skin
selfcare

Ali veš, kaj so ceramidi? TI ščitijo našo kožno pregrado.

Med nakupovanjem nove kreme za obraz nas velikokrat pritegne že to, da je krema vlažilna. Še boljše pa je, če med branjem sestavin izdelka ugotovimo, da so med njimi navedeni tudi ceramidi. Ti igrajo zelo pomembno vlogo pri uravnavanju kožne bariere, njeni vlažnosti in sijaja. Beri naprej, da ugotoviš, kaj so ceramidi in katere so njihove koristi!

0

Kaj so ceramidi?

Ceramidi so lipidi (maščobne molekule), ki imajo pomembno vlogo pri ustvarjanju in uravnavanju naše kožne bariere. So naravno prisotni v koži in ji pomagajo, da ostane hidrirana, vendar jih lahko za dodatno vlažnost in sijaj, nanesemo tudi lokalno. Običajno so navedeni med sestavinami vlažilcev, so pa tudi ključne sestavine čistil, serumov in drugih izdelkov za nego kože.

Kako ceramidi delujejo na naši koži?

Če si kožne celice predstavljamo kot opeke, ki se prilegajo skupaj, da gradijo našo kožno pregrado, so ceramidi kot malta med opekami, ki jih močno povezuje in tvori delujočo pregrado. Ta pregrada zadržuje vlago in motnje, kot so mikrobi in dražilne snovi. Dobro je vedeti, da lahko okvara ali disfunkcija kožne pregrade povzroči suhost, srbenje in vnetne kožne bolezni. Na kratko, ogrožena kožna pregrada negativno vpliva na kožo in lahko povzroči njeno suhost. Dodatna uporaba izdelkov s ceramidi lahko prepreči suho, razpokano, luskasto in srbečo kožo.

Če želiš lepo in zdravo kožo, jo je potrebno negovati z vlažilno kremo.

 

Katere so koristi uporabe izdelkov s ceramidi?

#1: Povečana hidracija kože

#2: Zdravje kožnih celic

#3: Preprečevanje staranja kože

#4: Preprečevanje izbruhov na koži

#5: Zaščita kože pred alergijami, mikrobi in bakterijami

Obstajajo naravni in sintetični ceramidi. Naravne ceramide najdemo v zunanjih plasteh kože, sintetični ceramidi, znani tudi kot psevdoceramidi pa so umetni. Ceramidi so sestavljeni iz snovi, imenovane sfingozin, ki je veriga ogljikovih atomov z aminokislino, ki je pritrjena nanjo. Ima različne oblike, ki se vežejo na druge maščobne kisline in tvorijo ceramide.

 

Glede na obliko sfingozina in maščobno kislino, ki ga veže, obstaja 12 vrst ceramidov, imenovanih ceramidi 1 do 12. Na etiketah izdelkov za nego kože boste najpogosteje videli naslednje:

  • Ceramid 1, imenovan tudi ceramid EOS
  • Ceramid 2, imenovan tudi ceramid NS ali NG
  • Ceramid 3, imenovan tudi ceramid NP
  • Ceramid 6-II, imenovan tudi ceramid AP
  • Ceramid 9, imenovan tudi ceramid EOP
  • fitosfingozin
  • sfingozin

Kako izbrati pravilno nego kože s ceramidi?

Nanos izdelkov s ceramidi je koristen za kožo, vendar je pomembno, da izberemo pravi izdelek glede na tip naše kože. Na primer, če imamo zelo suho kožo, uporaba kreme zgolj s ceramidi, ne bo dobra izbira, saj takšna krema ne bo delovala. Za zdravljenje suhe kože obraza bodi pozorna na izdelke za nego kože s ceramidi 1, 3 in 6 ali tiste, ki vsebujejo sfingozin ali fitosfingozin.

 

Poznamo tudi nekaj alternativ ceramidov!

Ceramidi seveda niso edine sestavine, ki bi navlažile našo kožo. To nalogo dobro opravijo tudi glicerin, skvalan in hialuronska kislina. Kombinacija vseh odlično deluje skupaj, da podpira kožno pregrado za vlago in ustrezno hidracijo naše kože, zato jih pogosto najdemo združene v istem izdelku.

 

Dobra novica je, da so ceramidi ena od sestavin, ki je varna za vse tipe kože – tudi za tiste z luskavico in ekcemom. Prav tako jih je enostavno najti v veliko izdelkih za nego kože, zato se je dobro odločiti za tiste, ki jih vsebujejo. Če se boriš s suho kožo, te skrbi prezgodnje staranje kože ali preprosto želiš ujeti čim več vlage, razmisli o dodajanju izdelkov s ceramidi v svojo rutino.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title