hair
DIY

Čebulna voda! Nova skrivnost za žametne lase.

Pri doma pripravljenih sredstvih za lase se običajno odločimo za pogosto uporabljene sestavine (npr. med, kokosovo olje ali jajca). Nedavno pa nas je Cardi B na Instagramu presenetila z objavo, v kateri je razkrila, da za rast las uporablja čebulno vodo. Koristi uporabe kakršnega koli čebulnega izvlečka segajo od terapevtskih do zdravilnih, zato ti v nadaljevanju predstavim vse, kar moraš vedeti, preden lase potopiš v čebulno vodo.

0

Te zanimajo koristi čebulne vode za tvoje lase in lasišče?

#1: Močni, gosti in sijoči lasje

Čebula vsebuje ogromno žvepla, za rast las pa so nujno potrebne beljakovine, zlasti keratin, ki je bogat prav z žveplom. Čebulna voda poleg rasti močnejših las spodbuja tudi debelejše pramene, ki so videti zdravi in sijoči, antioksidanti v čebulni vodi pa povečajo vlažnost in sijaj, hkrati pa dodajo obliko ohlapnim pramenom.

#2: Spodbuja nastajanje kolagena

Elastična koža, močni lasje in čvrsti nohti so prihodnost uporabe kolagena in še ena prednost visoke vsebine žvepla v čebuli je ravno to, da je pomemben za njegovo tvorbo. Ta je ključen dejavnik pri nastajanju zdravih celic kože in las. Kot “eliksir mladosti” pomaga pri povečanju elastičnosti, vlaženju, spodbujanju rasti las in obnavljanju lasnega mešička.

#3: Preprečuje zgodno sivenje

S tem ne moremo popolnoma ustaviti sivenja pramenov, vseeno pa čebulna voda vsebuje antioksidante (vitamin C in kvercetin) ter žveplo, za katere je znano, da razgrajujejo vodikov peroksid v lasnih mešičkih v vodo in kisik. To ločevanje lahko upočasni proces sivenja lasnih pramenov.

#4: Vzdržuje čisto in zdravo lasišče

Kot že omenjeno, antibakterijske lastnosti odstranjujejo odvečno olje, umazanijo in bakterije iz lasišča. Vsebuje tudi protivnetne lastnosti, ki pomirjajo morebitne rane in zmanjšujejo srbenje.

#5: Obvladuje nastajanje prhljaja

Protimikrobne in protiglivične lastnosti čebulne vode lahko zmanjšajo prhljaj v našem lasišču. V čebuli je več organskih kislin (med njimi oksalna, jabolčna, vinska in citronska), ki poskrbijo za nežen kemični piling lasišča, kar lahko pomaga pri odpravljanju prhljaja. V primeru, da imaš močan prhljaj, se najprej posvetuj z zdravnikom.

 

 

Kako pripravimo in uporabimo čebulno vodo?

Teoretične zdravilne lastnosti izvirajo iz same surove čebule, zato je kuhanje ali praženje odsvetovano.

Poznamo dva načina, kako doma pripraviti čebulno vodo:

  • Metoda stiskanja: vzemi čebulo (katere koli vrste), jo olupi in sesekljaj na majhne koščke. Nekaj minut jih mešaj, da dobijo pastozno strukturo. Iztisni sok mešanice skozi krpo v skledo.
  • Metoda kuhanja: čebulo nareži na srednje velike kose in prelij z vrelo vodo (približno dve skodelici vode). Počakaj 10 minut, preden tekočino precediš v skledo.

Dobro jo je kombinirati z arganovim oljem in riževo vodo, priporočena maksimalna uporaba pa je enkrat tedensko.

Kakšni so potencialni nezaželeni učinki čebulne vode za lase?

V primeru alergije na čebulo, se ji popolnoma izogibaj! Ne pozabi je temeljito umiti iz lasišča, da preprečiš morebitno draženje in vonj po čebuli, ki si ga verjetno ne želiš. Po rutini umivanja las bo vonj po čebuli takoj izginil.

 

Uporaba čebulne vode za izboljševanje zdravja našega lasišča in videza las ni popolnoma nova praksa – izhaja iz ajurvedskih praks in dominikanske kulture. Čeprav večina trdi, da lahko zmanjša prhljaj, izpadanje las, poveča sijaj lasišča in mnogo drugega, se pred izvajanjem postopka posvetuj s svojim dermatologom, saj ta postopek ne koristi prav vsakemu.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title