selfcare
ecofriendly

Aloe vera kot čudež narave

Imenuje se tudi "čudežna rastlina". To ime se je prijelo prav zaradi njenih neverjetnih in čudežnih lastnosti, ki jih odlikuje. Njeno veličastnost so poznali že stari Egipčani, kateri so jo poimenovali celo "rastlina nesmrtnosti", mi pa ji kar recimo ALOE VERA. Beseda aloe izvira iz Afrike in pomeni rastlina z mesnatimi listi, vera pa izvira iz latinščine in pomeni "pravi". Rastlina je na prvi pomislek precej samoumevna, vendar so njene lastnosti nepopisne.

2

Moč aloe se skriva v njenih listih  

Vse izhaja iz njih, na nas je le, kako dobro jih izkoristimo. Najbolj so učinkoviti v zdravstvu, saj iz njih pridobivajo predvsem gel in smolo aloe vere, ki se nahaja v najbolj bogatem delu rastline- v sredici

Sami listi so široki, mesnati, zadebeljeni, temno zeleni s topimi bodicami na vrhu njih. Če so izpostavljeni močnemu soncu, listi porumenijo, konice pa se posušijo. Alojina smola pa se nahaja prav v zgornji plasti listov in vsebuje snovi, ki so odlična odvajala. Največ pa se uporablja mehka sredica iz katere se pridobiva sok aloe.

Njena uporaba sega v vse vode lepotne industrije, učinki pa so vidni vsepovsod

Znana je predvsem v kozmetični industriji, kjer jo dodajajo med vse vrste izdelkov. Od mask za obraz, čistilnih gelov, krem, losjonov do prehranskih dodatkov. Nepogrešljiva je celo v prehrani, kjer je dobra za zdravljenje zgage, boljše prebave, zdravje ustne votline, uravnavanje krvnega sladkorja itd.

 

Sam gel je neverjeten, saj vsebuje okoli 160 hranilnih snovi: selen, kalcij, cink, železo in mcangan. Seveda je bogata tudi z aminokislinami, maščobnimi kislinami in encimi, ter vitamini A, C, E, ki so pomembni za obnovo kožnih celic in drugimi vitamini B1, B2, B3, B6, B12. Ima tudi protivirusni učinek, deluje pomirjevalno in hladilno

#1 Nepogrešljiva v izdelkih za nego obraza

Izdelki z vsebnostjo aloe vere delajo neverjetne čudeže na koži, saj jo s svojimi vlažilnimi lastnostmi naredijo mehko, prožno in jo osvežijo. Z redno uporabo pa je koža videti mlajša in bolj sveža.

Gel iz aloe vere, ki ga vsebujejo kreme za obraz, zagotavlja vlago pri suhi in utrujeni koži, saj blagodejno vpliva na regeneracijo celic in proizvodnjo kolagena. Pozitivno vpliva tudi na pretok krvi v vezivnem tkivu in spodbuja elastičnost kože, kar je pomembno za preprečevanje celulita

#2 Lasje ji bodo hvaležni

Gel aloe vere pomaga pri težavah s slamnatimi in suhimi lasmi. Daje jim vlago, jih naredi prožne in sijoče.

Poleg tega ima dobro protiglivično delovaje na lasišču, saj odstranjuje prhljaj in spodbuja rast las. Gel se lahko uporablja tudi v kombinaciji z drugimi sestavinami, ki delujejo protiglivično (jojobino olje, kokosovo olje, eterična olja).

#3 Pomiri kožo v vseh pogledih 

Izdelki iz aloe vere se uporabljajo predvsem pri poškodovani in razdraženi koži, obenem pa so zelo primerni za suho kožo, nagnjeno k luščenju. Sem se pogosto uvrščajo poškodbe kože, ki nastanejo zaradi vremenskih vplivov ter drugih dejavnikov, ki vplivajo na stanje kože. Uporabljajo se predvsem kot pomoč pri

sam gel pa spodbudi tudi hitrejše celjenje kože

#4 Zdravi tudi od znotraj 

Pitje soka je eden najučinkovitejših načinov izkoriščanja zdravilnih lastnosti te rastline:

  1. Zmanjša možnosti za razvoj sladkorne bolezni in bolezni srca. V primerjavi z aloe vero, navadni sokovi niso vedno najbolj zdravi zaradi nizkega odstotka pravega sadja ter dodajanja velikih količin sladkorja, medtem ko je aloe vera odlična v boju s povišanim sladkorjem.
  2. Sok aloe vsebuje vitamin C, ki je vsestranski vitamin in pomaga pri krepitvi imunskega sistema. 
  3. Aloe vera tudi zelo dobro hidrira telo, saj mu daje vlago, kar je predvsem pomembno pri spopadanju z aknami. Če smo dehidrirani koža posledično proizvaja več maščobe, kar vodi do izbruha aken.

     

Skromna rastlina

Za aloe vero velja, da vsebuje mnogo zdravilnih učinkovin. Torej je razlogov za njeno uporabo več kot dovolj, zato ni izgovora, zakaj tudi pri tebi doma ne bi bilo vsaj ene aloe vere. Seveda jo uporabljaj v zmerni količini, saj prekomerna uporaba lahko povzroča krče in prekomerno odvajanje, blokira pa tudi absorpcijo zaužitih zdravil. Zato le ne pretiravaj!

2

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title