skin
healthylifestyle

Cink: mineral, ki rešuje kožo!

V svetu lepotnih trendov je cink postal nepogrešljiva sestavina v rutini nege kože. Ne glede na to, ali se boriš z aknami in staranjem, ali pa si preprosto prizadevaš za lepšo in zdravo kožo, je cink morda tvoje skrivno orožje. Gre za mineral, ki ima izjemne lastnosti za reševanje pogostih težav s kožo in je pritegnil pozornost tako navdušencev kot strokovnjakov za nego kože. V članku ti predstavim vse pozitivne učinke cinka na kožo in kako ga lahko vključiš v svojo rutino.

0

Cink je esencialni mineral, ki igra ključno vlogo pri številnih fizioloških procesih v telesu, kot so krepitev imunskega sistema, celjenje ran in sinteza DNA ter beljakovin. Ko gre za nego kože, cink uravnava izločanje sebuma, deluje protivnetno in poveča sintezo kolagena. Cink lahko dodajamo peroralno s hrano in prehranskimi dodatki ali pa topikalno na kožo. Največ raziskav je bilo narejenih o njegovih protivnetnih učinkih. Idealen je za nego aknaste kože, vnetnih stanj in celo suhe kože, ki jo povzroča ekcem.

1# Zdravi akne

Cink uravnava nastajanje sebuma in maščob, s čimer se zmanjša možnost nastanka zamašenih por in posledično izbruha aken. Poleg tega lahko protivnetni učinki cinka pomirijo rdečico in vnetje, povezano z aknami in drugimi kožnimi boleznimi, kot sta ekcem in rozacea.

2# Pomaga pri zaščiti pred UV žarki

Cinkov oksid je poleg titanovega oksida najpogosteje uporabljen mineralni UV filter v izdelkih za zaščito pred soncem. Molekula cinkovega oksida predstavlja fizično oviro za škodljive žarke UV svetlobe, ki tako ne morejo doseči in poškodovati kože. Zaradi svoje inertne (kemično neaktivne) narave je odličen UV filter v izdelkih za otroke in ljudi z izjemno občutljivo kožo.

3# Sodeluje pri sintezi kolagena

Cink pri sintezi kolagena in popravljanju molekule DNA deluje kot encimski kofaktor. Z zagotavljanjem učinkovite sinteze kolagena posredno pomaga ohranjati kožo mladostno in bolj zdravo. Kolagen namreč omogoča, da koža ostane čvrsta in elastična ter tako zmanjša videz drobnih linij in gub.  

4# Zaščiti pred prostimi radikali

Antioksidativne lastnosti cinka nevtralizirajo proste radikale, ki so znani po tem, da povzročajo prezgodnje staranje in poškodbe v celicah kože. Z vključitvijo izdelkov s cinkom v svojo rutino lahko kožo zaščitiš pred poškodbami in posledično pred prezgodnjim staranjem.

5# Izboljša stanje suhe kože

Pri topikalni uporabi je cink primeren tudi za najbolj občutljivo kožo. Običajno je glavna sestavina krem za plenične izpuščaje pri dojenčkih. Pri zdravljenju suhe kože, ki jo lahko povzročajo različni dejavniki, je pomembno, da se okrepi kožno bariero in prepreči izgubo vode. Cink naredi oboje – pomaga koži, da ostane navlažena in krepi barierno funkcijo kože.

6# Prehranska dopolnila s cinkom

Priporočeni dnevni vnosi cinka so zelo majhni (od 8 do 12 mg na dan), saj ga naše telo ne potrebuje v velikih količinah. Pomembno je vedeti, da dodajanje cinka ne bo pomagalo izboljšati stanja tvoje kože, če zadostno količino že zaužiješ s hrano. Preveč zaužitega cinka lahko namreč povzroči slabost, bruhanje, krče in glavobole. Previdnost pri prehranskih dopolnilih je zato izjemno pomembna, saj so ti smiselni le v primeru hujšega pomanjkanja. Poleg tega ima cink v hrani večjo biološko uporabnost, kar pomeni, da se bolje absorbira. Živila bogata s cinkom so oreščki, semena in stročnice.

Recept za smoothie bogat s cinkom

Za dve porciji potrebuješ:

  • 2 lončka mandljevega/lešnikovega mleka,
  • 2 merici beljakovin v prahu,
  • 3 žlice kakava v prahu,
  • 1 banana (lahko zmrznjena),
  • 1 žlica bučnih semen (lahko nadomestiš s poljubnimi s semeni, vendar sončnična vsebujejo največ cinka),
  • 2 dateljna,
  • 1 žlica kokosovega olja,
  • 1/3 lončka oreščkov (indijski, mandlji, orehi,..),
  • stevia oz. drugo sladilo po okusu.

Pa dober tek! ;)

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title