hair
tipsandtricks

Dovolj je napačnih šamponov brez rezultatov! Preveri, kako izbrati pravilnega.

Nakup šampona je lahko težek opravek. Kako uskladiti besedno zvezo na steklenični s svojimi lasmi, da bi jih navlažili, okrepili, ohranili sijočo barvo in jih morda še zgostili? Ko najdeš svoj šampon, je občutek kot zadetek glavnega dobitka za lase. Prvi, zelo preprost korak je ugotovitev, kakšno vrsto lasišča imaš.

0

»Kakšen šampon je najboljši za moje lase?« je vprašanje, ki si ga zastavljamo ljubiteljice in ljubitelji svilenih in mehkih las. Navsezadnje se zdravi lasje začnejo s prvo stvarjo, ki jo naneseš nanje. Čeprav si šampon predstavljaš zgolj kot sredstvo za čiščenje las, je pri izbiri šampona prav tako zelo pomembno upoštevati lasišče. Ti imajo različne čistilne sposobnosti, zato je pomembno, da pred nakupom določiš tip svojega lasišča.

 

Šampon je po svoji zasnovi namenjen čiščenju korenin bolj kot kateremu drugemu delu las. To pomeni, da je za mastne korenine boljši nakup manj vlažilnega in globinsko čistilnega šampona. Če imaš bolj suho ali napeto lasišče, mu bo vlažilen šampon bolj pomagal.

Kako ugotoviti, kateri je tvoj tip lasišča?

Če je lasišče po umivanju srbeče in napeto (ali samo po sebi), obstaja velika verjetnost, da imaš suho lasišče. Mastno lasišče je po navadi bolj sijoče, zato imajo ljudje s tovrstnim lasiščem včasih lase že en dan po pranju znova zlepljene skupaj. Obstajajo tudi kombinirana lasišča, ki niso niti suha niti mastna. Če je tvoje lasišče kombinirano, lahko to ugotoviš po dnevih od šamponiranja. Prej se lasje mastijo, bolj mastno je lasišče.

 

Šampon je namenjen lasišču in koreninam, balzam pa konicam las. Če imaš mastno lasišče in suhe konice (kar je pogosta kombinacija), izberi šampon, ki je primeren za mastno lasišče, vlaženje pa prepusti balzamu, ki ga naneseš le na suhe konice.

#1 Nasveti za mastno lasišče

Če je tvoje lasišče pogosto mastno, si verjetno uporabila že desetine različnih šamponov, brez uspeha. Izogibaj se šamponom, ki so vlažilni in priporočljivi za kodraste lase, saj ti običajno dodajo več vlage. Na etiketah šamponov poišči, če je šampon namenjen krepitvi in uravnoteženju, saj ti izdelki niso vlažilni in so učinkovitejši pri odstranjevanju odvečnega olja. Šamponi, ki so posebej priporočljivi za čiščenje lasišča, so lahko v veliko pomoč pri mastnem lasišču. Poskusiš lahko tudi z dvojnim šamponiranjem in pri tem uporabi dva ločena šampona, ki sta namenjena različnim potrebam. Z eno formulo se loti mastnega lasišča, z drugo pa očistiš preostali del. Šampon vtiraj dlje časa, da temeljito razgradiš maščobo.

#2 Nasveti za suho lasišče

Za suho, srbeče lasišče je izbira pravega šampona lahko prva obramba pred neprijetnimi stanji. Izogibaj se šamponom za krepitev, utrjevanje in povečanje volumna, saj ti izdelki odvzemajo vlago. Slab vpliv lahko imajo tudi tisti s sulfati, saj povzročijo izsuševanje lasišča. Raje poišči tiste za vlaženje, glajenje ali primerne za kodre, saj spodbujajo zadrževanje vlage in so lahko zelo koristni. Lahko poskusiš tudi trik, da konicam pred šamponiranjem privoščiš veliko olja za lase.

 

  • Tanki lasje: Šamponi za povečanje volumna.
  • Gosti lasje: Vlažilni šamponi so odlični za dodajanje vlage, sijaja in gladkosti gostim lasem.
  • Ravni lasje: Šamponi za gladke in ravne lase so običajno bogati z dodatnimi vlažilnimi in gladilnimi sredstvi, ki pomagajo zapreti povrhnjico in zagotavljajo odličen začetek za ravne in gladke pričeske.
  • Valoviti lasje: Šamponi za uravnoteženje so običajno dobra možnost, ker niso preveč vlažilni, vendar ne izsušijo vaših las.
  • Kodrasti lasje: Poišči zelo vlažilne šampone, ki vsebujejo sestavine, ki zmanjšujejo puh, ne da bi zmanjšali kodre.
  • Poškodovani/barvani/krhki lasje: Šamponi za krepitev ali utrjevanje so primerni za poškodovane, preveč obdelane, osvetljene, oslabljene ali krhke lase, saj običajno vsebujejo dodatne beljakovine za izboljšanje stanja las.

Odlična rešitev so lahko tudi maske za lase.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title