skin

Ali sta krompir in nega kože dobra kombinacija?

Večina nas obožuje vsaj eno izmed načinov priprave krompirja: pečen krompir, krompirček ali pire krompir. Toda, ali si vedel/a, da je krompir koristen tudi za tvojo kožo? Uporaba krompirja na koži prinaša številne koristi.

0

Kakšne so prednosti uporabe krompirja na obrazu?

Uporaba krompirja na obrazu se sprva sliši nekoliko neumno, vendar je ta škrobnata zelenjava polna vitaminov in mineralov, ki neposredno koristijo koži. Krompir lahko pomaga pri aknah, zmanjšuje videz temnih madežev in brazgotin ter pomaga pri luščenju kože, vendar pa je treba dodati, da je znanstvenih dokazov, ki bi potrdili koristi krompirja za kožo, malo.

  • Vitamini in minerali

Krompir vsebuje številne vitamine in minerale, vključno z vitaminom B6, vitaminom C, fosforjem in cinkom. Z njimi lahko izboljšaš videz nenavadnih madežev, popraviš brazgotine in odpraviš najrazličnejše poškodbe kože.

Mnogi trdijo, da krompir pomaga pri odpravljanju madežev in brazgotin, ki jih pustijo akne. V neki študiji na miših so ugotovili, da lahko citokini v krompirju pomagajo zmanjšati vnetje kože

  • Deluje proti staranju

Krompir lahko zagotovi koristi proti staranju. Vitamini, ki so prisotni v koži, pomagajo pri zmanjševanju starostnih peg in pigmentacije. Tako lahko krompir dejansko izboljša količino kolagena v koži in tako izboljša splošno zdravje tvojega obraza.

  • Odstranjevanje temnih lis

Ena od najbolj razširjenih trditev o krompirju je njegova sposobnost zmanjševanja temnih lis in hiperpigmentacije. V večini receptov DIY je krompir pomešan z drugimi sestavinami, ki vsebujejo vitamin C, da bi izenačili ten kože.

  • Odstranjevanje odmrlih kožnih celic

Krompir je koristen tudi za piling kože. Mrtve kožne celice lahko zamašijo pore in povzročijo nastanek aken, kar vodi v izbruhe. S pilingom kože krompir odstrani odmrle kožne celice in pomladi tvoj obraz.

DIY krompirjeva maska za obraz

Če želiš izkoristiti prednosti, ki jih nudi, lahko pripraviš krompirjevo masko za obraz. Za pripravo krompirjeve maske so potrebni naslednji koraki:

  1. Krompir naribaj in sok prelij v ločeno posodo.
  2. Odmeri 1,5 žlice medu in mešanici dodaj 1,5 žlice krompirjevega soka.
  3. Vzemi polovico limone in iz nje iztisni sok.
  4. Vse sestavine zmešaj skupaj, da nastane gel ali pasta, ki jo naneseš na obraz.

Obstaja več razlogov, zakaj ta mešanica tako dobro deluje. Prvič, limonin sok je idealen za odstranjevanje odmrlih kožnih celic z obraza. Drugič, med doda koži sijaj, ki ga iščeš. Krompir bo ustavil proizvodnjo melanina in ti pomagal posvetliti obraz.

Ko uporabljaš krompirjev sok, ga vmasiraj v obraz. To pomaga pri globljem prodiranju krompirjevega soka in poveča njegovo učinkovitost. Pusti ga delovati približno 15 minut, nato pa ga speri z navadno vodo. Z uporabo te mešanice dvakrat do trikrat na teden boš rezultate opazila že po nekaj uporabah.

Kako uporabiti krompir za odpravljanje aken?

Če se sprašuješ, ali ti krompir lahko pomaga pri aknah, je odgovor pritrdilen. Krompir učinkovito odpravlja ne le temne lise, temveč tudi akne, saj deluje kot tonik, ki ga lahko zmešaš s katero koli masko za obraz. Krompir lahko celo zamrzneš v ledenih kockah in jih uporabiš na koži, ko se strdijo. Je poln številnih hranilnih snovi, ki lahko očistijo tvojo kožo (celo olupki krompirja in krompirjevi sokovi imajo belilne lastnosti, ki ti lahko pomagajo odstraniti brazgotine po aknah).

Pri zdravljenju aken si pomagajte z rezinami krompirja. Krompir narežite na okrogle koščke in si z rezino krompirja obriši obraz, na katerem imaš brazgotine po aknah. To počni nekaj minut, nato pa si umij obraz. Kislina v krompirju ti lahko pomaga odstraniti bakterije, ki povzročajo akne.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title