skin
makeup
tipsandtricks

Bodimo iskreni… se spomniš zadnjega čiščenja svojih čopičev?

V umazanih čopičih se nabirajo vse vrste bakterij, ki lahko povzročajo akne in mozolje. Poleg tega pa umazani čopiči ne bodo delovali tako dobro, kot čisti. Tukaj je nekaj korakov in nasvetov, kako lahko poskrbiš, da bodo tvoji čopiči čisti in lepi kot novi, koža pa ti bo hvaležna.

0

Zakaj?

  • Vsakodnevna uporaba čopičev povzroči nabiranje odmrlih kožnih celic, olj, onesnaženja in kozmetičnih izdelkov. Vse to lahko povzroča razne kožne težave, kot so mozolji in izpuščaji.
  • Redno čiščenje podaljša življenjsko dobo čopičev in ohranja njihovo kakovost.
  • Ko uporabljaš isti čopič za različne izdelke, prenašaš bakterije iz enega na drugega.

Kako pogosto?

Če uporabljaš podobne barve vsak dan, je dobro čopiče očistiti enkrat na teden. Če pa uporabljaš veliko različnih barv, pa tudi pogosteje.

Kateri izdelki?

Na trgu je mnogo izdelkov za čiščenje čopičev. Ampak ni potrebno, da zapraviš veliko denarja za posebne preparate. Uporabiš lahko kar svoj šampon za lase, za bolj trdovratno umazanijo, kot je na primer tekoči puder, pa lahko uporabiš tudi čistilo za pomivanje posode. Paziti je treba le, da ni v čistilu preveč alkohola ali zelo močna topilna sredstva, saj lahko zmehčajo lepilo in tako bodo začeli odpadati laski s čopiča. Lahko uporabiš tudi trda mila, ali pa katero izmed doma pripravljenih rešitev:

  • Kis in limona: zmešaj 2 žlici belega ali jabolčnega kisa s toplo vodo in to uporabi za čiščenje. Sprane čopiče podrgni ob limono, da se znebiš vonja.
  • Olivno olje: očisti čopiče z oljem na enak način kot z milom, saj jih bo to očistilo in negovalo. Lahko uporabiš tudi kombinacijo mila in olivnega olja. 

Kako?

Nekaj mila si pripravi v majhno posodico. Konico čopiča pomoči v čistilo in kroži po dlani ali pa po hrapavem silikonskem pripomočku, da se začne peniti. Speri s toplo vodo in preveri, da je čopič čist. Če še ni, postopek ponovi. Ni jih pa dobro namakati v vodi, saj lahko to poškoduje lepilo in ročaj.

 

Pomembno je, da se dobro posušijo, saj se v nasprotnem primeru lahko v njih nabirajo bakterije in plesen. Obstajajo posebni sušilniki, ki sušenje pospešijo, kar je uporabno predvsem pri velikih čopičih. Če pa imaš nekoliko več časa, otresi čim več vode s čopiča in ga nato postavi na brisačo. Pazi, da bo ročaj postavljen nekoliko višje, da se voda v njem ne bo nabirala, saj ga lahko to poškoduje.

Kdaj je potrebno čopiče zamenjati?

Če čopiču prekomerno odpadajo dlakice, je to znak, da bi ga bilo dobro zamenjati. Če zanje primerno skrbiš, lahko zdržijo več let.

Kaj pa gobice?

Tudi gobice je priporočljivo čistiti vsaj enkrat tedensko. Očistiš jih lahko na enak način kot čopiče - malo mila, kroženje in drgnjenje ob roko ali silikonski pripomoček. Treba je le poskrbeti, da je pri tem ne poškoduješ. Če se pa tako kot jaz ne spomniš zadnjega čiščenja, pa je dobro gobico namočiti v mešanici tople vode in čistila. Da pa se res znebiš vseh mikroorganizmov, ki so se nabrali v njej, jo lahko tudi v posodici z vodo in čistilom za minuto postaviš v mikrovalovno pečico. Pazi le, da se potem ne opečeš.

 

No, zdaj pa nič več izgovorov. Čas je, da si vzameš petnajst minut časa in temeljito očistiš svoje čopiče! ;)

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title