obraz ne spada pod nobeno obliko ali pa morda pod več oblik. Podrobneje si poglej in sledi merilom. In če še vedno nismo prepričani, lahko za nasvet vedno vprašamo svoje prijatelje, ki nas vidijo iz drugačne perspektive in bodo morda lažje ugotovili kateri tip obraza imaš. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title