skin

Ali stres povzroča nepravilnosti na moji koži?

Nikoli ni pravi čas, da bi dobila opekline, toda ali si že kdaj opazila, da se zdi, da se mozolji vedno pojavijo ob najslabšem času, na primer tik pred otvoritvijo šolske predstave ali zjutraj na dan zabave, ki si jo načrtovala več tednov? Med finalom, načrtovanjem diplome in prijateljsko dramo – obstaja milijon razlogov, zakaj se morda zdi, da se tvoja koža obrne proti tebi – toda eden od krivcev, ki morda ni na prvem mestu, je stres.

0

Stres pokvari tvojo kožo in sčasoma povzroči izbruhe mozoljev in celo gube. Med tvojim umom in tvojo kožo obstaja biološka povezava. Vsi imamo stresno pot v naših možganih, tako da, ko tvoje telo zaznava stres – karkoli od zamude v službo do česa resnejšega – tvoji možgani aktivirajo stresno pot.

Ali stres povzroča mozolje?

Ko si pod stresom, tvoje telo izloča stresne hormone kot del tvojega odziva na boj ali beg. Ti hormoni usmerjajo kri stran od kože in jo namesto tega pošljejo kot gorivo mišicam in organom. Kronični stres tvoji koži odvzame kisik in bistvena hranila, kar vodi v kožne bolezni in vnetja.  

Zlasti en stresni hormon - kortizol, lahko prav tako povzroči prehitro delovanje tvojih lojnih žlez, tako da, če si nagnjena k aknam, boš morda opazila več izbruhov. Kortizol ima lahko daljnosežne učinke na vse sisteme tvojega telesa, vključno s tvojo kožo. Natančneje lahko vpliva na kožno pregrado, na način, kako tvoje telo celi rane in se obnavlja. Z drugimi besedami, tudi pri majhnem mozolju lahko traja večno, da izgine, ko si pod stresom. 

Ali izguba spanja poslabša izbruhe?

Ko tvoji možgani pospešijo hitrost, jih je ponoči težko izklopiti. Vendar ne skopari z zapiranjem oči, saj je spanje zelo pomembno za zdravo kožo (in celotno zdravo telo). Ko si prikrajšana za spanec, tvoje telo to razume kot stres. Spanje je ključni čas, da se tvoje telo obnovi od celotnega dneva. Pomanjkanje spanja lahko poveča tvojo raven kortizola, kar lahko – skupaj s celotno stvarjo preobremenjenosti z oljem – še oteži spanje. Manj spanja = več kortizola = več stresa = manj spanja

Ali lahko stres povzroči druge kožne izbruhe?

Če imaš kronične kožne bolezni, kot so ekcem, luskavica ali rozacea, boš morda opazila, da izbruhnejo, ko se počutiš preobremenjeno

Ali stres povečuje tveganje za kožnega raka?

Brez panike – stres ti ne bo povzročil kožnega raka. Lahko pa poveča tveganje. Stres zmanjša tvoj imunski sistem na splošno, zdaj pa so raziskovalci ugotovili, da je prizadet tudi odziv tvojega imunskega sistema na boj proti kožnemu raku bazalnih celic. Nadaljuj z zaščitnim faktorjem – to je še vedno tvoja najboljša obramba – vendar poskusi poiskati nekaj tehnik za zmanjševanje stresa, da ohraniš svoj imunski sistem na visokem nivoju.

Ali lahko stres pospeši staranje?

V redu, torej verjetno še ne šteješ svojih gub. Toda preveč stresa bi lahko v nekaj letih povzročilo več drobnih gubic. Hormoni stresa vodijo do pospešenega staranja kože, ker je tvoje telo zaposleno z bojem proti stresu, namesto da bi te zaščitilo pred okoljskimi povzročitelji stresa, kot so UV-žarki, cigaretni dim in onesnaženje. V koži imaš le toliko naravnih obrambnih sistemov, in če jih zaradi notranjega stresa izčrpaš, potem porabiš svoje vire.

 

Dobra novica? Nekaj ​​preprostih tehnik za obvladovanje stresa bi lahko naredilo čudeže za tvoj lepotni režim (in vaš razum, seveda). Naslednjič, ko se boš počutila izčrpano, pojdi na sprehod, izvajaj jogo moči ali vaje za globoko dihanje ali pokliči prijatelja, ki te podpira, da te spodbudi in ti vlije motivacijo. Vse to lahko zniža raven kortizola, kar lahko pomaga zbistriti tvoj um in kožo.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title