feelgood
wellness
selfcare
essentialoils
tipsandtricks

Vse, kar morate vedeti o eteričnih oljih in njihovi uporabi

Ste že veliko slišali o eteričnih oljih, pa še vedno ne veste točno, katero in kdaj uporabiti? Spodaj imamo za vas nekaj koristnih nasvetov, kako lahko z njihovo uporabo pridete do blagodejnega stanja telesa in duha!

0

Eterična olja so v osnovi esence oziroma aroma, ki jo lahko pridobimo iz najrazličnejših rastlin in njihovih delov. Poznamo različne vrste eteričnih olj, kot so olja cvetov, zelišč, smole, korenin, dreves, agrumov,... Aromo v njih nekateri poimenujejo kar imunski sistem rastline, saj jo ščiti pred zunanjimi dejavniki. Lahko pa posredno preko kože ali našega zelo močnega čuta-voha vplivajo tudi na nas. 

 

Kako lahko eterična olja vplivajo na nas? 

Kot smo že omenili, lahko eterična olja na naše telo in psiho vplivajo preko voha ali preko kože. Znanstveno dokazano je, da pozitivno vplivajo na razpoloženje, zmanjšujejo stres, pripomorejo k boljšemu spancu, zmanjšujejo tesnobo in različne vrste bolečin, prav tako zmanjšujejo vnetne procese v telesu, slabost in glavobole, nemalokrat pa so uporabljena tudi kot sredstva ali del sredstev proti bakterijam, virusom in glivam. 

 

Vsako eterično olje ima svojo supermoč! 

Poznamo široko paleto najrazličnejših eteričnih olj, vsako ima svoj posebni namen. Odločili smo se z vami deliti skrivnosti nekaterih najbolj razvipitih eteričnih olj, katerih uporaba vas bo zagotovo navdušila!

Sivka 

Nič čudnega ni, da smo seznam začeli z najbolj znanim eteričnim oljem, katerega pomirjevalne učinke poznamo skoraj vsi. Pa vseeno ni nič manj vredno omembe, saj ima unikatne značajske lastnosti. To eterično olje je znano po svojem nežnem cvetličnem vonju, ob katerem se v mislih lahko sprehodimo skozi provansalska polja sivke in že takoj nam je jasno, kakšen vpliv bo imelo na naše telo. Dokazano je, da sivka sprošča, pomirja, zmanjšuje bolečino in izboljšuje spanec. V starih časih so jo uporabljali tudi kot čistilno sredstvo v bolnišnicah. 

Sivkino eterično olje lahko uporabite v difuzorjih za eterična olja (izparilnik) kot del aromaterapije (to bo na telo vplivalo preko vonja), nekaj kapljic eteričnega olja pa lahko dodate svojemu priljubljenemu negovalnemu olju za telo, prav tako pa lahko kapljico ali dve pomešate z vodo v razpršilniku in jo uporabite kot doma narejen osvežilec za prostor.  Seveda pa eterično olje lahko najdemo tudi v prodajalnah s kozmetiko kot dodatek k različnim kremam, oljem, mazilom in ostalim izdelkom. 

Čajevec

To eterično olje je znano po svojem močnem antiseptičnem delovanju, zato je poglavitno naravno sredstvo proti aknam. Že majhen nanos tega olja na mesto akne lahko ob redni uporabi pomaga pri njeni izsušitvi ter hitrejšem celjenju kože, da je ta lahko v najhitrejšem možnem času spet sijoča. Uporabi se lahko tudi pri problemih z ustno sluznico, na primer pri aftah. Prav tako lahko to eterično olje najdemo že v alternativni medicini v obliki razpršila za nos pri alergijah na cvetni prah. Ker pa eterično olje čajevca zelo močno učinkuje, njegovo uporabo strokovnjaki odsvetujejo v difuzorjih zraka, še posebej če imate doma majhne otroke ali hišne ljubljenčke, saj bi lahko prišlo do neželenega draženja sluznic in živčnega sistema. 

 

Evkaliptus

Evkaliptus je rastlina, ob kateri se vsi spomnimo na sive živalice, ki lezejo po Avstralskih drevesih-da, koale! Za koale je značilno, da rade žvečijo njegove liste. In prav iz listov se proizvaja tudi naša ''žlahtna kapljica''-eterično olje. Uporaba eteričnega olja evkaliptusa je še posebej priporočena v difuzorjih pri prehladu ali gripi, saj deluje protivnetno na otečeno sluznico nosu in nam omogoča lažje dihanje. Prav tako pa se lahko uporablja kot blažilca bolečine; nanese se ga na kožo razredčenega v mazilu ali olju za telo. 

pixeles

Poprova meta

Ta rastlina raste na vrtovih mnogih domov, je pa tudi nepogrešljiv del gastronomije; uporablja se kot okras pri različnih jedeh in pijačah. Njen močni sveži vonj tako popestri naše čute, njeno eterično olje pa pri tem tudi ne zaostaja. Znano je, da eterično olje poprove mete deluje protivnetno, lajša glavobole, pomaga pri slabosti, prebavnih motnjah, prav tako pa poskrbi za boljše razpoloženje. Tukaj je še en trik, ki ga lahko naslednjič uporabite-vpliva namreč tudi na spomin. Tako ga lahko na primer ob učenju ali branju knjige uporabite v difuzorju za lažje in hitrejše delovanje možgančkov. Čaj poprove mete pa pomaga pri  razdraženem črevesju ali želodcu. Prav tako kot večino ostalih eteričnih olj pa je tudi to treba ob nanosu na kožo razredčiti z mazilom ali oljem za telo. 

pixeles
​​

Limonska trava

Učinki limonske trave presegajo njen travnati videz. Ima močan citrusni vonj, ki pripomore k psihičnemu sproščanju, prav tako pa k zmanjševanju tesnobe in depresije. Tako lahko tudi to eterično olje uporabite v difuzorju. Ima pa tudi antibakterijski učinek, ki ga lahko izkoristimo z uporabo na koži ob predhodnem nanosu oljne podlage. Nekatere študije so celo pokazale, da eterično olje limonske trave pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja pri bolnikih z diabetesom tipa 2. 

 

Kako lahko uporabite eterična olja? 

Zaradi njihovega močnega delovanja je pomembno, da jih uporabljamo pravilno. Običajno se eterična olja uporabljajo v majhnih količinah. Uporabite jih lahko v že omenjenih difuzorjih, v svečnikih z namenskim delom za kapljice eteričnega olja, prav tako pa jih lahko razredčene v mazilih in oljih uporabljate na koži. Notranja uporaba je odsvetovana. Zelo pomembno je tudi, kakšno eterično olje kupite; najboljše je, če kupite 100-odstotno naravno eterično olje. 

 

Še nekaj hitrih napotkov za uporabo...

Pazite, da bodo stekleničke eteričnih olj shranjene v temnem in hladnem prostoru, saj lahko le tako ohranite kakovost eteričnega olja. Za razredčenje eteričnega olja lahko uporabite tudi nekatera naravna olja, kot so olivno olje, kokosovo in mandljevo olje. Najbolje je, da eterično olje pred uporabo nanesete razredčeno z naravnim oljem na majhen predel kože da preizkusite, kako vaša koža reagira na le-to in se lahko potem sproščeno prepustite razvajanju vseh čutov. 

Ravnajte se po pravilu ''manj je več''. Za doseganje ciljev je tukaj dovolj že majhna količina in tako si lahko z nekaj kapljicami prikličete miren dan, sproščujoč spanec, ali pa poskrbite, da boste do naslednjega zmenka brez tistega novega nadležnega mozoljčka. 

 

 

 

 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title