skin
selfcare
essentialoils

Je pomladitev res možna?! Antioksidantna rešitev za kožo je tu!

Antioksidanti so pogosto pojmovani kot "najkoristnejši igralci" v negi kože, ampak vemo, zakaj je temu tako?

0

Koža je vsak dan izpostavljena negativnim učinkom različnih okoljskih dejavnikov, kot so UV žarki, onesnaženost zraka in segrevanje zraka v zaprtih prostorih. Ker se to ponavlja iz dneva v dan, se koža ne more sama dovolj hitro zaceliti in obnoviti – tu nastopi vloga antioksidantov.

 

Kaj sploh so antioksidanti?

Antioksidanti so snovi, ki pomagajo preprečiti ali upočasniti poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali – nestabilne molekule, ki jih telo naravno ustvari kot odziv na vsakodnevni stres. Poškodovane celice so mnogokrat vzrok številnih negativnih učinkov, med drugim tudi bolezni in pospešenega staranja (npr. povešena, pusta koža, gubice). Antioksidanti so tisti, ki proste radikale uničijo, pomagajo v boju proti kožnim vnetjem in kožo obvarujejo pred morebitnimi prihodnjimi poškodbami.

 

Kakšni so učinki?

Antioksidanti se ponašajo s številnimi pozitivnimi učinki in niso zamanj pojmovani kot superživilo. Poznani so predvsem po svojih protivnetnih učinkih, poleg tega pa kožo še blažijo, pomirijo in poživijo.

 

Antioksidanti ne samo zmanjšajo velikosti por in posvetlijo ton kože, ampak tudi podpirajo izgradnjo kolagena in elastina. Ko se staramo, se pomembne snovi na površini naše kože začnejo namreč razgrajevati, zaradi česar se pojavijo gubice. Uporaba antioksidantov lahko upočasni proces staranja in pomaga koži, da ponovno pridobi želeno čvrstost. Iz tu izvira njihov pomlajevalni učinek, saj ustvarijo bolj mladosten sijaj.

 

Kje jih dobim?

Antioksidante je najlažje pridobiti v obliki hrane, saj jih najdemo v živilih živalskega in rastlinskega izvora. Nekateri antioksidanti so bistveni za delovanje organizma in jih pridobimo v obliki vitaminov ter mineralov.

 

Med ključnimi vitamini spadajo vitamin A (npr. zelena zelenjava, melona, mlečni izdelki, jajca), vitamin C (npr. brstični ohrovt, paprika, jagode, pomaranče, limona) in vitamin E (npr. oreščki in semena, oljčno olje, avokado, blitva), med minerali pa sta v ospredju selen (npr. brazilski oreščki, svinjina in puran) in cink (npr. ostrige, govedina, bučna semena). Poleg tega so pomembne še maščobne kisline ali omega antioksidanti, ki so zelo učinkoviti pri obnavljanju površine kože: omega-3 (npr. laneno olje, losos, skuša in sardine), omega-6 (npr. pasijonka in koruza) in omega-9 (npr. mandljevo olje in sončnična semena).

 

Potem so tu še antioksidanti, ki kljub temu, da se ne štejejo za bistvena hranila, vplivajo na izgradnjo celic in tkiv. Nekaj primerov takih antioksidantov vključuje zapletena imena, kot so beta karoten (npr. korenje, buča, brokoli in ohrovt), likopen (npr. lubenica in paradižnik), lutein (npr. papaja in koruza), zeaksantin (npr. špinača, zelena solata, blitva), klorogenska kislina (npr. kava, jabolka, jajčevci), flavonoidi (npr. zeleni čaj, citrusi) in ergotionein (npr. gobe, oves in fižol).

 

Koliko teh živil pa bi morali zaužiti, da bi dobili dovolj antioksidantov?

Za antioksidante, ki spadajo v kategorijo bistvenih hranil, obstajajo priporočene dnevne količine. Pri selenu je na primer taka priporočljiva smernica 55 mikrogramov na dan. Za nekatera hranila, kot so cink ter vitamini A, C in E, pa se priporočila razlikujejo glede na starost in spol osebe.

 

Na primer, za osebo ženskega spola, staro med 31 do 50 let, je priporočljivo zaužitje 8 miligramov cinka, 700 mikrogramov vitamina A, 15 miligramov vitamina E in 75 miligramov vitamina C.

 

Kaj pa v kozmetiki, kako jih najdem?

Pri izboru odličnega antioksidantnega izdelka za nego kože, ne glede na to, ali je na voljo v obliki gela, seruma, losjona ali kreme, je pomembno to, da vsebuje močan izbor stabilnih antioksidantov, ki onemogočajo delovanje prostih radikalov in posledično preprečujejo poškodbe kože.

V kozmetiki se antioksidanti najpogosteje skrivajo za imeni vitaminov A, C, E in B3.

 

Vitamin A, bolje poznan kot retinol, je močan antioksidant, najbolj iskan zaradi svojih lastnosti preprečevanja staranja kože. Retinol pospešuje stopnjo obnove celic, izboljša ton kože, zmanjša videz drobnih gubic in čisti akne. 

Vitamin C, eden izmed bolj priljubljenih antioksidantov, ni le nujno potreben za tvorbo tkiva, ampak pomaga tudi pri posvetlitvi kože ter podpira proizvodnjo kolagena.

Vitamin E je bistvenega pomena za ohranjanje zdrave kože zaradi svoje topnosti v maščobi. Kožo dodatno navlaži, hkrati pa pomaga drugim antioksidantom pri delovanju.

Vitamin B3 je pomirjujoč antioksidant, idealen za vneto kožo. Vitamin B3, ki ga v eni izmed njegovih oblik najdemo pod imenom niacinamid, okrepi kožno pregrado, kar je ključno v primeru razdražene ali občutljive kože. Njegova uporaba je odlična tudi za ljudi z aknami.

 

Poleg vitaminov pa med antioksidanti spadajo še polifenoli in hialuronska kislina.

 

Polifenoli so raznolika skupina organskih spojin in eni najmočnejših naravnih antioksidantov. Obstaja na tisoče polifenolov, kot so resveratrol, zeleni in črni čaj. Odlični so pri obnavljanju kože, predvsem po poškodbah zaradi sonca.

Ob misli na hialuronsko kislino se običajno osredotočimo na njene vlažilne lastnosti. Vendar pa je hialuronska kislina tudi učinkovit antioksidant, ki lovi proste radikale. Njena uporaba pomaga zmanjšati vidnost drobnih gub in spodbuja celjenje ran, hkrati pa ohranja kožo navlaženo. Ko je koža zaščitena in navlažena, pride do povečane obnove kožnih celic, kar vodi do mehkejše, mladostnejše in bolj gladke kože.

 

Imam antioksidant: kaj sedaj?

Dolgo časa je veljalo zlato pravilo: preventiva podnevi, obnova ponoči. Antioksidante je bilo priporočljivo nanesti na obraz vsako jutro skupaj z uporabo sončne kreme, zvečer pa poseči po peptidih in retinolu, ki so bolj kurativno usmerjeni. V zadnjem času pa se je zgodil premik k novemu trendu, ki zagovarja uporabo antioksidantov tudi zvečer. Razlog za to naj bi bili dokazi, da sončna svetloba deaktivira večino antioksidantov, poleg tega pa so določene sestavine v svoji osnovi že antioksidanti (npr. retinol in vitamin A), kar pomeni, da kože ne pomagajo samo varovati, ampak tudi obnoviti.

 

Takojšnji rezultati?

Čeprav so antioksidanti tisti, ki pomagajo v boju proti posledicam prehitrega staranja, se žal to ne zgodi čez noč, prav tako ne obstaja en čudežni antioksidant. Kljub temu pa ni nobenega razloga, da svoji rutini nege kože ne bi dodali antioksidanta, razlogov za njegovo uporabo pa je veliko: izboljša delovanje celic in elastičnost kože, poveča proizvodnjo kolagena, ustvari bolj zdrave, mlajše kožne celice in zmanjša poškodbe zaradi sonca. Pri uporabi antioksidantov pa nikakor ne smemo pozabiti na sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, saj le tako bomo ohranili želeni mladostni videz. 

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title