skin
tipsandtricks

Ali so tvoji produkti za nego obraza tudi preprosto prenehali delovati?

Se tudi tebi zdi, da tvoji izdelki za nego obraza kar naenkrat nehajo delovati? Si se znašla v položaju, ko je tvoja koža videti pusta, suha in celo razdražena? Če je tako, nisi sama! Mnogi ljudje se spopadajo z isto težavo in iščejo načine, kako bi si povrnili zdravo, sijočo kožo. V tem članku bova razpravljali o tem, kaj bi lahko povzročilo, da izdelki za nego obraza nenadoma nehajo delovati, in o strategijah, ki jih lahko uporabiš za rešitev položaja.

0

Razlog #1: Izdelke shranjuješ nepravilno 

Čeprav zlahka spregledamo navodila za shranjevanje na etiketi izdelka, je pomembno, da jih ne zanemarimo, zlasti ker lahko neposredna sončna svetloba (ali vroča in vlažna okolja) razgradi aktivne sestavine, ki jih vsebujejo tvoji izdelki. Serumom z vitaminom C pogosto poteče rok uporabe, zato izgubijo močan antioksidativni učinek, zato je najboljši način, da kar najbolje izkoristiš te drage serume, da jih shranjuješ zunaj neposredne sončne svetlobe in da jih celo shraniš v hladilniku - kar daje dodatno prednost hladnemu in blagodejnemu nanosu.

Razlog #2: Tvoja koža se je izdelka navadila

Pogost razlog, zakaj se zdi, da izdelki za nego kože "prenehajo delovati", je preprosto ta, da so se aklimatizirali. Torej še vedno delujejo čarobno, vendar ne opažaš več enakih stranskih učinkov, saj se je tvoja koža imela čas navaditi na sestavine. Na primer, na začetku lahko izdelek povzroči luščenje kože, ko pa se koža privadi na izdelek, se vidni učinki umirijo, vendar izdelek še naprej deluje. To se najpogosteje zgodi pri agresivnejših izdelkih, kot so retinoidi, alfa hidroksi kisline (AHA), beta hidroksi kisline (BHA) in encimi. Ko se koža izdelka navadi, stranski učinki preprosto niso več tako opazni. Pri takih izdelkih, kot je na primer retinol, je to pravzaprav blagoslov.

Razlog #3: Doživljaš hormonske spremembe

Hormonske spremembe lahko vplivajo tudi na tvojo kožo, čeprav takrat nimaš menstruacije. Hormonske spremembe (povezane z nosečnostjo, menopavzo ali kakršnim koli hormonskim neravnovesjem), ki jih morda doživljaš, zagotovo vplivajo na tvojo nego kože. Zato ti svetujem, da pogosto menjaš izdelke za nego kože in se tako boriš proti morebitnim aknam, suhosti ali razdražljivosti.

Razlog #4: Izdelkov ne uporabljaš ob pravem času

Časovni razpored je lahko eden od presenetljivih razlogov, da izdelki za nego kože ne delujejo tako, kot bi morali, saj so izdelki, kot je na primer retinol, izdelki, ki jih je treba uporabljati pred spanjem, in ne čez dan. Če retinol uporabljaš čez dan, ga sonce deaktivira. Enaka zasnova velja tudi za zaščito pred soncem (SPF), saj veliko ljudi pozabi ponovno nanesti zaščito večkrat čez dan.

Razlog #5: Preveč izdelkov hkrati

Koža lahko prenese le nekaj izdelkov naenkrat, zato pri uporabi izdelkov za kožo ne pretiravaj. Omeji svoj ritual nege kože na štiri izdelke, ki vključujejo najpomembnejše: čistilno sredstvo, serum, vlažilno kremo in zaščito pred soncem.

Pri negi kože ne pretiravaj z uporabo različnih izdelkov.

Razlog #6: Izdelkom je potekel rok trajanja

Večini izdelkov za nego kože poteče rok uporabe. Če jih uporabljaš po tem datumu, lahko to negativno vpliva na zdravje tvoje kože, kar lahko povzroči bakterijske okužbe in izbruhe aken. Zato je pomembno, da na izdelkih preveriš rok trajanja, da bodo delovali kar najbolje. Če je izdelek spremenil barvo, vonj ali teksturo, je čas, da mu pomahaš v slovo. Ne pozabi, da je na večini izdelkov narisan majhen kozarček s številko, ki označuje, koliko časa lahko izdelek uporabljaš, preden se formula začne kvariti.

Na primer 6M pomeni, da ga lahko uporabljaš 6 mesecev od datuma odprtja. To je le še en razlog, da ne nakupuješ preveč in nimaš naenkrat odprtih preveč kozmetičnih izdelkov.

Razlog #7: Formula izdelka se je spremenila

Podjetja lahko občasno spremenijo svojo prvotno formulacijo. Po navadi to ni dovolj velika sprememba, da bi vplivala na tvojo kožo, vendar ni vedno tako. Druga možnost pa je tudi, da izdelek, ki si ga pravkar kupila, pravzaprav ni zakonit. Zelo pomembno je, da izdelke za nego kože in kozmetiko kupuješ le pri pooblaščenih prodajalcih, da se izogneš tej morebitni težavi.

Razlog #8: Nisi dosledna pri izvajanju rutine

Poleg tega, da je pomembno spreminjati uporabo izdelkov glede na vreme, rok trajanja ali hormonske spremembe, je ključno, da ohranjaš dnevno rutino in poskusiš dati koži čas, da se nanjo prilagodi. Glavni razlog, zakaj izdelki sčasoma prenehajo delovati, je enak razlog, zakaj sčasoma prenehajo delovati diete - prenehamo jih izvajati dosledno. Doslednost je namreč ključnega pomena, saj se, ko nekdo ne upošteva doslednosti, začne spraševati, zakaj tretmaji ne delujejo več tako dobro kot prej.

Razlog #9: Uporabljaš napačne izdelke za svoj tip kože

Pogosto ženske kupijo cel kup izdelkov za nego kože, ne da bi vedele, ali so res primerni zanje. Na primer, če nimaš problemov s hiperpigmentacijo, potem zagotovo ni potrebe po uporabi seruma za hiperpigmentacijo. Zapomni si, da mora vsak izdelek v tvoji rutini imeti svoj namen. Vedeti moraš, zakaj izdelek uporabljaš, in če ne odpravlja neposredno tvojih težav, se vprašaj, ali je ta izdelek pravi zate.

Razlog #10: Preprosto nimaš potrpljenja

Naj se sliši še tako čudno, izdelek, za katerega meniš, da ne deluje, morda potrebuje le več časa, da bo popolnoma učinkovit. Pot do popolne kože zahteva čas, zato je potrpežljivost pomembno orodje, s katerim se je treba oborožiti. Daj izdelku čas, preden ga popolnoma obsodiš.

Kaj narediti z izdelki, ki ne delujejo?

Če imaš izdelke za nego kože, ki ne delujejo, jih lahko vrneš v trgovino (če to omogočajo), podariš ali zavržeš. Obstajajo namreč številni razlogi, zakaj se zdi, da tvoja nega kože ne deluje. Kadar so izdelki pomešani med seboj, lahko povzročijo draženje in izsušitev. Za mnoge od nas bi bilo bolje, če bi izvajali le preprosto rutinsko nego kože. Rezultati izdelkov za nego kože se lahko pokažejo po treh tednih do enega leta, odvisno od tega, kako dolgo so bile kožne celice izpostavljene določenim elementom. Da bi bili izdelki kar se da najbolj učinkoviti, poskusi enkrat ali dvakrat tedensko narediti piling, da se znebiš plasti odmrlih kožnih celic in omogočiš aktivnim sestavinam v izdelku, da prodrejo globlje. Ker se naša koža nenehno spreminja, je ključnega pomena, da razumemo njene potrebe.

0

AddComment_Title 0

Article_ImageAlt

Magazine_Sidebar_MoreArticles_Title